Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nederlands Kampioenschap Debatteren

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 jul 2017 om 09:31 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Nederlands_Kampioenschap_Debatteren&oldid=8529329 1 jul 2007 + linken 17 apr 2011)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nederlands kampioenschap debatteren is het grootste en belangrijkste debattoernooi van Nederland. Het toernooi staat open voor teams uit heel Nederland, maar wordt voornamelijk bezocht door studentendebatverenigingen en jongerenafdelingen van politieke partijen. Elk jaar wordt het kampioenschap georganiseerd door een debatvereniging die daartoe is aangewezen door het Landelijk Debatverenigingenoverleg. Het toernooi is ook wel bekend als het "NK Debatteren" of "NK Parlementair Debatteren".

Tijdens het toernooi nemen alle teams, bestaande uit 2 personen, deel aan 5 voorrondes. Tijdens elk van deze voorrondes wordt een team voor of tegen een stelling ingedeeld en tegen een ander team geloot. Na 15 minuten voorbereidingstijd krijgen alle 4 sprekers in het debat de kans om 5 minuten (soms 6) hun standpunt uiteen te zetten, waarna van beide teams 1 debater nog 3 minuten het woord krijgt om het debat te concluderen. Na 5 van deze voorrondes volgen voor de 4 beste teams van de voorrondes een halve finale en een finale, waarin het winnende team bepaald wordt. Daarnaast is er een aparte prijs voor de beste individuele spreker, dit bijklassement wordt opgesteld op basis van de voorrondes.

Winnaars en beste sprekers

Jaar Locatie Winnaars Vereniging Beste spreker Vereniging
2007 Tilburg Marc Roels & Eric Stam Erasmus Debating Society Sharon Kroes Erasmus Debating Society
2006 Amsterdam Lars Duursma & Sharon Kroes Erasmus Debating Society Lars Duursma Erasmus Debating Society
2005 Rotterdam Klaas van Schelven & Jan Hartman Utrecht Debating Society Marc Roels Erasmus Debating Society
2004 Utrecht Lars Duursma & Marc Roels Erasmus Debating Society Guido Camps (geen)
2003 Amsterdam Lars Duursma & Marc Roels Erasmus Debating Society Lars Duursma & Marc Roels (gedeeld) Erasmus Debating Society
2002 Rotterdam Jan Rosing & Klaas van Schelven Utrecht Debating Society Edward van Geuns ASDV Bonaparte
2001 Utrecht Alexander Eerdmans & Edward van Geuns Erasmus Debating Society / ASDV Bonaparte Marc Roels Erasmus Debating Society
2000 Nyenrode Alexander Eerdmans & Jeannette Baljeu Erasmus Debating Society (onbekend) (onbekend)
1999 Rotterdam Alexander Eerdmans & Jeannette Baljeu Erasmus Debating Society Alexander Eerdmans Erasmus Debating Society

Overige kampioenschappen

NK debatteren voor middelbare scholieren

Voor middelbare scholieren wordt sinds 1998 jaarlijks het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren georganiseerd. De competitie is in de loop der jaren gestaag gegroeid, en in 2005 deden 84 scholen mee. Deelname staat open voor de bovenbouw van het VWO.

NK Eloquentia

Sinds 2004 organiseert ASDV Bonaparte het NK Eloquentia. Tijdens de competitie nemen individuele debaters het tegen elkaar op volgens het parlementaire debatformat. In plaats van te overtuigen met rationele argumenten is het doel voornamelijk in te spelen op de emoties van jury en toehoorders.

Jaar Locatie Winnaar Verliezend finalist
2006 Amsterdam Lars Duursma Sharon Kroes
2005 Amsterdam Daniël Schut Adriaan Andringa
2004 Amsterdam Daniël Schut Tijmen Haaze

Externe links


Sjabloon:Navigatie Debattoernooien