Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Oscar van Dillen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nootje.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk. Nootje.png
Van Dillen in 2007

Oscar Ignatius Joannes van Dillen ('s-Hertogenbosch, 25 juni 1958) werkt als docent algemene theoretische vorming bij de Codarts hogeschool voor de kunsten in Rotterdam. In zijn beroepsmatige carrière is van Dillen enige jaren als interim-manager werkzaam geweest. In zijn vrije tijd is van Dillen componist. In de media en op internet is hij voornamelijk bekend vanwege zijn betrokkenheid bij Wikipedia, Wikimedia Nederland en de Wikimedia Foundation.

Muziek

Van Dillen studeerde van 1977 tot 1980 bij Jamaluddin Bhartiya sitar, tabla, en zang aan de Tritantri muziekopleiding in Amsterdam en in Berkeley (Californië) vervolgens bij Gurbachan Singh Sachdev. Van 1982 tot 1984 studeerde hij klassieke- en jazzfluit aan het Sweelinck Conservatorium en volgde daar compositieles bij Misha Mengelberg. Na een studie Middeleeuwse en Renaissancemuziek bij Paul Van Nevel in Leuven studeerde hij in 1990/1991 compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Dick Raaijmakers en Gilius van Bergeijk. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij compositie bij Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en René Uijlenhoet, en in 2001 aan de Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf bij Manfred Trojahn en directie bij Lutz Herbig. In 2002 studeerde Van Dillen af aan het Rotterdams Conservatorium.

In 2014 kreeg van Dillen de Cornelis Haga Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet om de vriendschapsbanden tussen Nederlanders en Turken te versterken. Dit kan betrekking hebben op kunst, cultuur, economie, wetenschap, media, politiek, sociaal of op een heel ander terrein. Volgens de jury heeft zich in de loop van zijn leven en professie verdiept in de Turkse cultuur en heeft hij verbindingen gezocht en uitgewerkt tussen Turkse (Oosterse) en Nederlandse (Westerse) culturen. Door door zijn oeuvre, alsmede door als docent op de World Music Academy van Codarts Rotterdam al bijna twee decennia lang vernieuwend onderwijs te ontwikkelen en dit besef over te dragen aan nieuwe generaties professionele musici, die mede daardoor muziek als interculturele taal ervaren en inzetten.

Werken

 • Saxofoonkwartet Nr. 1 (1996)
 • Conga voor slagwerk (1996)
 • Toccata Sanguinica voor barokgitaar (1996)
 • Zwaar is Mooi (1997)
 • Ignatia voor klarinet (1998)
 • Tarentula voor blokfluit (1998)
 • Tijd Speelt Geen Rol (1998)
 • Summa Scientia voor vrouwenkoor (1999)
 • Strijkkwartet Nr. 1 (1999 rev. 2001).
 • Objet Privé (das Ding an mich) voor cello (1999)
 • Le Panache voor piano (2000)
 • Méditation voor piano (2000)
 • Labyrinth voor drie zich bewegende trombonisten (2001)
 • de Beweging voor orkest (2001)
 • Memos for a New Millennium (2002)
 • Roter Damm Verwandelt voor solo rapper, ensemble en soundscape (2002)
 • de Stad voor kamerorkest (2003).
 • mm3 voor een speelgoedpiano (2003)
 • Forecast (weersvoorspelling) - for violin, violoncello and bayan (2004-2006)
 • String Quartet 2 (2007).
 • Paradox, Music for a sculpture (2008)

Discografie

 • de Stad -Cybele Records.[1]
 • mm3
 • verzamel-CD: "Rotterdam String Quartets" - door het Doelen Kwartet, label: Etcetera KTC1339, 2007.

Wikipedia

Oscar van Dillen werd in 2004 actief op de internetencyclopedie Wikipedia. In december 2006 werd hij voor een termijn van zes maanden verkozen in de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation. Later was hij enkele malen kandidaat voor de arbitragecommissie maar trok zich in september 2009 terug van de Nederlandstalige Wikipedia.

Black W for promotion.png
Oscar van Dillen en Wikipedia (uitgebreid)

Van Dillen en Wikipedia (uitgebreid)

Oscar van Dillen schetst met deze tekening een spanningsveld dat volgens hem bestaat tussen encyclopedie en gemeenschap. In zijn beleving is de encyclopedie een doel en medewerkers (de gemeenschap) een middel. Dat een ieder zomaar wat kan schrijven met name op overlegpagina's ziet van Dillen als probleem waarin hij voor zichzelf een rol ziet om mee te helpen "de balans" te bewaren. De encyclopedie als proces is daarbij de hoogste toetssteen. Er moet voortdurend selectie plaatsvinden om te bepalen welke medewerkers geschikt zijn om bij te dragen en welke medewerkers moeten worden uitgesloten. "Kwaliteitsbijdragen" kunnen in in dergelijk model enig misdragen compenseren, gelijktijdig worden ondermaatse bijdragen – mits gedaan in een goede sfeer – getolereerd.[2]

Van Dillen deed zijn eerste edit op de Nederlandse Wikipedia in februari 2004. In mei 2004 werd hij gelijktijdig met Walter van Kalken en de gebruikers CE en Moribunt moderator. Na Andre Engels waren zij de eerste moderators op de Nederlandse Wikipedia. In 2005 werd hij na Andre Engels en Walter Vermeir, en gelijktijdig met Walter van Kalken "bureaucraat". Hij was in 2006 medeoprichter en eerste voorzitter van de vereniging en stichting Wikimedia Nederland.

