Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Join For Water

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 28 mei 2021 om 09:42 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Join_For_Water&oldid=58816123 28 apr 2021 213.49.126.106 27 apr 2021 D. Moorthamers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Join For Water is een Belgische ngo die zich focust op water. Toegang tot water is een universeel mensenrecht, opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De organisatie werkt in Afrika en Latijns-Amerika aan duurzame oplossingen voor drinkwater, sanitair, hygiëne en water voor de landbouw, in nauwe samenwerking met verschillende Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Europese partners.

In België doet de ngo aan fundraising en sensibiliseert ze over duurzaam watergebruik, onder meer via het concept van de watervoetafdruk.

Tot 2019 was de Join For Water actief onder de naam Protos.

Geschiedenis

Join For Water werd in 1977 opgericht als een vrijwilligersorganisatie – toen onder de naam ‘Protos’ – door Antoon De Pesseroey. Join For Water werd in hetzelfde jaar erkend als ngo en ontving overheidssubsidies voor projecten in Haïti (1977) en later ook DR Congo (1982).

Join For Water evolueerde in de jaren ’80 van een technische ngo die infrastructuur voorziet, naar een organisatie die ook aandacht heeft voor de sociale omkadering van haar projecten.

In 1994 breidde Join For Water zijn activiteiten uit naar Benin. Later volgden ook Mali (1995), Rwanda, Burundi en Ecuador (1997), Oeganda (2000) en Madagaskar (2006). In 1997 startten de eerste activiteiten in België, meer bepaald in Vlaamse scholen.

Join For Water voerde aanvankelijk verschillende soorten projecten uit, maar koos in 2002 resoluut voor het thema water, een belangrijke hefboom voor maatschappelijke ontwikkeling.

In 2016 werden de activiteiten stopgezet in Rwanda, later ook in Madagaskar (2018). Sinds 2017 werkt de equipe in Ecuador als een zelfstandige organisatie onder de naam Protos EC, een partner van Join For Water.

Op 22 maart 2019 (Wereldwaterdag) werd de oude naam van de organisatie (Protos) vervangen door ‘Join For Water’.

Aanpak

Join For Water werkt voor al zijn projecten samen met verschillende partijen: nationale overheden, lokale besturen, gespecialiseerde ngo’s, maar ook watergebruikers, boerenorganisaties en ambachtslieden. Van bij de start wordt een bouwheer aangesteld (meestal een gemeente), die eigenaar is van de infrastructuur. Drinkwatercomités worden begeleid om het dagelijks beheer en onderhoud van de infrastructuur op te nemen. Hun werking en middelen worden gefinancierd met de kleine bijdragen die gebruikers betalen voor water.

In zijn projecten houdt Join For Water rekening met de huidige gebruikers – de gezinnen, de landbouw, de industrie, de natuur – maar ook voor de volgende generaties moet er voldoende en schoon water beschikbaar blijven. Klimaatverandering, erosie, waterverontreiniging en toenemende bevolkingsgroei zijn hierbij belangrijke uitdagingen. Om een goed waterbeleid op te zetten vormt Integraal Waterbeheer de leidraad.

SDG 6, de ontwikkelingsdoelstelling van de VN rond water, vormt het referentiekader voor alle activiteiten van Join For Water.

Campagnes

Join For Water lanceert campagnes op Wereldwaterdag (22 maart), Werelddag Handen Wassen (15 oktober) en Wereldtoiletdag (19 november). Hiervoor werkte de ngo samen met bekende Vlamingen, zoals Martin Heylen, Nic Balthazar, Ben Segers, Margriet Hermans, Peter Van den Eede en Katja Retsin.

Daarnaast sensibiliseert de organisatie in België over de watervoetafdruk. Daartoe werd de Water Challenge campagne ontwikkeld, samen met een website waar bezoekers onder meer hun watervoetafdruk kunnen berekenen.

Externe links

Website Join For Water

Website Water Challenge