Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wij zijn Nederland (politieke partij)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2021 om 20:45 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wij_zijn_Nederland_(politieke_partij)&oldid=58383065 -1- M.c de Jong 26 feb 2021)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Wij zijn Nederland is een Nederlandse politieke partij met een nationalistische signatuur. De partij is in 2020 opgericht als reactie op de vraag die bestond bij bepaalde rechtse actiegroepen en groepen voetbalsupporters naar een partij die hen zou kunnen vertegenwoordigen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De partij heeft dan ook geen vast bestuur, maar treed op als verenigd front voor de verscheidene groepen erachter. Zo werkt de partij samen met de landelijke Partij voor behoud van de Nederlandse Indentiteit (P.V.B.N.I.) en de lokale partijen de Realistische Partij uit Hoorn en Verbindend Enschede. In 2020 lukte het 'Wij zijn Nederland' in zes kieskringen om voldoende steun te vergaren om mee te mogen doen aan de verkiezingen. Enschedees gemeenteraadslid Erwin Versteeg, tevens de voorman van Verbinden Enschede, vervult hierbij de rol van lijsttrekker, hij was eerder lid was van de PVV en IDNL.

Ideologie

'Wij zijn Nederland' combineert in zijn verkiezingsprogramma en op zijn website een aantal bekende rechtse standpunten. Het meest prominent is de wens om te behouden wat de partij ziet als de Nederlandse identiteit. Hierbij horen waarden als vrijheid, zelfbeschikking en democratie, maar ook het beschermen van feestdagen en nationale symbolen. In de optiek van Wij zijn Nederland is deze identiteit bedreigd door groepen die deze identiteit af willen breken. Hieronder schaart de partij zowel extreemlinkse bewegingen als, wat zij zien als, de elite. Wat die eerste groep betreft is de partij anticommunistisch en een tegenstander van de Anti-Fascistische Aktie. Wij zijn Nederland gelooft in de theorie van het Cultuurmarxisme, die veronderstelt dat linkse marxistische ideeën en denkers verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen en omverwerpen van de Westerse cultuur. In, wat zij zien als, de elite ziet 'Wij zijn Nederland' een vijand aangezien de partij van mening is dat de elite globalisme bevordert, terwijl 'Wij zijn Nederland' juist uitgesproken nationalistisch is. Daarmee samenhangend vreest de partij dat de elite zijn macht zal gaan gebruiken om vrijheden in te perken en dat dit zal leiden tot een dystopische toekomst. Deze ideeen zijn deels aangewakkerd door de maatregelen rond de Coronapandemie en vertonen sterke trekken van complotdenken.

Standpunten

In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 presenteerde de partij de volgende standpunten als reactie op deze vermeende bedreigingen.

  • Er moet in Nederland volledige vrijheid van meningsuiting zijn. De partij is fel tegen elk vorm van censuur.
  • Een Nexit is noodzakelijk. omdat alleen uittreding uit de, volgens hen te globalistische, Europese Unie de Nederlandse soevereiniteit kan herstellen.
  • Het inwoneraantal van Nederland moet terug naar 14 miljoen. Met dat bevolkingsaantal kan de overheid volgens 'Wij zijn Nederland' weer een verzorgingsstaat en een gezonde economie garanderen. Dit moet worden bereikt door remigratie.
  • Tradities moeten behouden blijven. Een belangrijk symbool hierin is zwarte piet.
  • Er moeten meer vormen van directe democratie worden ingevoerd. Zo wil de partij gekozen burgemeesters en referenda's.
  • "Totalitarisme" moet een halt worden toegeroepen. Dit totalitarisme ziet de partij in nieuwe linkse ideeën over identiteit, maar ook in de radicale Islam. Volgens 'Wij zijn Nederland' dwingen deze ideologische groepen zich op via scholen en de media en moet die tendens worden gebroken.
  • De coronamaatregelen zoals die gelden in de maanden voor de verkiezingen van 2021 (met name de lockdown en de avondklok), moeten per direct worden opgeheven.