Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

The Bridge to Liberation: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=The_Bridge_to_Liberation&oldid=45583808)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=The_Bridge_to_Liberation&oldid=57156546)
 
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox muziekfestival
'''The Bridge to Liberation''' is een nationaal [[Concert (uitvoering)|herdenkingsconcert]] dat sinds [[2014]] jaarlijks in september gehouden wordt op de [[Nederrijn|Rijn]] bij de [[John Frostbrug]] in [[Arnhem]]. [[Klassieke muziek]] wordt hierbij gemengd met [[popmuziek]]. Daarnaast treedt een aantal artiesten uit binnen- en buitenland op. Het concert vindt in de [[open lucht]] plaats op een [[ponton]]. Het concert is gratis toegankelijk en de [[Rijnkade (Arnhem)|kade]] stroomt dan vol met publiek. De [[Nederlands publiek omroepbestel|NPO]] zendt het concert uit op televisie. The Bridge to Liberation vindt plaats tijdens de officiële [[Slag om Arnhem|Airborne Herdenking]] maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de ''Stichting Bridge to Liberation''. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van ''[[We'll Meet Again]]''.
| naam            = The Bridge to Liberation Experience
| afbeelding      = Bridge to Liberation experience.JPG
| onderschrift    =
| datum            = Tweede of derde vrijdag van september
| locatie          = {{NL-VLAG}} [[Arnhem]]
| duur            = 1,5 uur
| genre            =
| namenpodia      =
| organisator      = Stichting Bridge to Liberation
| bijzonderheden  =
| Programmeur      =
| eersteeditie    = 2014
| laatsteeditie    =
| aantaledities    =
| website          = http://www.bridgetoliberation.nl
}}
'''The Bridge to Liberation Experience''' is een jaarlijks multimediaal herdenkingsconcert in [[Arnhem]] dat in beeld en geluid het verhaal van [[Operation Market Garden]], de [[Slag om Arnhem]], de terugtrekking, evacuatie en de wederopbouw van de stad vertelt. Bezoekers en nog levende veteranen wonen deze bijeenkomst bij. Het vindt plaats in september na een officiële herdenking op het [[Airborneplein]] en wordt muzikaal begeleid door het [[Het Gelders Orkest]].


== Geschiedenis ==
==Geschiedenis==
Het herdenkingsconcert is in 2014 begonnen als initiatief van de [[Arnhem|Gemeente Arnhem]] in samenwerking met de [[Provincie Gelderland]], om operatie [[Market Garden]] te herdenken. De eerste editie werd een herdenking met een centrale rol voor de [[John Frostbrug]] die 70 jaar geleden centraal stond. De artiesten werden op een drijvende podium onder de John Frostbrug begeleid door [[Het Gelders Orkest]].  
Geïnspireerd door de [[World Liberty Concert]] in Arnhem, werd er in het kader van 70 jaar vrijheid een multimediaspektakel met bekende artiesten georganiseerd aan de voet van de John Frostbrug. Het herdenkingsconcert kon rekenen op duizenden belangstellenden. Direct na het eerste concert besloot de gemeente Arnhem om dit jaarlijks in september te organiseren.<ref>[http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/herdenkingsevenement-bridge-to-liberation-in-arnhem-mikt-op-40-000-bezoekers-1.6133687 Bridge to liberation in Arnhem mikt op 40.000 bezoekers]</ref> De zesde editie (75 jaar Market Garden) van dit herdenkingsconcert vond plaats op 20 september 2019. Bijna 20.000 bezoekers bezochten The Bridge to Liberation. In het jaar 2020 vond er in verband met de [[Maatregelen tijdens de coronacrisis in Nederland|coronacrisis in Nederland]] een aangepaste herdenkingsconcert plaats. Als alternatief werd het concert uitgevoerd vanuit het stadhuis met beperkt publiek.


The Bridge to Liberation Experience zou eigenlijk een eenmalige gebeurtenis zijn, maar na positieve reacties van de bezoekers is besloten om er een jaarlijkse traditie van te maken. In 2015 werd besloten The Bridge to Liberation Experience onder te brengen in een aparte organisatie met een eigen bestuur.
==Opzet==
Na de officiële herdenking bij de [[Airborneplein]] is de ''John Frostbrug'' het decor voor de herbeleving van de [[Slag om Arnhem]]. Het publiek wordt door middel van film, geluid, zang, toneel en dans meegenomen in een verhaal dat ieder jaar verandert. Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst.


