Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gouden Dageraad

Uit Wikisage
Versie door Sir Edgard (overleg | bijdragen) op 13 aug 2014 om 21:57 (Sja.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Gouden Dageraad (Grieks: Χρυσή Αυγή, Chrysi Avgi) is een Griekse extreemrechtse politieke partij. De partij wordt ook wel aangeduid als neonazistisch. De partij werd op 1 november 1993 opgericht door Nikolaos Michaloliakos. Deze wordt in de Griekse media soms aangeduid als de Führer.

Over de partij

De naam Gouden Dageraad is afkomstig van een tijdschrift met die titel dat Michaloliakos in december 1980 voor het eerst uitgaf. Zelf vindt de partij zich geen neonazistische partij. De rode partijvlag heeft een op een swastika gelijkend symbool dat afkomstig is uit het hellenistische Griekenland. Gouden Dageraad is 2010 gekozen in de gemeenteraad van Ayios Panteleimonas, een wijk van Athene.[1] In januari 2011 bracht Michaloliakos in de gemeenteraad de nazigroet. Dit naar aanleiding van het feit dat een wethouder hem een fascist had genoemd.

Volgens Gouden Dageraad worden de problemen in Griekenland veroorzaakt door de vele illegale immigranten. Griekenland kent op een bevolking van 10.787.690 inwoners (2011) een miljoen immigranten, zowel legale als illegale. De partij gaat geweld tegen buitenlanders niet uit de weg, wat goedgekeurd wordt door Michaloliakos. De partij verleent voedsel- en andere hulp aan de allerarmste Grieken en begeleidt ouderen, onder het mom hen te beschermen tegen buitenlanders, naar winkels en banken. De slogan van de partij is: Griekenland voor de Grieken.

Tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog vochten verscheidene leden van de partij mee aan de kant van de Serviërs, ook waren deze betrokken bij de moordpartijen bij de val van Srebrenica.[2]

Bij de parlementsverkiezingen van 2009 behaalde de partij 0,23 % van de stemmen en daarmee werd de kiesdrempel niet gehaald. Bij de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012 behaalde de partij 6,97 % van de stemmen en 21 zetels. Aangezien de partijen geen regering konden vormen, werden er een maand later nieuwe verkiezingen gehouden. Gouden Dageraad haalde 6,92 % van de stemmen, maar verloor wel drie zetels in vergelijking met de vorige verkiezingen.

Tijdens een live televisiedebat in juni 2012 gooide parlementslid Ilias Kasidiaris van de Gouden Dageraad Rena Dourou van de linkse partij Syriza water in het gezicht en gaf daarna Lana Kanelli van de Communistische Partij van Griekenland drie klappen in haar gezicht. Dit naar aanleiding van de vermeende betrokkenheid van Kasidiaris bij een gewapende overval in 2007 die Dourou ter sprake bracht.[3]

In de aanloop naar de Griekse parlementsverkiezingen juni 2012 beloofde partijlid Ilias Panagiotaros tijdens een verkiezingstoespraak persoonlijk alle immigranten uit het ziekenhuis te schoppen om zo het tekort aan verbandmiddelen wat door de crisis is ontstaan op te lossen.

De partij zegt niet anti-Europees te zijn, mits Europa zich niet met Griekenland bemoeit en in het bijzonder niet met het immigratiebeleid.

Op 28 september 2013 werd partijleider Nikos Michaloliakos en een aantal parlementsleden van Gouden Dageraad gearresteerd nadat een linkse rapper door een Gouden Dageraad-aanhanger was vermoord.[4]

Doelstellingen van de partij

  • Alle immigranten, zowel illegalen als legalen, het land uit.
  • Speciale kampen voor buitenlandse misdadigers.
  • Landmijnen op de Turks-Griekse grens ter voorkoming dat er illegalen het land binnenkomen.
  • Verschillende politici gevangenzetten.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow

rel=nofollow

Verwijzingen

rel=nofollow