Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Enveloppe Reede: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Enveloppe_Reede&oldid=25802061)
 
(Aanpassing)
Regel 8: Regel 8:
* Frans Hermans e.a 1999: ''Venlo. Historische stedenatlas van Nederland'' ISBN 90-407-1992-6
* Frans Hermans e.a 1999: ''Venlo. Historische stedenatlas van Nederland'' ISBN 90-407-1992-6
}}
}}
{{authority control|TYPE=w|Wikidata=Q1959851}}
{{Navigatie vestingwerken Venlo}}
{{Navigatie vestingwerken Venlo}}


[[Categorie:Vestingwerk in Venlo]]
[[Categorie:Vestingwerk van Venlo]]

Versie van 14 apr 2023 20:50

Enveloppe Reede was een van de vele zeventiende eeuwse en achttiende eeuwse vestingwerken rond de Middeleeuwse stad Venlo. Het is vernoemd naar de toenmalige bevelhebber van de stad, baron Godard Adriaan van Reede.

Tussen de zuidelijke Maaszijde enerzijds en Fort Keulen aan de zuidoostzijde werd ter hoogte van de Roermondsepoort, die in 1731 de Tegelpoort verving, dit omvangrijke voorwerk gebouwd. het bestond uit bastion Reede, bastion Le Roy (beiden tussen eiland De Weerd en de Tegelpoort), een hoornwerk en tenslotte twee lunetten. Het geheel werd omgeven door een bedekte weg.

Hoewel de achttiende eeuw een redelijk rustig tijdperk was, bestond wel de voortdurende dreiging van zowel Oostenrijk als Pruisen. Venlo moest, als vooruitgeschoven post van de Generaliteit, koste wat kost behouden blijven. Om dat te bewerkstelligen werd de stad in die eeuw uitgebreid met een omvangrijk stelsel van vestingwerken. Met een garnizoen van circa 5.000 soldaten op een inwonertal van circa 4.000 was het een zwaar militair bolwerk geworden. In de woorden van de Amsterdamse geschiedschrijver Jan Wagenaar heette Venlo op dat moment eene sterke stad te zijn.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow