Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Boektitel: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Boektitel&oldid=50639601)
 
k (+ Link(s))
 
Regel 12: Regel 12:


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
* René Appel (2006). "[http://www.onzetaal.nl/nieuws/boektitels.pdf De ideale boektitel : zoeken naar de juiste ingeving]" in: ''Onze taal'' (2006) Vol. 10. pag. 264-267
* [[René Appel]] (2006). "[http://www.onzetaal.nl/nieuws/boektitels.pdf De ideale boektitel : zoeken naar de juiste ingeving]" in: ''Onze taal'' (2006) Vol. 10. pag. 264-267
* Renkema, J (1979). ''Schrijfwijzer'', staatsuitgeverij Den Haag.
* Renkema, J (1979). ''Schrijfwijzer'', staatsuitgeverij Den Haag.
* Steenhouder, M.F. ea. (1985). ''Leren communiceren'', Wolters Groningen.
* Steenhouder, M.F. ea. (1985). ''Leren communiceren'', Wolters Groningen.

Huidige versie van 8 nov 2019 om 09:05

Een boektitel is de naam, het opschrift en de aanduiding van een boek, meestal in de vorm van één enkel begrip of een zinsnede. Het boek kan nader aangeduid worden in een eventuele ondertitel. 'Boektitel' wordt in de boekhandel vaak ook gebruikt als synoniem voor (een specifiek) boek: 'een goed/slecht lopende (verkopende) boektitel'

Een boektitel heeft een verwijzende en motiverende functie. De boektitel verhoudt zich tot het onderwerp in de werkelijkheid waarover het boek handelt, maar ook naar hetgeen in het boek geboden wordt. De titel is immers de kortste samenvatting van de tekst. In wetenschappelijke werken is een effectief verwijzende titel belangrijker dan in het literaire genre.

De boektitel kan zo gekozen worden om de verder de nieuwsgierigheid en aandacht van het publiek te prikkelen. Dit kan door de koele aanduiding van een enkel begrip, bijvoorbeeld een boek genaamd Logica. Maar verder kan men elke vorm van emotie uit een boektitel laten spreken.

De boektitel is een vaak gebruikte zoekterm in bibliografische bestanden.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow