Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Piepke: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Piepke&oldid=25323383)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{coördinaten|53_18_3_N_6_16_33_E_scale:2000|53° 18' 3" NB 6° 16' 33" OL}}
Het '''Piepke''' is een klein [[boogbrug]]getje dat gebouwd werd in [[1802]] door [[Klaas Jans de Waard]] ten zuiden van het [[Nederland]]se dorp [[Munnekezijl]]
[[Bestand:Piepke - richting Munnekezijl.jpg|thumb|275px|Het Piepke naast de weg naar [[Munnekezijl]] ]]
[[Bestand:Piepke - richting Hoekje.jpg|thumb|275px|Andere zijde]]


Het '''Piepke''' is een klein [[boogbrug]]getje dat gebouwd werd in [[1802]] door Klaas Jans de Waard ten zuiden van het [[Nederland]]se dorp [[Munnekezijl]]. 
De brug werd gebouwd over een kleine waterverbinding tussen Munnekezijl en het [[gehucht]] [['t Hoekje (Grijpskerk)|'t Hoekje]], achter de in [[1425]] aangelegde dijk, die van de [[Ruigewaard]] (het gebied boven [[Grijpskerk]]) binnendijks gebied maakte. De brug voorzag de boer van de ertegenover gelegen boerderij "Aeykemaheerd" van een looproute tussen zijn boerderij en zijn achter de dijk gelegen polderland. Ook diende het bruggetje als verbinding tussen [[Kommerzijl]] en [[Pieterzijl]]. Over de dijk was namelijk een stenen voetpad aangelegd tussen Kommerzijl en Munnekezijl, waarbij de brug een afslag bood naar Pieterzijl.
 
De brug werd gebouwd over een kleine grachtverbinding ([[schipvaart]]) tussen Munnekezijl en het [[gehucht]] [['t Hoekje (Zuidhorn)|'t Hoekje]], achter de in [[1425]] aangelegde dijk, die van de [[Ruigewaard]] (het gebied boven [[Grijpskerk]]) binnendijks gebied maakte. De brug voorzag de boer van de ertegenover gelegen boerderij "Aeykemaheerd" van een looproute tussen zijn boerderij en zijn achter de dijk gelegen polderland. Ook diende het bruggetje als verbinding tussen [[Kommerzijl]] en [[Pieterzijl]]. Over de dijk was namelijk een stenen voetpad aangelegd tussen Kommerzijl en Munnekezijl, waarbij de brug een afslag bood naar Pieterzijl.


Het bruggetje wordt als eerste genoemd in een document uit [[1815]] dat het onderhoud regelde voor de brug als piepke of "[[Pijp (brug)|pijpje]]". Op de sluitsteen aan de zuidkant van de brug bevindt zich het jaartal 1802. De brug is gemetseld uit bakstenen en heeft een ijzeren boog. Dit soort bruggen worden ook wel "[[til|steentil]]" genoemd in het [[Gronings]].
Het bruggetje wordt als eerste genoemd in een document uit [[1815]] dat het onderhoud regelde voor de brug als piepke of "[[Pijp (brug)|pijpje]]". Op de sluitsteen aan de zuidkant van de brug bevindt zich het jaartal 1802. De brug is gemetseld uit bakstenen en heeft een ijzeren boog. Dit soort bruggen worden ook wel "[[til|steentil]]" genoemd in het [[Gronings]].


Het bruggetje is in de regio vooral bekend geworden door een [[anekdote]] uit [[1819]]. Deze verhaalt dat de eerder genoemde Klaas Jans de Waard, de toenmalige bewoner van de Aeykemaheerd die de eerste [[schout]] (burgemeester) van Grijpskerk (1811-1819) en kerkvoogd van de net gestichte kerk van Pieterzijl was, overleed op een modderpad na een dienstreis naar [[Zuidhorn (plaats)|Zuidhorn]], waarna zijn paard alleen aankwam. Dit verhaal zorgde er mede voor dat het bruggetje werd verklaard tot [[industrieel erfgoed]].
Het bruggetje is in de regio vooral bekend geworden door een [[anekdote]] uit [[1819]]. Deze verhaalt dat de eerder genoemde [[Klaas Jans de Waard]], de toenmalige bewoner van de Aeykemaheerd die de eerste [[schout]] (burgemeester) van Grijpskerk (1811-1819) en kerkvoogd van de net gestichte kerk van Pieterzijl was, overleed op een modderpad na een dienstreis naar [[Zuidhorn (plaats)|Zuidhorn]], waarna zijn paard alleen aankwam. Dit verhaal zorgde er mede voor dat het bruggetje werd verklaard tot [[industrieel erfgoed]].


== Externe links ==
== Externe links ==
* [http://www.sien-n.nl/monument/groningen/hoekje_boogbrug.html Industrieel erfgoed N-Nederland pagina]
* [http://www.sien-n.nl/monument/groningen/hoekje_boogbrug.html Industrieel erfgoed N-Nederland pagina]
 
{{coördinaten|53_17_44.94_N_6_17_18.42_E_scale:2000|53° 17′ 44.94″ NB 6° 17′ 18.42″ OL}}
[[Categorie:Brug in Groningen (provincie)]]
[[Categorie:Brug in Groningen (provincie)]]
[[Categorie:Zuidhorn]]
[[Categorie:Grijpskerk]]
[[categorie:industrieel erfgoed]]
[[Categorie:industrieel erfgoed]]

Versie van 11 feb 2012 19:36

Het Piepke is een klein boogbruggetje dat gebouwd werd in 1802 door Klaas Jans de Waard ten zuiden van het Nederlandse dorp Munnekezijl.

De brug werd gebouwd over een kleine waterverbinding tussen Munnekezijl en het gehucht 't Hoekje, achter de in 1425 aangelegde dijk, die van de Ruigewaard (het gebied boven Grijpskerk) binnendijks gebied maakte. De brug voorzag de boer van de ertegenover gelegen boerderij "Aeykemaheerd" van een looproute tussen zijn boerderij en zijn achter de dijk gelegen polderland. Ook diende het bruggetje als verbinding tussen Kommerzijl en Pieterzijl. Over de dijk was namelijk een stenen voetpad aangelegd tussen Kommerzijl en Munnekezijl, waarbij de brug een afslag bood naar Pieterzijl.

Het bruggetje wordt als eerste genoemd in een document uit 1815 dat het onderhoud regelde voor de brug als piepke of "pijpje". Op de sluitsteen aan de zuidkant van de brug bevindt zich het jaartal 1802. De brug is gemetseld uit bakstenen en heeft een ijzeren boog. Dit soort bruggen worden ook wel "steentil" genoemd in het Gronings.

Het bruggetje is in de regio vooral bekend geworden door een anekdote uit 1819. Deze verhaalt dat de eerder genoemde Klaas Jans de Waard, de toenmalige bewoner van de Aeykemaheerd die de eerste schout (burgemeester) van Grijpskerk (1811-1819) en kerkvoogd van de net gestichte kerk van Pieterzijl was, overleed op een modderpad na een dienstreis naar Zuidhorn, waarna zijn paard alleen aankwam. Dit verhaal zorgde er mede voor dat het bruggetje werd verklaard tot industrieel erfgoed.

Externe links

53° 17′ 44.94″ NB 6° 17′ 18.42″ OL