Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vriendinnen (televisieserie)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 22 dec 2014 om 00:27 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Vriendinnen_(televisieserie)&oldid=42803487 Kierds 8 dec 2014)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vriendinnen is een televisieserie die vanaf 7 december 2014 elke zondagavond te zien is op de Vlaamse televisiezender Eén. De regie ligt in handen van Cecilia Verheyden. De scenarioschrijvers zijn Rita Bossaer, Dirk Nielandt, Pieter-Jan Verachtert en Nathalie Haspeslagh.

Verhaal

Leeswaarschuwing — Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal
rel=nofollow

De reeks vertelt het verhaal van de levenslange vriendschap tussen Eva Michiels en Nel Vercammen, die allebei 18 zijn bij de Bevrijding in 1945. Ze leren elkaar kennen omdat het gezin van Eva in Leuven in het rijtjeshuis naast dat van Nels familie komt wonen. Op het eerste gezicht verschillen de meisjes te erg om vriendschap te kunnen sluiten: Nel is een vrijgevochten blondine die het aanlegt met een zwarte Canadese soldaat en met volle teugen van het leven geniet. Eva heeft nog geen jongen gekend, schrijft teruggetrokken in haar dagboek en wil voor onderwijzeres gaan studeren. Nel heeft geen zin haar middelbaar onderwijs af te maken. Ook hun families verschillen: Eva's vader is een ambitieuze leraar die alleen aan carrière denkt en zijn vrouw als huisslavin behandelt. Nels vader en haar broer zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog; zij leeft samen met haar moeder en haar broer, die allebei bij de conservenfabriek Marie Thumas werken.

Als in de eerste aflevering Nel Eva kan overhalen ondanks het verbod van haar vader toch mee te gaan naar het Bevrijdersbal, nemen de meisjes het voor elkaar op. Nel zorgt ervoor dat Eva haar 'nonnetjesuiterlijk' laat varen en sexy voor de dag komt, Eva waarschuwt Nel dat Charlie haar ontrouw is. Zo worden ze hartsvriendinnen. Op het bal wordt Eva ten dans gevraagd door Peter (Jonas Van Thielen). Haar eerste liefje wordt ook haar eerste man. Al snel hebben Eva en Peter trouwplannen. Peters ouders zijn echter van hogere afkomst. Hij komt uit een advocatenfamilie. De ouders van Eva, Ferdinand (Jos Verbist) en Marie-Louise (Els Olaerts) zijn van gewone komaf.

Eva vertelt aan Nel dat ze schrik heeft voor haar eerste huwelijksnacht, maar Nel kan haar geruststellen. Op het huwelijksfeest wordt de kloof tussen de familie van Eva en Peter duidelijk, wanneer Peters vader (Jappe Claes) een toespraak houdt. Na het feest heeft Nel een verrassing voor Eva: de ijscrèmekar van haar baas die romantisch aangekleed staat in het bos...

De volgende aflevering start in 1955. Eva is hoogzwanger van Peter. Nel is verliefd geworden op een vrouw, Viviane, maar de relatie blijft niet duren omdat Viviane liegt over haar studies en werk. Peter werkt intussen als advocaat. Hij krijgt bezoek van Hélène, die wil scheiden van haar man. Hélène begint Peter te kussen. Net op dat moment belt Eva naar Peter dat ze moet bevallen, maar Peter neemt niet op. Daarom brengt Nel Eva naar het ziekenhuis. Peter is niet ingegaan op de avances van Hélène. Hij probeert Eva te bellen, maar ontmoet ze pas in het ziekenhuis, waar hij voor het eerst zijn dochter Carine te zien krijgt.

Vertolking

Er zijn tien afleveringen, waarin de ontwikkeling en het wel en wee van de twee vriendinnen uit de doeken wordt gedaan. Tot hun veertigste worden de beide hoofdrollen vertolkt door Anemone Valcke (Eva) en Charlotte De Bruyne (Nel). Vanaf hun veertigste worden de rollen overgenomen door Veerle Dobbelaere en Veerle Eyckermans. Beider levenswegen worden gevolgd tot ze als bejaarden in een rusthuis vertoeven.

Andere rollen:

Kenmerken

De serie besteedt veel zorg aan locaties, decors, kostumering en voorwerpen uit de tijd – waaraan de langzaam veranderende tijdgeest zichtbaar wordt. Om het realistische karakter van de reeks te bevorderen, worden geregeld documentaire filmfragmenten uit de betrokken periode ingelast, bijvoorbeeld van de feestelijke bevrijding van Leuven en de jaarlijkse reclamestoet aldaar.

Van bij de eerste aflevering blijkt de aanvankelijk schematische tegenstelling waarop het verhaal is gebouwd, te worden genuanceerd: Eva is minder preuts en wereldvreemd dat het aanvankelijk lijkt, Nel ernstiger en assertiever dan de losbol die ze 'slechts' schijnt te zijn. Andere personages zijn complexer dan ze willen laten uitschijnen. Is Ferdinand Michiels' afkeer van het moderne (soep uit conservenblikken, jazz op de radio) wat hij denkt dat als gezagsfiguur van hem verwacht wordt of staat hij er eigenlijk zelf niet achter? Wat verwijt Ferdinand zijn vrouw telkens weer? Welk geheim koestert Cyriel, de wat gedeprimeerde raadselachtige broer van Nel? En waarom schrijft de moeder van Eva nog steeds stiekem brieven naar haar broer Hendrik in Congo?

Afgezien van het eerder pretentieloze verhaal van een vriendschap, belooft de serie niet enkel nostalgische gevoelens naar de tijd van toen te voeden, maar de verschuivingen in ideologie en machtsstructuren in de opeenvolgende decennia onrechtstreeks en subtiel te evoceren: de verhouding tussen de klassen, de democratisering, de emancipatie van de vrouw.

Kijkcijfers

Aflevering 1: 1.114.165 kijkers
Aflevering 2: 881.611 kijkers
Aflevering 3:
Aflevering 4:
Aflevering 5:
Aflevering 6:
Aflevering 7:
Aflevering 8: