Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leo J. Krynprijs

Uit Wikisage
Versie door Frusti (overleg | bijdragen) op 4 jun 2010 om 13:00 (Bron:http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Leo_J._Krynprijs&oldid=16063033)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Leo J. Krynprijs is een vierjaarlijkse Vlaamse literatuurprijs

Er bestaat sinds 1940, de Leo J. Krynprijs. Deze prijs werd in het leven geroepen door Kaitie Dickinson, de weduwe van de Vlaamse uitgever Leo Kryn, na zijn overlijden in 1940. Dit gebeurde in overleg met huisvriend Willem Pelemans en samen met Angèle Manteau, die de uitgeverij had overgenomen. Met de rente van het kapitaal werd een vierjaarlijkse prijs voor literatuur in het leven geroepen: de Leo J. Krynprijs.

De onderhandelingen hadden plaats in mei 1940. De geldprijs bedroeg anno 1940–1942 10.000 Belgische frank, een aanzienlijke som. Om het met de woorden van Angèle Manteau te zeggen: "Een bruto jaarloon van een metaalarbeider". 30 mei 1942 werd de stichtingsakte ondertekend.

Doch Manteau zou geen vier jaar wachten met de allereerste prijsuitreiking. Die prijs ging eind 1942 naar Louis Paul Boon, met zijn debuut, De voorstad groeit.

Externe link