Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pijp (brug)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een pijp is de aanduiding voor een halfronde (meestal gemetselde) lage brug.

De naam is vaak terug te vinden in de namen van bruggen, zoals de Paardepijp en de Lange Pijp in Leeuwarden. In Groningen heette de Kijk in 't Jatbrug de Jatpijp. Vlakbij de Kijk in 't Jatstraat liggen de Ebbingestraat en het Boterdiep, welke een verbindingsstraatje hebben dat Pijpstraat heet.

Watergang

Ook smalle watergangen heten soms ook Pijp (of Piepke, zoals de bijv. andere naam van de Lek bij Leek luidt). In zo'n water is (was) vaak een smalle brug te vinden, zodat de aanduiding van de brug is overgegaan naar het water.

Ook de Amsterdamse wijk De Pijp is genoemd naar zo'n water (eigenlijk meerdere watertjes) met die naam.

Zie ook