Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pluryn: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(TBP 20190715 https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pluryn&oldid=54199207 16 jul 2019 ‎ W.mulder18 15 jul 2019)
 
(Versie 333457 ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Pluryn is een Nederlandse zorgorganisatie die behandeling en ondersteuning geeft aan jeugdigen en volwassenen met een complexe zorgvraag, zoals een [[Verstandelijke beperking|beperking]], [[Psychische aandoening|psychische problemen]] of ernstige gedragsproblemen. Vaak is er sprake van een combinatie van problematieken.  
'''Pluryn''' is een Nederlandse zorginstelling die behandeling en ondersteuning geeft aan jeugdigen en volwassenen met een complexe zorgvraag, zoals een [[Verstandelijke beperking|beperking]], [[Psychische aandoening|psychische problemen]] of ernstige gedragsproblemen. Vaak is er sprake van een combinatie van problematieken.


== <big>Visie</big> ==
Pluryn biedt zorg aan meer dan 7.000 mensen. Er werken ongeveer 7.000 professionals en 700 vrijwilligers. De scholen voor [[speciaal onderwijs]] en [[voortgezet speciaal onderwijs]] van Pluryn tellen samen meer dan 1.500 leerlingen.
Pluryn gaat uit van de mogelijkheden en talenten van ieder mens. Pluryn streeft ernaar dat mensen zich ontwikkelen en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk leven. Daarvoor biedt Pluryn [[behandeling]] en ondersteuning bij wonen, onderwijs, arbeid en vrije tijd. Pluryn werkt samen met ouders en verwanten, maatschappelijke partners, overheden en andere zorgorganisaties.


== <big>Zorgaanbod</big> ==
De zorgorganisatie heeft vestigingen in onder meer [[Groesbeek]], [[Oosterbeek]], [[Hoenderloo]], [[Beekbergen]], [[Voorst (Voorst)|Voorst]], [[Eefde]], [[Almelo]], [[Almere]], [[Maarsbergen]], [[Zeist]] en [[De Glind]]. Verder is er een justitiële jeugdinrichting (JJI) in [[Lelystad]]. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nijmegen.
Pluryn biedt zorg aan jongeren, volwassenen en ouderen met de meest complexe zorgvragen. De zorgorganisatie beschikt over bovenregionale of landelijke voorzieningen voor [[Jeugdzorg (algemeen)|jeugdzorg]], [[gehandicaptenzorg]] en [[GGZ]]. De zorg en dienstverlening van Pluryn is altijd ‘zo licht als mogelijk en zo zwaar als noodzakelijk’. Waar de zorg of dienstverlening thuis, in de wijk of op school geboden kan worden, gebeurt dat. Wanneer het noodzakelijk is, vindt de behandeling plaats in een thuisvervangend milieu.  


Kenmerkend voor Pluryn is dat er niet in begrensde zorgdomeinen wordt gedacht, maar gekeken wordt naar integrale en best passende antwoorden op zorgvragen van cliënten. Uitgangspunten zijn ‘de hele mens’ en ontwikkelingsmogelijkheden op alle levensgebieden.
== Geschiedenis ==
De Stichting Pluryn ontstond in 2000 uit een fusie tussen Jan Pieter Heije, De Beele, Het Hietveld, de Groesbeekse Tehuizen en De Winckelsteegh. In 2002 fuseerden ook de stichtingen van Werkenrode met de Stichting Pluryn. In 2011 voegde De Hoenderloo Groep zich bij de organisatie. In 2016 volgde tenslotte de bestuurlijke fusie met Intermetzo.


== <big>Historie</big> ==
;De Beele in Voorst
De Stichting Pluryn ontstond in 2000 uit een fusie tussen Jan Pieter Heije, De Beele, Het Hietveld, de Groesbeekse Tehuizen en De Winckelsteegh. In 2002 fuseerden ook de stichtingen van Werkenrode met de Stichting Pluryn. In 2011 voegde De Hoenderloo Groep zich bij de organisatie. In 2016 volgde tenslotte de bestuurlijke fusie met Intermetzo.  
De Byle was een landgoed dat al in de 12e eeuw op landkaarten voor kwam. De Duitsers vestigden er in ’42 een Kinderheim, na de oorlog was het een tuberculosekliniek tot het in ’49 werd aangekocht door de Vereeniging Het Hoogeland. De Beele werd een landbouwkolonie voor 'debielen', die in hun omgeving zulke grote moeilijkheden gaven dat een bijzonder milieu gewenst was of die maatschappelijk dreigden te ontsporen. In 1960 werd het oude landhuis afgebroken en in 1966 werden de eerste paviljoenen gebouwd. De achtervangfunctie werd in 1985 verworven.<ref>[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010821392:mpeg21:a0598 Riet Diemer, Een oplossing was voorwaarde – 'Met geld alleen worden probleemkinderen buiten de regels om geplaatst', ''Trouw'', Meppel, zaterdag 1 juli 1995, p. 9]</ref> Met de komst van ‘moeilijke’ jongeren ontstond de behoefte aan onderwijs en arbeid op het terrein.


'''De Beele in Voorst'''<br>
;Het Hietveld in Beekbergen
De Byle was een landgoed dat al in de 12e eeuw op landkaarten voor kwam. De Duitsers vestigden er in ’42 een Kinderheim, na de oorlog was het een tuberculosekliniek tot het in ’49 werd aangekocht door de Vereeniging Het Hoogeland. De Beele werd een landbouwkolonie voor 'debielen', die in hun omgeving zulke grote moeilijkheden gaven dat een bijzonder milieu gewenst was of die maatschappelijk dreigden te ontsporen. In 1960 werd het oude landhuis afgebroken en in 1966 werden de eerste paviljoenen gebouwd. De achtervangfunctie werd eind 80’er jaren verworven. Met de komst van ‘moeilijke’ jongeren ontstond de behoefte aan onderwijs en arbeid op het terrein.
Het Hietveld ontstond toen in 1892 een aantal notabelen, onder leiding van de graaf van Limburg Stirum, besloot de vereniging ‘Het Hoogeland’ op te richten voor de opvang van de vele dak- en thuislozen. In 1940 werd een pand in Beekbergen aan de Hietveldweg, Het Hietveld genoemd, in gebruik genomen door ‘Het Hoogeland’. Het Hietveld had tot doel ‘drankzuchtige, debiele en niet-volwaardige’ personen te verplegen.
 
'''Het Hietveld in Beekbergen'''<br>
Het Hietveld ontstond toen in 1892 een aantal notabelen, onder leiding van de graaf van Limburg Stirum, besloot de vereniging ‘Het Hoogeland’ op te richten voor de opvang van de vele dak- en thuislozen. In 1940 werd een pand in Beekbergen aan de Hietveldweg, Het Hietveld genoemd, in gebruik genomen door ‘Het Hoogeland’. Het Hietveld had tot doel ‘drankzuchtige, debiele en niet-volwaardige’ personen te verplegen.
 
'''Jan Pieter Heije in Oosterbeek'''<br>
Jan Pieter Heije werd in 1911 opgericht als school en internaat door Van Renesse, om ook arme kinderen te laten profiteren van goed onderwijs. Het ‘geestelijk misdeelde’ kind, zo heette de doelgroep. Gaandeweg werden gedrags- en opvoedingsproblemen de eigenlijke reden van aanmelding en deed de orthopedagogiek er zijn intrede. Jan Pieter Heije werd een orthopedagogisch behandelcentrum.
 
'''De Winckelsteegh in Nijmegen'''<br>
De Winckelsteegh werd in 1959 opgericht als ‘R.K. Internaat voor imbecille jongens en meisjes van drie tot twaalf jaar’, onder het bestuur van de St. Martinusstichting. Lang was De Winckelsteegh onderdeel van de Stichting Samivoz, een grote koepel van roomse instellingen in het zuiden van het land, vooral in Brabant. Vanaf 1985 kwam De Winckelsteegh op zichzelf te staan. De kinderen van weleer zijn gaandeweg volwassen geworden.
 
'''Groesbeekse Tehuizen in Groesbeek'''<br>
De Groesbeekse Tehuizen werden in 1920 opgericht door ds. J.A. Visscher -een sociaal bewogen predikant- als De Nederlandse Centrale voor Practische Werkverruiming en Hulpverlening (kortweg de P.H.) Het doel was alleenstaanden die zich niet wisten te handhaven huisvesting te bieden en door betaald werk maatschappelijk op de been te houden. Visscher koos voor een kleinschalige opvang en voor gezinsverpleging. Er waren verschillende huizen verspreid over het dorp: voor niet-reclasseringsgevallen, ex-delinquenten, zwakbegaafden en zwervers.
 
'''Werkenrode in Groesbeek'''<br>
In oktober 1961 opende de stichting Sterke Helpende Handen in Berg en Dal een opvang voor 18 jongens met een handicap. Het betekende de start van Werkenrode, dat zich enkele jaren later aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek vestigde. Op het terrein is tevens een school voor jongeren tot 18 jaar. Werkenrode onderging in de afgelopen halve eeuw veel veranderingen. Er woonden duizenden jongeren met een handicap en er werkten vele honderden mensen. Werkenrode Jongeren maakt nu deel uit van Pluryn. Werkenrode School maakt onderdeel uit van Onderwijsgroep Punt Speciaal, een organisatie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor zmlk-leerlingen en leerlingen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking.  


'''De Hoenderloo Groep in Hoenderloo'''<br>
;Jan Pieter Heije in Oosterbeek
De Hoenderloo Groep ontstond in 1851 uit sociale betrokkenheid bij het lot van achtergestelde kinderen. In deze lange historie deed de organisatie veel kennis en ervaring op in het bieden van een toekomst aan jongeren met moeilijkheden. Het doorgangshuis voor verwaarloosde jongens groeide uit tot een eigentijdse instelling voor de deskundige opvoeding en opleiding van jongeren met complexe gedragsproblemen.
Jan Pieter Heije werd in 1911 opgericht als school en internaat door J.E. van Renesse, om ook arme kinderen te laten profiteren van goed onderwijs. Het ‘geestelijk misdeelde’ kind, zo heette de doelgroep. Gaandeweg werden gedrags- en opvoedingsproblemen de eigenlijke reden van aanmelding en deed de orthopedagogiek er zijn intrede. Jan Pieter Heije werd een orthopedagogisch behandelcentrum.


'''Intermetzo'''<br>
;De Winckelsteegh in Nijmegen
Intermetzo heeft een lange historie. De naam Intermetzo verbindt zeven oude instituten waarvan de Nederlandsch Mettray (1851) de oudste is en Zonnehuizen (1931) de jongste. Ook de huisstijlkleuren verwijzen naar deze geschiedenis; okergeel verwijst naar de huisstijlen van LSG en Zonnehuizen, en groen verwijst naar de huisstijl van Rentray.
De Winckelsteegh werd in 1959 opgericht als ‘R.K. Internaat voor imbecille jongens en meisjes van drie tot twaalf jaar’, onder het bestuur van de Sint-Martinusstichting. Lang was De Winckelsteegh onderdeel van de Stichting Samivoz, een grote koepel van roomse instellingen in het zuiden van het land, vooral in Brabant. Vanaf 1985 kwam De Winckelsteegh op zichzelf te staan. De kinderen van weleer zijn gaandeweg volwassen geworden.
De naam Intermetzo kan als volgt worden ontleed:
* Inter – in dialoog, in interactie
* met – samen met anderen
* zo – daadkrachtig en resultaat gericht


Intermetzo heeft vestigingen in o.a. Eefde, Almelo, Almere, Maarsbergen, Zeist en De Glind. Verder is er een justitiële jeugdinrichting (JJI) in Lelystad. Intermetzo is op 1 september 2016 bestuurlijk gefuseerd met Pluryn.
;Groesbeekse Tehuizen in Groesbeek
De Groesbeekse Tehuizen werden in 1920 opgericht door ds. J.A. Visscher – een sociaal bewogen predikant – als De Nederlandse Centrale voor Practische Werkverruiming en Hulpverlening (kortweg de P.H.) Het doel was alleenstaanden die zich niet wisten te handhaven huisvesting te bieden en door betaald werk maatschappelijk op de been te houden. Visscher koos voor een kleinschalige opvang en voor gezinsverpleging. Er waren verschillende huizen verspreid over het dorp: voor niet-reclasseringsgevallen, ex-delinquenten, zwakbegaafden en zwervers.


== <big>Pluryn in cijfers</big> ==
;Werkenrode in Groesbeek
Pluryn biedt zorg aan meer dan 7.000 mensen. Dat doet Pluryn met ongeveer 7.000 professionals en 700 vrijwilligers. De scholen voor [[speciaal onderwijs]] en [[voortgezet speciaal onderwijs]] van Pluryn tellen samen meer dan 1.500 leerlingen.
In oktober 1961 opende de stichting Sterke Helpende Handen in Berg en Dal een opvang voor 18 jongens met een handicap. Het betekende de start van Werkenrode, dat zich enkele jaren later aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek vestigde. Op het terrein is tevens een school voor jongeren tot 18 jaar. Werkenrode onderging in de afgelopen halve eeuw veel veranderingen. Er woonden duizenden jongeren met een handicap en er werkten vele honderden mensen. Werkenrode Jongeren maakt nu deel uit van Pluryn. Werkenrode School maakt onderdeel uit van Onderwijsgroep Punt Speciaal, een organisatie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor zmlk-leerlingen en leerlingen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking.


;De Hoenderloo Groep in Hoenderloo
De Hoenderloo Groep ontstond in 1851 uit sociale betrokkenheid bij het lot van achtergestelde kinderen. In deze lange historie deed de organisatie veel kennis en ervaring op in het bieden van een toekomst aan jongeren met moeilijkheden. Het doorgangshuis voor verwaarloosde jongens groeide uit tot een organisatie voor de opvoeding en opleiding van jongeren met complexe gedragsproblemen.


== Externe link ==
== Externe link ==
[https://www.pluryn.nl Website van Pluryn]
*[https://www.pluryn.nl Website van Pluryn]
 
{{Appendix}}
{{authority control|TYPE=o|Wikidata= }}
[[Categorie:Zorginstelling]]
[[Categorie:Zorginstelling]]
[[Categorie:Gehandicaptenzorg]]
[[Categorie:Gehandicaptenzorg]]
[[Categorie:Jeugdzorg]]
[[Categorie:Jeugdzorg]]
[[Categorie:GGZ-instelling]]
[[Categorie:GGZ-instelling]]

Huidige versie van 19 feb 2022 om 00:47

Pluryn is een Nederlandse zorginstelling die behandeling en ondersteuning geeft aan jeugdigen en volwassenen met een complexe zorgvraag, zoals een beperking, psychische problemen of ernstige gedragsproblemen. Vaak is er sprake van een combinatie van problematieken.

Pluryn biedt zorg aan meer dan 7.000 mensen. Er werken ongeveer 7.000 professionals en 700 vrijwilligers. De scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs van Pluryn tellen samen meer dan 1.500 leerlingen.

De zorgorganisatie heeft vestigingen in onder meer Groesbeek, Oosterbeek, Hoenderloo, Beekbergen, Voorst, Eefde, Almelo, Almere, Maarsbergen, Zeist en De Glind. Verder is er een justitiële jeugdinrichting (JJI) in Lelystad. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nijmegen.

Geschiedenis

De Stichting Pluryn ontstond in 2000 uit een fusie tussen Jan Pieter Heije, De Beele, Het Hietveld, de Groesbeekse Tehuizen en De Winckelsteegh. In 2002 fuseerden ook de stichtingen van Werkenrode met de Stichting Pluryn. In 2011 voegde De Hoenderloo Groep zich bij de organisatie. In 2016 volgde tenslotte de bestuurlijke fusie met Intermetzo.

De Beele in Voorst

De Byle was een landgoed dat al in de 12e eeuw op landkaarten voor kwam. De Duitsers vestigden er in ’42 een Kinderheim, na de oorlog was het een tuberculosekliniek tot het in ’49 werd aangekocht door de Vereeniging Het Hoogeland. De Beele werd een landbouwkolonie voor 'debielen', die in hun omgeving zulke grote moeilijkheden gaven dat een bijzonder milieu gewenst was of die maatschappelijk dreigden te ontsporen. In 1960 werd het oude landhuis afgebroken en in 1966 werden de eerste paviljoenen gebouwd. De achtervangfunctie werd in 1985 verworven.[1] Met de komst van ‘moeilijke’ jongeren ontstond de behoefte aan onderwijs en arbeid op het terrein.

Het Hietveld in Beekbergen

Het Hietveld ontstond toen in 1892 een aantal notabelen, onder leiding van de graaf van Limburg Stirum, besloot de vereniging ‘Het Hoogeland’ op te richten voor de opvang van de vele dak- en thuislozen. In 1940 werd een pand in Beekbergen aan de Hietveldweg, Het Hietveld genoemd, in gebruik genomen door ‘Het Hoogeland’. Het Hietveld had tot doel ‘drankzuchtige, debiele en niet-volwaardige’ personen te verplegen.

Jan Pieter Heije in Oosterbeek

Jan Pieter Heije werd in 1911 opgericht als school en internaat door J.E. van Renesse, om ook arme kinderen te laten profiteren van goed onderwijs. Het ‘geestelijk misdeelde’ kind, zo heette de doelgroep. Gaandeweg werden gedrags- en opvoedingsproblemen de eigenlijke reden van aanmelding en deed de orthopedagogiek er zijn intrede. Jan Pieter Heije werd een orthopedagogisch behandelcentrum.

De Winckelsteegh in Nijmegen

De Winckelsteegh werd in 1959 opgericht als ‘R.K. Internaat voor imbecille jongens en meisjes van drie tot twaalf jaar’, onder het bestuur van de Sint-Martinusstichting. Lang was De Winckelsteegh onderdeel van de Stichting Samivoz, een grote koepel van roomse instellingen in het zuiden van het land, vooral in Brabant. Vanaf 1985 kwam De Winckelsteegh op zichzelf te staan. De kinderen van weleer zijn gaandeweg volwassen geworden.

Groesbeekse Tehuizen in Groesbeek

De Groesbeekse Tehuizen werden in 1920 opgericht door ds. J.A. Visscher – een sociaal bewogen predikant – als De Nederlandse Centrale voor Practische Werkverruiming en Hulpverlening (kortweg de P.H.) Het doel was alleenstaanden die zich niet wisten te handhaven huisvesting te bieden en door betaald werk maatschappelijk op de been te houden. Visscher koos voor een kleinschalige opvang en voor gezinsverpleging. Er waren verschillende huizen verspreid over het dorp: voor niet-reclasseringsgevallen, ex-delinquenten, zwakbegaafden en zwervers.

Werkenrode in Groesbeek

In oktober 1961 opende de stichting Sterke Helpende Handen in Berg en Dal een opvang voor 18 jongens met een handicap. Het betekende de start van Werkenrode, dat zich enkele jaren later aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek vestigde. Op het terrein is tevens een school voor jongeren tot 18 jaar. Werkenrode onderging in de afgelopen halve eeuw veel veranderingen. Er woonden duizenden jongeren met een handicap en er werkten vele honderden mensen. Werkenrode Jongeren maakt nu deel uit van Pluryn. Werkenrode School maakt onderdeel uit van Onderwijsgroep Punt Speciaal, een organisatie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor zmlk-leerlingen en leerlingen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking.

De Hoenderloo Groep in Hoenderloo

De Hoenderloo Groep ontstond in 1851 uit sociale betrokkenheid bij het lot van achtergestelde kinderen. In deze lange historie deed de organisatie veel kennis en ervaring op in het bieden van een toekomst aan jongeren met moeilijkheden. Het doorgangshuis voor verwaarloosde jongens groeide uit tot een organisatie voor de opvoeding en opleiding van jongeren met complexe gedragsproblemen.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow