Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed
Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Dit artikel behandelt het fenomeen ’oudste mens’. Voor lijsten en statistieken van oudste mensen, zie Lijst van oudste mensen.
Statistieken rond de oudste mens ter wereld hebben mensen altijd geïntrigeerd. Op deze pagina staan een aantal records. Omdat niet overal ter wereld betrouwbare bevolkingsgegevens worden of werden bijgehouden, geldt voor veel van deze records ’voor zover bekend’.
In mythen en oude verhalen duiken vermeldingen van zeer oud geworden mensen op. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het Bijbelverhaal van Metusalem, die 969 jaar geworden zou zijn.(Genesis 5:21-25) In Genesis staan nog diverse andere personen die dergelijke hoge leeftijden bereikt hebben. Volgens de huidige wetenschap wordt het fysiek onmogelijk geacht dat iemand zo oud zou kunnen worden; de enige bron voor deze leeftijden is dan ook de Hebreeuwse Bijbel.
In Genesis 6:3 stelt God in dat vanaf dan niemand ouder dan 120 zal worden.
Na de Zondvloed, die enkel overleefd werd door de 600 jaar oude Noach en zijn familie, zo vertelt de Hebreeuwse Bijbel, blijken de zeer hoge leeftijden geleidelijk af te nemen. Mozes zegt daarin ook nog dat in zijn dagen 80 jaar al heel oud is.(Psalm 90:10) Zelf zou hij naar verluidt nog wel 120 jaar worden.(Deuteronomium 34:5-7)
Geschiedenis
Bij historische claims over zeer hoge leeftijden blijkt nogal eens dat de betrokken persoon de geboortedatum of meer nog de identiteit van een van de ouders of een ander familielid zou hebben gekregen of aangenomen.[bron?] Officieel erkend worden alleen leeftijden van personen van wie betrouwbare geboortegegevens bij de burgerlijke stand of een vergelijkbaar register zijn opgeslagen. Het is wel waarschijnlijk dat ook vóór de 20e eeuw zeer oude mensen voorkwamen. De lage gemiddelde leeftijd werd voornamelijk veroorzaakt door een hoge sterfte onder zuigelingen en kinderen. Had men eenmaal de volwassen leeftijd bereikt, dan was er kans op een zeer hoge leeftijd.
De meeste leeftijdrecords komen uit Japan. Dat land telt ook het hoogste aantal 100+-ers en de hoogste levensverwachting ter wereld.
De Amerikaanse auteur Dan Buettner noemde de regio’s waar de mensen gemiddeld het langste leven, met het hoogste aandeel aan honderplussers, Blue Zones.[2]
Dit zijn Sardinië (Italië), het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda (Californië), het schiereiland Nicoya in Costa Rica, en het Griekse eiland Ikaria. Er vallen interessante gemeenschappelijke kenmerken af te leiden van de voedings- en levensstijl op die plaatsen.
Diegenen die sinds 1955 de titel ’oudste erkende persoon ter wereld’ hebben gedragen (toen Guinness World Records begon met het aanleggen van lijsten).