Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ronald Beelaard

Uit Wikisage
Versie door Mdd (overleg | bijdragen) op 31 aug 2018 om 19:40 (Iets meer data + bron(nen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ronald A. Beelaard (Den Haag, ca. 1942) is een Nederlands fysicus, gepensioneerd bestuurder, redacteur bij Wikipedia, en medeoprichter van Vereniging Wikimedia Nederland.

Levensloop

Beelaard is geboren en getogen in Den Haag. Hij studeerde technische natuurkunde aan de Technische Hogeschool te Delft, waar hij in 1934 zijn kandidaatsexamen haalde,[1] en in 1967 afstudeerde.[2] Hierna begon hij bij Philips in Eindhoven in de ontwikkeling. Hij werkte daar verder in het management op verschillende afdelingen. Toen in 1990 een ICT tak van Philips verzelfstandigde tot het IT-bedrijf Atos, ging hij mee en werkte daar door tot zijn pensioen.

In 2005 begon Beelaard bij Wikipedia, waar hij sindsdien actief is als schrijver, redacteur en moderator. In 2006 was hij medeoprichter van de Vereniging Wikimedia Nederland, en maakte als penningmeester deel uit van het oprichtingsbestuur. In de twee opvolgende jaren diende hij ook als bestuurslid, en trad regelmatig op als woordvoerder.[3]

In 2018 is Beelaard voorzitter van de gepensioneerdenvereniging van Atos in Nederland (GVAN). In de jaren daarvoor was hij lid van het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds Atos. Door een omstreden statutenwijziging in 2017 was Beelaard met een ander lid uit dat adviesorgaan gezet.[4] Deze gang van zaken was zo afwijkend dat dit begin 2018 tot kamervragen heeft geleid.[5]

Werk

Redacteurschap op Wikipedia

Beelaard is actief op de Nederlandse Wikipedia sinds juni 2005, en draagt ook bij aan Engelse, Duitse, Franse, Spaanse en andere Wikipedia's. In dertien jaar tijd heeft hij bij elkaar zo'n 630 duizend bewerkingen gedaan, waarvan ongeveer de helft op de Nederlandse Wikipedia.

Beelaard schrijft zelf weinig. Zo heeft hij bij elkaar een twintigtal artikelen opgezet, en een honderdtal artikelen van naam gewijzigd. Hierin tegen heeft talloze wijzigingen van anderen in Wikipedia gecontroleerd, en onzinnige wijzigingen teruggedraaid op meer dan 100.000 artikelen.[6]

Speciale projecten op Wikipedia

Als vele op Wikipedia heeft Beelaard enige eigen projecten uitgevoerd. Door vrijwilligerswerk bij de lokale bibliotheek was zijn interesse voor Wikipedia gewekt. In zijn begintijd op Wikipedia heeft hij onderzocht of Wikipedia geïntegreerd kan worden in de catalogus van de reguliere bibliotheek. Op de Wikimania conferentie in Frankfurt in 2005 gaf hij hierover een presentatie.[7]

Woordvoerder op Wikipedia

In zijn eerste jaren op Wikipedia trad Beelaard met enige regelmaat naar als woordvoerder. Zo vertelde hij in 2006 in een interview aan de Volkskrant over de snelle werking van het zelfreinigend vermogen van Wikipedia. In die tijd bevatte de Nederlandse Wikipedia 250 duizend artikelen, en was de kwaliteit van de artikelen al eens onderzocht door het tijdschrift Nature: die deed niet onder voor de Encyclopedia Britannica. Het Volkskrant artikel gaf hiervoor een korte verklaring met een citaat van Beelaard:

„Het staat iedereen vrij om artikelen bij te dragen, maar men moet er rekening mee houden dat iedereen daarop correcties kan aanbrengen... Ook schuttingtaal en staaltjes van zelfoverschatting zijn geen lang leven beschoren. Wikipedia kent niet zoiets als een eindredactie, maar heeft wel 85 moderatoren in huis met voldoende gezag om het netjes te houden. Beelaard: 'Ik zou het niet proberen als ik u was, want de mechanismen zijn sterk bij ons.'[3]

Tot een nadere beschrijving van de gemiddelde Wikipedia vrijwilliger kwam het niet, aldus de Volkskrant (2006):

„Beelaard kan de actieve Wikipediaan niet definiëren. Het is een uiteenlopend gezelschap, zij het wel in meerderheid van mannelijke kunne. 'Sommigen heb ik wel eens real-life ontmoet, zoals dat heet, en ik kan u zeggen: het verschil tussen virtueel en echt kan behoorlijk groot zijn.'[3]

Sinds deze tijd is Beelaard blijven optreden als contactpersonen voor mediavertegenwoordigers.

Blokkeren en deblokkeren van ip-adressen

Een taak die Beelaard al jaren verricht is het onderhouden van de blokkades van ip-adressen. In de beginjaren werden nog wel eens complete ip-range van ip-adressen geblokkerd op vandalisme tegen te gaan. In 2007 heeft de Publieke omroep daar eens tegen geprotesteerd toen enige tijd de complete range aan ip-adressen van de publieke omroep was geblokkeerd. Namens Wikipedia legde Beelaard (2007) toen uit:

„Achteraf is misschien de verhouding tussen de 20 betrokken ip-adressen en de voorzorgsmaatregel om de hele range te blokkeren, een beetje scheef.[8]

Het probleem in die tijd was nog, dat er onvoldoende informatie beschikbaar was om gericht te blokkeren. Er was echter ook een algemeen aspect volgens Beelaard (2007):

„Je verwacht toch van een organisatie als de publieke omroep, die ook op een verstandige manier met informatie omgaat, niet dat ze gaan vandaliseren op een soortgelijk informatiesysteem als Wikipedia..."[8]

De mentaliteit was er toen nog niet naar, en met de jaren is om diverse redenen de noodzaak om ip-adressen een te blokkeren en deblokkeren gebleven.

Publicaties

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º "ACAD. EXAMENS". "Algemeen Handelsblad". Onbekend, 20-07-1963.
  2. º "ACADEMISCHE EXAMENS". "Algemeen Handelsblad". 30-10-1967.
  3. 3,0 3,1 3,2 Bart Jungman: "Zelfreinigend vermogen Wikipedia werkt snel: Interview met Ronald Beelard," in De Volkskrant, 29 december 2006.
  4. º Olaf Boschman. "Vo-leden pensioenfonds Atos door bestuur ontslagen," PensioenPro, 18 januari 2018
  5. º Olaf Boschman. "Pensioenfonds Atos zegde al eerder vo-leden wacht aan." op PensioenPro, 1 februari 2018.
  6. º RonaldB, nl.wikipedia.org op xtools.wmflabs.org. Bezien 31.08.2018.
  7. º Roland Beelaard. Searching in a Public Library. Some Experiences with the Search Behaviour of Patrons of a Public Library. 2005.
  8. 8,0 8,1 Webwereld Redactie "Publieke omroep: Wikipedia-rel is overdreven," webwereld.nl, 31 augustus 2007.
rel=nofollow
rel=nofollow