Bestuurslid Wikimedia Foundation

In december 2006 werd van Dillen gelijktijdig met Erik Zachte voor een termijn van zes maanden gekozen in de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation. Van Dillen hoopte dat zijn nieuwe status als bestuurslid van de Wikimedia Foundation hem een ingang zou bezorgen bij het ministerie van Onderwijs. Zijn grote droom is gratis leermateriaal samenstellen en vertalen voor wereldwijd gebruik. Een van zijn speerpunten was verder het oprichten van een netwerk aan onafhankelijke chapter organisaties wereldwijd. Om die reden zette van Dillen het benoemen van een chapters coordinator in dienst van de foundation op de agenda. Na het halve jaar stelde van Dillen zich in 2007 opnieuw verkiesbaar.[3] Van Dillen ziet Wikimedia als "een reus op lemen voeten". Hij wil zich inzetten om de organisatie van vrijwilligers te versterken met een harde kern van ingehuurde professionele krachten die verdere groei naar de toekomst toe ondersteunt. Hij wil data uit statistieken vertalen in bruikbare informatie voor het management om meer inkomen voor de foundation te kunnen genereren. Een beleid gericht op reductie van broeikasgassen door bijvoorbeeld het beperken van internationale vluchten door bestuursleden, letten op stroomverbruik van servers, etc. ziet hij niet als onderdeel van de core business van de foundation. Van Dillen werd niet herkozen.

Arbitragecommissie

Van Dillen was drie keer kandidaat voor de arbitragecommissie (arbcom) van Wikipedia. Voor het eerst in februari 2008, verder bij een bijzondere verkiezing in juni 2008 en tot slot in februari 2009.

In februari 2008 trok van Dillen zich terug nog voordat de stemming begon. Hij verklaarde de *schijn* van belangenverstrengeling daarmee te willen vermijden. Van Dillen was op dat moment moderator, bureaucraat, checkuser, steward, lid van de board van de Wikimedia Foundation (en kandidaat voor een 2e termijn) en kreeg kritische vragen over deze stapeling van functies en bevoegdheden. Enkele maanden later zette van Dillen zijn kandidatuur wel door, hij kreeg echter onvoldoende steun. Voornaamste kritiekpunt was wederom gevaar van belangenverstrengeling doordat van Dillen veel functies zou verzamelen.

In februari 2009 kandideerde van Dillen zich voor de derde keer voor de arbcom. Er waren vijf kandidaten voor vier vacatures. Van Dillen dacht dat zijn kritisch onderzoekende, voor samenwerking altijd open staande en communicatieve instelling, in combinatie met zijn ruime ervaring in online samenwerking, in het bijzonder Wikipedia en andere projecten van de Wikimedia Foundation een aanwinst zouden kunnen zijn voor de arbitragecommissie. Verder gaf hij aan zeer goed in staat te zijn persoonlijke opvattingen ondergeschikt te maken aan de partijloze positie die een arbiter hoort in te nemen.

Tijdens de stemming deed zich een opvallend incident voor: van Dillen maakte principieel bezwaar tegen een Wikipediagebruiker die tegen alle kandidaten stemde. Van Dillen vond dit misbruik van de stemprocedure en vroeg een uitspraak van de stemcoördinator dan wel van de arbcom zelf. Het bezwaar werd niet gehonoreerd en ook deze keer was er onvoldoende steun.

Van Dillen reageerde verbolgen: "Uitgerekend op de valreep van mijn eerste wikilustrum, is mijn kandidatuur hier niets meer of minder dan een aanbod om gedurende 1 jaar bij te dragen in de rol van ervaren arbiter. Ik wijs de commentaren van "teveel petten" af als regelrechte (trollen)propaganda (met precies dezelfde bedoelingen als de poging tot desysop vorig jaar), zo ook de ongenuanceerde negatieve (trollen)propaganda over het tweede mentoraat" schreef hij na afloop van de stemming.

Vetrek van Wikipedia

In september 2009 zegt van Dillen zich terug te trekken van de Nederlandstalige Wikipedia. Directe aanleiding was onvrede over het toekennen van de rechten als bureaucraat. Dit liep tot dan toe volgens een systeem van coöptatie waardoor van Dillen grote invloed had op de toekenning van deze rechten. Moderator Eve wilde graag bureaucraat worden maar kreeg geen antwoord op haar "sollicitatie". Later bleek dat haar toetreding geblokkeerd werd door van Dillen, gesteund door enkele anderen. Eve werd "oncollegiaal gedrag" verweten, zo had ze in juni 2008 een desysop van van Dillen[4] gesteund en tevens tegen van Dillen gestemd bij de arbcomverkiezing in februari 2009. De reden voor de desysop was dat van Dillen zijn moderatorrechten gebruikt/misbruikt had om delen van zijn overleg te wissen, een handeling die op Wikipedia niet toegestaan is en waarvoor gewone gebruikers (voor het verplaatsen van overleg) zelfs geblokkeerd worden. (Voor gewone gebruikers op wikipedia is het technisch niet mogelijk overleg te wissen, ze kunnen slechts archiveren).

Toen besloten was dat bureaucraten voortaan door moderators gekozen zouden worden stelde Lodewijk Gelauff zich vrijwillig verkiesbaar. Hij verklaarde alleen bureaucraat te willen zijn als er voldoende vertrouwen is in zijn functioneren. Ondanks dat daar geen verplichting toe bestond volgden vier andere zittende bureaucraten dit voorbeeld. Een van deze bureaucraten kreeg onvoldoende steun, drie anderen waaronder van Dillen trokken zich terug. Volgens van Dillen werd deze eerste aanstellingsstemming feitelijk voor een afzetting gebruikt en wilde hij weer andere dingen gaan doen. Hij verklaarde dat hij in zijn vak nog vele ambities wilde najagen die zich qua tijdsbesteding niet langer verdroegen met de verantwoordelijkheden op nlwiki. Tot juni 2010 was van Dillen nog steward maar hij was nauwelijks actief.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties