Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Antiantifa

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2022 om 10:36 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Antiantifa&oldid=60952576 27 jan 2022)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

 Twijfel

Oproep tot bespreking
Over deze pagina is overleg gewenst.
Reden:

Antiantifa is de naam van een extreemrechtse campagne. De naam "anti-antifa" betekent "tegen antifa". Daar waar "antifa" kort is voor "antifascisten", richt de groep "antiantifa" zich dus tégen mensen die tegen fascisme zijn. "Antiantifa" is dus de naam van een extreemrechtse groep die vóór fascisme is.[bron?]

In Nederland

Het Onderzoek, Documentatie en Informatie Netwerk (ODIN) was een met de extreemrechtse partij CP '86 verbonden neonazi-netwerk, dat zich onder andere bezighield met het bedreigen van antifascistische activisten .[1] ODIN werd in 1993 opgericht door de neonazi Tim Mudde maar rond 1998/1999 opgeheven.[2][3] ODIN had tot doel zogenaamde "links georiënteerde mensen" te bespioneren en privé-informatie over hen aan andere nazi's en extreemrechts door te spelen. Welke parameters er exact gebruikt werden wat betreft het vaststellen of definiëren van deze zogenaamde "linkse oriëntatie", is niet per se duidelijk.

AntiAntifa.net logo

AntiAntifa.net was een nederlandstalige website die actief was van 2005 tot en met 2011. De site publiceerde privé-informatie over "antifascisten", "linkse organisaties" en "linkse politici". In een onderzoek van Jaap van Donselaar en Hans Moors over de dreiging van extreemrechts in Nederland, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werd AntiAntifa.net genoemd. Nadat de extreemrechtse site SOS ("stichting onderzoek extreme stromingen") in 2005 naar beneden was, werden neonazistische artikelen van SOS overgenomen door "Antiantifa". Om aan privé-informatie te komen, werden technieken gebruikt zoals het stelen van oudpapier van organisaties die door de "antiantifa" als tegenstanders werden gezien, of het sturen van infiltranten.

De neonazistische groep "nederlandse volksunie" (NVU) geeft zelf toe een "antiantifa"-afdeling te hebben. De NVU plaatst foto's van antifascisten op hun website en schrijven regelmatig artikelen waarbij zij het "extreme links" als "gevaar" aankondigen.

Antifascisten en anti-racisme activisten werden de afgelopen 2 jaar regelmatig door doxxing-accounts als Vizier op Links online geïntimideerd, maar ook bedreigd aan huis.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow