Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ráfael Guízar y Valencia: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Mendelo heeft pagina Rafaël Guízar y Valencia hernoemd naar Ráfael Guízar y Valencia)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
'''Ráfael Guízar y Valencia''' ([[Cotija]], [[16 april]] [[1878]] - [[Mexico-Stad]], [[6 juni]] [[1938]]) was een [[Mexico (land)|Mexicaans]] [[bisschop]] en [[heilig]]e binnen de [[Rooms-katholieke Kerk]].
'''Ráfael Guízar y Valencia''' ([[Cotija]], [[16 april]] [[1878]] [[Mexico-Stad]], [[6 juni]] [[1938]]) was een [[Mexico (land)|Mexicaans]] [[bisschop]] en [[heilig]]e in de [[Rooms-Katholieke Kerk]].


Raphael Guizar stamde uit een gezin van rijke en vrome landeigenaars. Hij ontving zijn wijding als priester in [[1901]] in [[Zamora de Hidalgo]]. In 1903 stichtte hij de [[congregatie (kloostergemeenschap)|congregatie]] van ''Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Hoop'' en werd apostolisch missionaris in 1905. Hij wendde zijn familiefortuin aan om twee jongenscolleges en een school voor arme meisjes op te richten. Wegens zijn activiteiten tijdens de [[Mexicaanse Revolutie]], waarbij hij zich inzette voor de verpleging en opvang van oorlogsslachtoffers, is hij heilig verklaard.  
Ráfael Guízar stamde uit een gezin van rijke en vrome landeigenaars. Hij ontving zijn wijding als priester in [[1901]] in [[Zamora de Hidalgo]]. In 1903 stichtte hij de [[congregatie (kloostergemeenschap)|congregatie]] van ''Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Hoop'' en werd apostolisch missionaris in 1905. Hij wendde zijn familiefortuin aan om twee jongenscolleges en een school voor arme meisjes op te richten. Wegens zijn activiteiten tijdens de [[Mexicaanse Revolutie]], waarbij hij zich inzette voor de verpleging en opvang van oorlogsslachtoffers, is hij heilig verklaard.  


Na de revolutie werd zijn congregatie op last van de regering ontbonden en zijn missiewerk verboden, waardoor pater Guízar verplicht werd om zijn werk ''illegaal'' voort te zetten. Hij stichtte in Mexico-Stad een katholiek tijdschrift, dat snel door de gouverneur werd verboden. Vermomd als verkoper of muzikant trok hij het land rond om te preken. Diverse keren werd hij door het leger onder vuur genomen en ter dood veroordeeld. Het leger zat hem in 1916 hem zo dicht op de hielen, dat hij Mexico diende te ontvluchten, eerst naar de [[Verenigde Staten]] en vervolgens naar [[Guatemala]]. Van 1917 tot 1919 preekte hij in [[Cuba (land)|Cuba]]. In 1919 werd hij benoemd tot bisschop van [[Veracruz (stad)|Veracruz]]-[[Xalapa|Jalapa]] en keerde terug naar [[Mexico (land)|Mexico]] in 1920.
Na de revolutie werd zijn congregatie op last van de regering ontbonden en zijn missiewerk verboden, waardoor pater Guízar verplicht werd om zijn werk ''illegaal'' voort te zetten. Hij begon in Mexico-Stad met de uitgave van een katholiek tijdschrift, dat snel door de gouverneur werd verboden. Vermomd als verkoper of muzikant trok hij het land rond om te preken. Diverse keren werd hij door het leger onder vuur genomen en ter dood veroordeeld. Het leger zat hem in 1916 zo dicht op de hielen, dat hij Mexico moest ontvluchten, eerst naar de [[Verenigde Staten]] en vervolgens naar [[Guatemala]]. Van 1917 tot 1919 preekte hij in [[Cuba (land)|Cuba]]. In 1919 werd hij benoemd tot bisschop van [[Veracruz (stad)|Veracruz]]-[[Xalapa|Jalapa]] en keerde terug naar [[Mexico (land)|Mexico]] in 1920.


De vervolging van de kerk verhevigde en het bisschoppelijk [[seminarie]] werd gesloten. Bisschop Guízar bracht zijn studenten over naar Mexico-Stad en bleef hen in het geheim verder onderwijzen. In 1931 vaardigde gouverneur [[Adalberto Tejada]] van [[Veracruz (staat)|Veracruz]] uit dat er voortaan maar één priester per 100.000 katholieken zijn. Guízar y Valencia sloot uit protest alle kerken en Tejada beval hem onmiddellijk neer te schieten. Guízar y Valencia stapte op de gouverneur in zijn regeringszetel af en deze herriep het doodsvonnis uit schrik voor de opstand die de dood van de man ongetwijfeld zou veroorzaken. Guízar y Valencia bracht de rest van zijn dagen al vechtende voor werk van de kerk tegen de regering in.
De vervolging van de kerk verhevigde en het bisschoppelijk [[seminarie]] werd gesloten. Bisschop Ráfael bracht zijn studenten over naar [[Mexico City]] en bleef hen in het geheim verder onderwijzen. In 1931 vaardigde gouverneur Tejada van [[Veracruz]] uit dat er voortaan maar één priester per 100.000 katholieken mocht zijn. Ráfael sloot uit protest alle kerken en Tejada beval Ráfael onmiddellijk neer te schieten. Bisschop Ráfael ging rechtstreeks naar het paleis van gouverneur Tejada. De gouverneur herriep het doodsvonnis uit angst voor de volksopstand die men kon verwachten wanneer de bisschop zou worden doodgeschoten. Ráfael zette zich de rest van zijn dagen in voor de rechten van de Katholieke Kerk.


Guízar werd in 1995 zalig verklaard door [[paus Johannes Paulus II]]. Zijn heiligverklaring door [[paus Benedictus XVI]] volgde in 2006. Zijn feestdag is op [[6 juni]].
Guízar werd in 1995 zalig verklaard door [[paus]] [[Johannes Paulus II]]. Zijn heiligverklaring door paus [[Benedictus XVI]] volgde in 2006. Zijn feestdag is op [[6 juni]].


{{Wikidata|q1339715)}}
{{Wikidata|q1339715)}}

Huidige versie van 18 jun 2016 om 14:13

Ráfael Guízar y Valencia (Cotija, 16 april 1878Mexico-Stad, 6 juni 1938) was een Mexicaans bisschop en heilige in de Rooms-Katholieke Kerk.

Ráfael Guízar stamde uit een gezin van rijke en vrome landeigenaars. Hij ontving zijn wijding als priester in 1901 in Zamora de Hidalgo. In 1903 stichtte hij de congregatie van Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Hoop en werd apostolisch missionaris in 1905. Hij wendde zijn familiefortuin aan om twee jongenscolleges en een school voor arme meisjes op te richten. Wegens zijn activiteiten tijdens de Mexicaanse Revolutie, waarbij hij zich inzette voor de verpleging en opvang van oorlogsslachtoffers, is hij heilig verklaard.

Na de revolutie werd zijn congregatie op last van de regering ontbonden en zijn missiewerk verboden, waardoor pater Guízar verplicht werd om zijn werk illegaal voort te zetten. Hij begon in Mexico-Stad met de uitgave van een katholiek tijdschrift, dat snel door de gouverneur werd verboden. Vermomd als verkoper of muzikant trok hij het land rond om te preken. Diverse keren werd hij door het leger onder vuur genomen en ter dood veroordeeld. Het leger zat hem in 1916 zo dicht op de hielen, dat hij Mexico moest ontvluchten, eerst naar de Verenigde Staten en vervolgens naar Guatemala. Van 1917 tot 1919 preekte hij in Cuba. In 1919 werd hij benoemd tot bisschop van Veracruz-Jalapa en keerde terug naar Mexico in 1920.

De vervolging van de kerk verhevigde en het bisschoppelijk seminarie werd gesloten. Bisschop Ráfael bracht zijn studenten over naar Mexico City en bleef hen in het geheim verder onderwijzen. In 1931 vaardigde gouverneur Tejada van Veracruz uit dat er voortaan maar één priester per 100.000 katholieken mocht zijn. Ráfael sloot uit protest alle kerken en Tejada beval Ráfael onmiddellijk neer te schieten. Bisschop Ráfael ging rechtstreeks naar het paleis van gouverneur Tejada. De gouverneur herriep het doodsvonnis uit angst voor de volksopstand die men kon verwachten wanneer de bisschop zou worden doodgeschoten. Ráfael zette zich de rest van zijn dagen in voor de rechten van de Katholieke Kerk.

Guízar werd in 1995 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Zijn heiligverklaring door paus Benedictus XVI volgde in 2006. Zijn feestdag is op 6 juni.

q1339715) op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow