Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

MS Norman Atlantic

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 11 sep 2018 om 08:36 (Typo's)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
rel=nofollow

De MS Norman Atlantic is een ferryboot van het type roll-on-roll-offschip. Het schip is eigendom van de Italiaanse rederij Vismar di Navigazione SRL en werd gecharterd door de ANEK Lines.

De brand

Op 28 januari 2014 brak er op de MS Norman Atlantic in de vroege morgen brand uit. De ferry was vanuit Patras onderweg naar Ancona en had enkele uren daarvoor het eiland Korfoe verlaten na een tussenstop en bevond zich op dat moment in de Straat van Otranto. Volgens het persbericht van de ANEK lines waren er 475 personen aan boord, [1] maar er heerst onduidelijkheid over het passagiersaantal vanwege onduidelijkheden op de passagierslijst en mogelijke aanwezigheid van illegalen aan bord.[2] Het schip bevond zich toen 44 zeemijl, 81 km, voor de kust van het Griekse eiland Korfoe en 33 zeemijl, 61 km, ten noordwesten van het eiland Othoni.

Evacuatie

Een internationale reddingsoperatie onder leiding van de Italiaanse kustwacht kwam op gang. Volgens de Griekse minister van Defensie Nikos Dendias hadden de Italiaanse autoriteiten gereageerd op een Griekse hulpoproep en vervolgens de leiding van de reddingsoperatie overgenomen.
De reddingsoperatie werd gecoördineerd vanop het Italiaanse schip Europa. Door de weersomstandigheden moesten de passagiers met een helikopter van boord worden gehaald, want andere schepen konden niet langszij komen. Het duurde 34 vluchten en 36 uur voordat alle passagiers van boord waren, daaronder waren naar verluidt drie Belgen en vier Nederlanders. De evacuatie van de passagiers op volle zee verliep moeizaam vanwege het slechte weer en de rookontwikkeling, sommigen moesten dertig uur wachten op hun redding. Aan boord zijn alleen de kapitein en vier manschappen van de marine achtergebleven.[3]

De berging

Bij de bergingswerkzaamheden op zee zijn Albanese zeelieden kwamen om het leven gekomen. De veerboot is naar Brindisi afgesleept voor nader onderzoek. Aldaar aangekomen werd het onderzoek gehinderd door nog steeds aanwezige kleine brandhaarden, de zwarte doos is echter geborgen. [4] [5] Halverwege februari 2015 is het wrak van de veerboot naar Bari versleept voor verder onderzoek. De Italiaanse justitie houdt het uiteindelijke dodental op 11 doden en 19 vermiste personen.[6]

Het onderzoek

Er is naar aanleiding van de brand een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd door de Italiaanse justitie naar het handelen van twee bemanningsleden, twee werknemers van de ANEK, de kapitein en de bouwer van het schip. Ook zal uit het Italiaanse onderzoek zal moet blijken of de brand waarbij zeker 11 doden vielen en een onbekend aantal personen worden vermist al dan niet is aangestoken. De Griekse justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de gevolgde veiligheidsprocedures.[7][8]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Voetnoten

rel=nofollow
rel=nofollow