=== Edities ===
==Vaste optredens==
* 2014 (Rijnkade, 19 september): [[Het Gelders Orkest]], [[Tania Kross]], [[Douwe Bob]], [[Gers Pardoel]], [[Dotan]], [[Eric Vloeimans]] en [[DJ Isis]].
Ieder jaar worden de artiesten op het drijvende podium onder de brug begeleid door [[Het Gelders Orkest|Phion]], het orkest van Gelderland en Overijssel. De dans wordt verzorgd door [[Introdans]] en [[ArtEZ|ArtEZ Dansacademie]].
* 2015 (Rijnkade, 18 september): [[Het Gelders Orkest]], [[Blaudzun]], [[Niels Geusebroek]], [[Roel van Velzen]] en [[Wouter Hamel]]
* 2016 (Rijnkade, 16 september): [[Het Gelders Orkest]]


==Gastoptredens==
*2014: [[Douwe Bob]], [[Dotan]], [[Gers Pardoel]], [[Tania Kross]], [[Eric Vloeimans]] (trompettist) en [[DJ Isis]]. ''(Thema: De slag, 70e herdenking)''
*2015: [[Roel van Velzen]], [[Blaudzun]], [[Niels Geusebroek]], [[Wouter Hamel]] en [[Eric van der Donk]] (acteur). ''(Thema: Engelse soldaten)''
*2016: [[Willeke Alberti]], [[Glennis Grace]], [[Remy van Kesteren]], [[Michael Prins]], [[Yvonne Valkenburg]] (actrice) en [[Juul Vrijdag]] (actrice). ''(Thema: Liefde in oorlogstijd)''
*2017: [[O'G3NE]], Sjors van der Panne, Thomas Oliemans, Soul Neuf, [[Duncan Laurence]] en [[Gijs Scholten van Aschat]]. ''(Thema: Moreel kompas)''
*2018: [[Trijntje Oosterhuis]], [[Lavinia Meijer]], [[Dwight Dissels]], [[Davina Michelle]], Claar ter Horst,  Y.M.P., en [[Eric Corton]] (voice over). ''(Thema: Persoonlijk Verzet)''
*2019: [[André Hazes Jr.]], [[Alain Clark]], [[Romy Monteiro]], [[Do (zangeres)|Do]], [[Wet Wet Wet]], Dane Clark, Tre Voci, Julian Steckel, [[Eric Corton]] en Dan Snow. ''(Thema: Meerdere gezichten, 75e herdenking)''
*2020: [[Edsilia Rombley]], [[Lisa Lois]], [[Emma Heesters]], [[Vinchenzo]], [[Art Rooijakkers]] en Francis Broekhuijsen. ''(Thema: 75 jaar VRIJ)''


== Externe link ==
==Externe link==
* http://www.bridgetoliberation.nl
* [http://www.bridgetoliberation.nl/#home_page Officiële website]


{{Wikidata|}}
{{Appendix}}


{{DEFAULTSORT:}}
{{DEFAULTSORT:Bridge to Liberation, The}}
 
[[Categorie:Evenement in Arnhem]]
[[Categorie:]]
[[Categorie:September]]
 
[[Categorie:Concert]]
[[Categorie:]]
[[Categorie:Operatie Market Garden]]

Huidige versie van 14 dec 2020 om 17:24

The Bridge to Liberation is een nationaal herdenkingsconcert dat sinds 2014 jaarlijks in september gehouden wordt op de Rijn bij de John Frostbrug in Arnhem. Klassieke muziek wordt hierbij gemengd met popmuziek. Daarnaast treedt een aantal artiesten uit binnen- en buitenland op. Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton. Het concert is gratis toegankelijk en de kade stroomt dan vol met publiek. De NPO zendt het concert uit op televisie. The Bridge to Liberation vindt plaats tijdens de officiële Airborne Herdenking maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Bridge to Liberation. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van We'll Meet Again.

Geschiedenis

Geïnspireerd door de World Liberty Concert in Arnhem, werd er in het kader van 70 jaar vrijheid een multimediaspektakel met bekende artiesten georganiseerd aan de voet van de John Frostbrug. Het herdenkingsconcert kon rekenen op duizenden belangstellenden. Direct na het eerste concert besloot de gemeente Arnhem om dit jaarlijks in september te organiseren.[1] De zesde editie (75 jaar Market Garden) van dit herdenkingsconcert vond plaats op 20 september 2019. Bijna 20.000 bezoekers bezochten The Bridge to Liberation. In het jaar 2020 vond er in verband met de coronacrisis in Nederland een aangepaste herdenkingsconcert plaats. Als alternatief werd het concert uitgevoerd vanuit het stadhuis met beperkt publiek.

Opzet

Na de officiële herdenking bij de Airborneplein is de John Frostbrug het decor voor de herbeleving van de Slag om Arnhem. Het publiek wordt door middel van film, geluid, zang, toneel en dans meegenomen in een verhaal dat ieder jaar verandert. Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst.

Vaste optredens

Ieder jaar worden de artiesten op het drijvende podium onder de brug begeleid door Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. De dans wordt verzorgd door Introdans en ArtEZ Dansacademie.

Gastoptredens

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow