Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Nationale_Commissie_voor_Internationale_Samenwerking_en_Duurzame_Ontwikkeling&oldid=39588622 Brabo 6 mrt 2006)
 
(Aanpassing en aanvulling)
Regel 4: Regel 4:


== Achtergrond en geschiedenis ==
== Achtergrond en geschiedenis ==
De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling verzette veel werk op bepaalde gebieden. Samenhang tussen 'people, planet en profit' ontwikkelde zich tot een belangrijk thema. Daarmee werd [[Duurzame ontwikkeling|duurzaamheid]] en samenhang ook binnen [[ontwikkelingssamenwerking]] een belangrijk aandachtspunt. Het [[Platform voor Duurzame Ontwikkeling]] (PDO) in Nederland verenigde veel verschillende organisaties die zich hier mee bezig hielden. Het platform werd opgericht in 1990 en fuseerde in 1995 met de NCO tot de huidige NCDO. In 2003 werd de Nationale Commissie van NCDO opgeheven. Dit was het hoogste orgaan van NCDO waarin vertegenwoordigers van organisaties uit alle geledingen van de samenleving samen kwamen. De ''Round Table of Worldconnectors for People and the Planet'' wordt beschouwd als opvolger van de Nationale Commissie. Worldconnectors zijn prominente en betrokken personen die zich op persoonlijke titel inzetten voor internationale solidariteit, een duurzame en rechtvaardige wereld. [[Alexander Rinnooy Kan]] en Willemijn Aerdts treden op als co-voorzitters van de ''Round Table''.
De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling verzette veel werk op bepaalde gebieden. Samenhang tussen 'people, planet en profit' ontwikkelde zich tot een belangrijk thema. Daarmee werd [[Duurzame ontwikkeling|duurzaamheid]] en samenhang ook binnen [[ontwikkelingssamenwerking]] een belangrijk aandachtspunt. Het [[Platform voor Duurzame Ontwikkeling]] (PDO) in Nederland verenigde veel verschillende organisaties die zich hier mee bezig hielden. Het platform werd opgericht in 1990 en fuseerde in 1995 met de NCO tot de huidige NCDO. In 2003 werd de Nationale Commissie van NCDO opgeheven. Dit was het hoogste orgaan van NCDO waarin vertegenwoordigers van organisaties uit alle geledingen van de samenleving samen kwamen. De ''Round Table of [[Worldconnectors]] for People and the Planet'' wordt beschouwd als opvolger van de Nationale Commissie. [[Worldconnectors]] zijn prominente en betrokken personen die zich op persoonlijke titel inzetten voor internationale solidariteit, een duurzame en rechtvaardige wereld. [[Alexander Rinnooy Kan]] en Willemijn Aerdts treden op als co-voorzitters van de ''Round Table''.


==Zie ook==
==Zie ook==
Regel 10: Regel 10:
* [[Duurzame ontwikkeling]]
* [[Duurzame ontwikkeling]]


==Externe links==
==Externe linken ==
* http://www.ncdo.nl
* http://www.ncdo.nl
* http://www.oneworld.nl
* http://www.oneworld.nl
* http://www.worldconnectors.nl
* http://www.worldconnectors.nl
* [https://uia.org/s/or/en/1100025298 UIA, Global Civil Society Database]
{{authority control|TYPE=o|LCCN=n/97/118801|VIAF=137783302|Wikidata=Q4317237}}


[[Categorie:Nederlandse organisatie]]
[[Categorie:Nederlandse organisatie]]
[[Categorie:Internationale betrekkingen van Nederland]]
[[Categorie:Ontwikkelingssamenwerking]]
[[Categorie:Adviesorgaan]]

Versie van 21 okt 2023 11:08

Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert de meningsvorming over mondiale thema’s door publicaties te verzorgen en de discussie op gang te brengen. NCDO werkt daarbij samen met overheid en politiek, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschap. NCDO krijgt zelf haar financiering van de overheid. NCDO is gevestigd in Amsterdam.

De organisatie is ontstaan na een fusie in 1995 en is de voortzetting van de in 1970 opgerichte Nationale Commissie voor Ontwikkelingsstrategie (NCO), nog altijd beter bekend als 'De Commissie Claus', en het Platform voor Duurzame Ontwikkeling (PDO) uit 1990.

Achtergrond en geschiedenis

De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling verzette veel werk op bepaalde gebieden. Samenhang tussen 'people, planet en profit' ontwikkelde zich tot een belangrijk thema. Daarmee werd duurzaamheid en samenhang ook binnen ontwikkelingssamenwerking een belangrijk aandachtspunt. Het Platform voor Duurzame Ontwikkeling (PDO) in Nederland verenigde veel verschillende organisaties die zich hier mee bezig hielden. Het platform werd opgericht in 1990 en fuseerde in 1995 met de NCO tot de huidige NCDO. In 2003 werd de Nationale Commissie van NCDO opgeheven. Dit was het hoogste orgaan van NCDO waarin vertegenwoordigers van organisaties uit alle geledingen van de samenleving samen kwamen. De Round Table of Worldconnectors for People and the Planet wordt beschouwd als opvolger van de Nationale Commissie. Worldconnectors zijn prominente en betrokken personen die zich op persoonlijke titel inzetten voor internationale solidariteit, een duurzame en rechtvaardige wereld. Alexander Rinnooy Kan en Willemijn Aerdts treden op als co-voorzitters van de Round Table.

Zie ook

Externe linken

rel=nofollow