Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bekina (vereniging): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bekina_(vereniging)&oldid=48397783 14 jan 2017 2a02:1810:3504:d600:2500:58aa:15de:4ed9)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bekina_(vereniging)&oldid=48578017 11 feb 2017)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{inhoud rechts}}  
'''Bekina''' (''Begaafde Kinderen en Adolescenten'') is een [[vereniging (rechtspersoon)|vereniging]] die de belangen van [[hoogbegaafdheid|hoogbegaafde]] kinderen en adolescenten behartigt in [[Vlaanderen]] en het onderzoek naar hoogbegaafdheid ondersteunt in samenwerking met wetenschappelijke instellingen (waaronder het [[Universiteit Antwerpen|U.A]])<ref name="ProtocolHB">{{citeer web | url = http://www.prodiagnostiek.be/sites/default/files/Protocol%20Hoogbegaafdheid.pdf | titel = Protocollering van Diagnostiek
== Wat is Bekina? ==
bij vermoeden van hoogbegaafdheid}}</ref>. Bekina werkt ook samen met de [[Centrum voor Leerlingenbegeleiding|centra voor leerlingenbegeleiding]] (CLB). De vereniging richt zich ook op de ouders, opvoeders en leerkrachten<ref name="KlascementHB">{{citeer web | url = https://www.klascement.net/iedereenteltmee/sites/5643/?previous | titel = KlasCement
Een vereniging voor kinderen en jongeren die hoogbegaafd of uitzonderlijk getalenteerd zijn. Ook hun ouders, leerkrachten en opvoeders kunnen bij Bekina terecht omdat hoogbegaafde en getalenteerde jongeren en kinderen specifieke noden hebben. Want, niet alleen het IQ telt. Hoogbegaafdheid is geen “luxeprobleem”, een aangepaste aanpak is vaak nodig. Zoniet kan de ontwikkeling van een kind of adolescent misschien wat ontsporen. Onderpresteren, depressie, gepest worden, uitgesloten worden, zich onbegrepen voelen … dat wenst geen enkele ouder zijn kind toe, noch een leerkracht of opvoeder zijn leerlingen.
Ministerie van Onderwijs en Vorming - Bekina, meer dan IQ alleen…}}</ref> (bijvoorbeeld Taal- en zorgbeleid Vlaamse Ardennen <ref name="ZorgVLA">{{citeer web | url = http://www.sgkso-vlar.be/html/pedagogisch/taalenzorg.php | titel = Scholengemeenschap Katholiek Onderwijs Vlaamse Ardennen: Taal- en zorgbeleid}}</ref>) van de hoogbegaafden.  


=== Doel van Bekina ===
Bekina is op [[1 december]] [[1985]] opgericht door Hilde Van Rossen en Carl D'hondt.<ref name="overbekina">{{citeer web | url = http://www.bekina.org/content/over-bekina | titel = Over Bekina}}</ref><ref>{{citeer web | url = http://www.bekina.org/nieuwsbericht/gebrek-aan-zelfvertrouwen-bij-hoogbegaafde-kinderen-en-jongeren | titel = (Gebrek aan) Zelfvertrouwen bij hoogbegaafde kinderen en jongeren | datum = 24 maart 2016}}</ref>
Bekina heeft als doel de opvang en begeleiding van hoogbegaafde kinderen en adolescenten te bevorderen. Dit geldt ook voor de onderpresteerders onder hen die door hun hoogbegaafdheid eventueel in moeilijkheden komen met de omgeving. Bekina wil bijdragen tot hun maximale zelfontplooiing opdat zij hun bijdrage aan de maatschappij optimaal kunnen realiseren met verantwoordelijkheidszin in een geest van begrip en respect.


=== Onze pijlers ===
==Werking==
Bekina stelt zich tot doel bij te dragen aan de kennis over de noodzaak en ondersteuning voor de specifieke doelgroep. Dit doet de vereniging onder andere door het uitgeven van publicaties, zoals ''Hoogbegaafde kinderen thuis en op school'',<ref name="boekHBkinderen">{{citeer web | url = https://books.google.be/books?id=HXjmBTeB_tUC&pg=PA91&lpg=PA91&dq=bekina+hoogbegaafdheid&source=bl&ots=3ILQZuTlxH&sig=PFCDgUqEpVHgcCW1exutbsxxVas&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj13NOrj4DSAhVBBBoKHQ1tCtA4ChDoAQgpMAE#v=onepage&q=bekina%20hoogbegaafdheid&f=false | titel = Hoogbegaafde kinderen thuis en op school - Een gids voor ouders en Leerkrachten}}</ref> en publicaties in tijdschriften voor ouders en opvoeders.<ref name="klassseartikelhb">{{citeer web | url = https://www.klasse.be/archief/hoezo-te-slim/ | titel = Klasse voor ouders - Hoezo, te slim?}}</ref> Samen met andere organisaties wordt er ook meegewerkt aan beleidszaken zoals over het [[M-decreet]]<ref name="OKLOMdecreet">{{citeer web | url = http://www.sprankel.be/publicaties/brochures?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=31&category_id=7 | titel = Kansen in het M-decreet}}</ref> in het samenwerkingsverband OKLO (Ouders van normaal- en hoogbegaafde Kinderen met specifieke Leer- en/of Ontwikkelingsproblemen).


==== Activiteiten voor leden ====
In heel Vlaanderen worden voordrachten gegeven voor leerkrachten, CLB's en ouders over de gevolgen en aanpak van kinderen en adolescenten over hoogbegaafdheid en deelonderwerpen, zoals [[beelddenken]], schoolkeuze, en begeleiding.
Activiteiten op maat van kleuters, lagere schoolkinderen en adolescenten worden regionaal georganiseerd (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg). Die activiteiten spelen in op de interesse en op het niveau van de kinderen. Zo worden onderwerpen aangeboden die niet in het onderwijs worden uitgediept. Elke regio organiseert naast 5 à 6 kinderactiviteiten per jaar ook een meerdaags kamp. Ontmoeting tussen gelijkgestemden, zichzelf kunnen zijn, sociaal welbevinden staan ook in die initiatieven hoog aangeschreven. Ook voor ouders zijn er geregeld op regionaal niveau bijeenkomsten. Informatieve voordrachten door deskundigen worden georganiseerd, er is ruimte voor onderlinge ervaringsuitwisseling en ook activiteiten voor het hele gezin worden geprogrammeerd.


==== Ondersteuning voor leerkrachten en opvoeders ====
Voor de leden zijn er diverse activiteiten, waarbij regelmatig wordt samengewerkt met universiteiten in Vlaanderen en Brussel.<ref name="VUB-inleidinglicht">{{citeer web | url = http://www.vub.ac.be/pers/persberichten/2014/11/20/inleiding-wetenschap-licht-hoogbegaafden | titel = VUB: Inleiding in de wetenschap van het licht voor hoogbegaafden}}</ref><ref name="HLNkinderuniversiteit">{{citeer web | url = http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/-hoogbegaafde-kinderen-extra-prikkelen-a1820680/ | titel = HLN.be: "Universiteit Antwerpen ontvangt 30 Bollebozen 'Hoogbegaafde kinderen extra prikkelen'"}}</ref><ref name="VUBkwantumfysika">{{citeer web | url = http://kangoeroeklasthofje.blogspot.be/2013/02/kwantumfysica-workshops-en-bekina.html | titel = VUB : "VUB Kwantumfysica workshops en Bekina'"}}</ref><ref name="Kindreuniversiteit">{{citeer web | url = http://www.bekina.org/activiteit/kinderuniversiteit-workshops | titel = Overzicht workshops'"}}</ref>
Bekina ondersteunt op verschillende manieren leerkrachten en opvoeders die het gevoel hebben van overbevraagd te zijn. Bekina helpt hen bij hun opdracht. Leerkrachten zijn niet alleen welkom op de ouderactiviteiten, Bekina gaat ook naar de leerkrachten toe. Zo worden in heel Vlaanderen pedagogische studiedagen en voordrachten voor basisscholen, middelbare scholen, CLB-centra en hogescholen gerealiseerd. De op maat gesneden voordrachten worden verzorgd door de Werkgroep Didactiek. Die test het op de markt beschikbare verrijkings- en verbredingsmateriaal uit. Geschikt materiaal wordt tijdens de interactieve voordrachten en studiedagen naar scholen meegebracht en toegelicht. Verder bezorgt Bekina geregeld informatieve voordrachten en pedagogische studiedagen voor basisscholen, CLB-centra, hogescholen (departementen onderwijs en pedagogie) en universiteiten. Bekina test eveneens verrijkingsmateriaal op z’n geschiktheid voor hoogbegaafde leerlingen. De rekenmethode Zo gezegd, Zo gerekend werd mede door Bekina gecompact.


==== Wetenschappelijk onderzoek aanmoedigen ====
== Organisatie ==
Wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en hogescholen naar hoogbegaafdheid en naar de pedagogische aanpak ervan wordt door Bekina gestimuleerd en opgevolgd. Daarnaast neemt de vereniging de begeleiding van studenten bij eindwerken over de thematiek ter harte. Bekina is weliswaar géén wetenschappelijk centrum dat zelf aan onderzoek doet.
De vereniging is georganiseerd in zes regio's: [[Antwerpen (provincie)|Antwerpen]], [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest|Brussel]], [[Vlaams-Brabant|Brabant]], [[Limburg_(Belgische provincie)|Limburg]], [[Oost-Vlaanderen|Oost-]] en [[West-Vlaanderen]],<ref name="overbekina"></ref> elk met een eigen regiobestuur. De vereniging wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Verspreid over de verschillende provincies heeft Bekina (eind 2016) 1200 leden.


==== Wegen op het beleid ====
Het landelijk bestuur heeft vertegenwoordigers uit alle regio's. Per regio organiseert een regionaal bestuur de activiteiten. Voor de informatie en ondersteuning naar onderwijs is er een werkgroep didactiek.
Ook op het beleidsniveau blijft Bekina actief aandacht vragen voor hoogbegaafde kinderen en jongeren. Omdat ook zij recht hebben op voldoende kansen om hun talenten ten volle te kunnen ontwikkelen. In dat licht maakt Bekina ook deel uit van een internationaal netwerk van gelijkaardige verenigingen


De vereniging '''Bekina''' is een vereniging opgericht op [[1 december]] [[1985]]<ref name="oprichting">[http://www.bekina.org/kenn02.html www.bekina.org/kenn02.html]; geraadpleegd op 2007-10-29</ref>, onder voorzitterschap van Carl D'hondt,
Internationaal maakt Bekina deel uit van een een netwerk die soortgelijke organisaties ondersteunt zoals [[Echa]] (European Council for High Ability).


== Externe link ==
== Externe link ==
* [http://www.bekina.org/ Website]
* [http://www.bekina.org/ Website]


{{Appendix|2=
{{Bron|bronvermelding= {{References}} {{Wikidata|}}}}  
{{References}}
}}


[[Categorie:IQ-vereniging|Bekina]]
[[Categorie:IQ-vereniging|Bekina]]

Huidige versie van 21 feb 2017 om 22:50

Bekina (Begaafde Kinderen en Adolescenten) is een vereniging die de belangen van hoogbegaafde kinderen en adolescenten behartigt in Vlaanderen en het onderzoek naar hoogbegaafdheid ondersteunt in samenwerking met wetenschappelijke instellingen (waaronder het U.A)[1]. Bekina werkt ook samen met de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). De vereniging richt zich ook op de ouders, opvoeders en leerkrachten[2] (bijvoorbeeld Taal- en zorgbeleid Vlaamse Ardennen [3]) van de hoogbegaafden.

Bekina is op 1 december 1985 opgericht door Hilde Van Rossen en Carl D'hondt.[4][5]

Werking

Bekina stelt zich tot doel bij te dragen aan de kennis over de noodzaak en ondersteuning voor de specifieke doelgroep. Dit doet de vereniging onder andere door het uitgeven van publicaties, zoals Hoogbegaafde kinderen thuis en op school,[6] en publicaties in tijdschriften voor ouders en opvoeders.[7] Samen met andere organisaties wordt er ook meegewerkt aan beleidszaken zoals over het M-decreet[8] in het samenwerkingsverband OKLO (Ouders van normaal- en hoogbegaafde Kinderen met specifieke Leer- en/of Ontwikkelingsproblemen).

In heel Vlaanderen worden voordrachten gegeven voor leerkrachten, CLB's en ouders over de gevolgen en aanpak van kinderen en adolescenten over hoogbegaafdheid en deelonderwerpen, zoals beelddenken, schoolkeuze, en begeleiding.

Voor de leden zijn er diverse activiteiten, waarbij regelmatig wordt samengewerkt met universiteiten in Vlaanderen en Brussel.[9][10][11][12]

Organisatie

De vereniging is georganiseerd in zes regio's: Antwerpen, Brussel, Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen,[4] elk met een eigen regiobestuur. De vereniging wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Verspreid over de verschillende provincies heeft Bekina (eind 2016) 1200 leden.

Het landelijk bestuur heeft vertegenwoordigers uit alle regio's. Per regio organiseert een regionaal bestuur de activiteiten. Voor de informatie en ondersteuning naar onderwijs is er een werkgroep didactiek.

Internationaal maakt Bekina deel uit van een een netwerk die soortgelijke organisaties ondersteunt zoals Echa (European Council for High Ability).

Externe link

Bronvermelding

rel=nofollow