Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tilburgsche Waterleiding Maatschappij: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tilburgsche_Waterleiding_Maatschappij&diff=cur&oldid=10898351 17 jan 2008 Pvt pauline 27 dec 2007)
 
k (Categorie)
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij''' (TWM) is het [[nutsbedrijf]] dat de drinkwaterleidingen exploiteert in [[Tilburg]] en [[Goirle]], met uitzondering van enkele stadskernen.
De '''N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij''' (TWM) was het [[waterleidingbedrijf]] dat van 1898 tot 2005 drinkwater leverde in [[Tilburg]] en [[Goirle (plaats)|Goirle]].


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
In [[1894]] geeft de gemeente toestemming tot het exploiteren van de eerste waterleiding. Daartoe wordt in [[1895]] de Tilburgse Waterleiding MAatschappij opgericht. Op [[27 augustus]] [[1898]] wordt het eerste water door deze waterleiding geleverd. Sinds dat jaar is ook de watertoren aan de Bredaseweg in gebruik.
Na verschillende pogingen om de watervoorziening in Tilburg te verbeteren, werd in [[1895]] de N.V. Tilburgse Waterleiding Maatschappij opgericht, die een concessie van de gemeente kreeg om water op te pompen en aan bedrijven en woningen te leveren. Zoals de naam aangeeft was het een particuliere maatschappij. De meeste aandeelhouders kwamen van buiten Noord-Brabant en ook de eerste directeuren waren geen Brabanders.


Sinds 1973 doet TWM ook de drinkwatervoorziening voor Goirle. Sinds 1 januari 2006 heeft de TWN een contract met Brabant Water, die nu het beheer en onderhoud van het leidingnet ten behoeve van het drinkwater verzorgt. Ze zijn in een juridische procedure verwikkeld opdat TWM en Brabant Water zullen integreren.
Het ontwerp voor de waterleiding was afkomstig van [[Hidde Petrus Nicolaas Halbertsma]]. Het [[waterwingebied]] lag in de bossen tussen Tilburg en [[Gilze]] en aan de Bredaseweg werd een watertoren gebouwd. Op [[27 augustus]] [[1898]] werd het eerste water door de waterleiding geleverd door een fontein voor het oude stadhuis aan de [[Oude Markt (Tilburg)|Oude Markt]] aan te zetten.  


==TWM Golfbaan==
Aanvankelijk richtte de maatschappij zich vooral op de levering aan fabrieken. De tarieven voor particulieren waren hoog, hetgeen in de [[jaren 1930]] tot de oprichting van een comité van actie onder leiding van [[Pius Arts]] leidde. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1935 werden het protest tegen de TWM vooral geuit door het [[R.K. Zuiderfront]], die dan ook de bijnaam ''waterleidinglijst'' kreeg. Lange tijd bleef de TWM een van de weinige ter beurze genoteerde particuliere waterleidingmaatschappijen in Nederland. Nadat eind [[jaren 1970]] onrust was ontstaan door het optreden van activistische aandeelhouders bracht de gemeente Tilburg in maart 1980 een bod op de aandelen uit waardoor zij vrijwel het gehele aandelenkapitaal in bezit kreeg.
Met het oog op de integratie is besloten de golfbaan te verkopen. Eind 2007 is dit gelukt, de aandeelhouders, die 15 jaar geleden ook klaar stonden om de club op te richten, hebben nu de baan overgenomen. Er zijn wat extra aandelen uitgegeven om in 2008 nog 9 holes aan te leggen. De golfbaan is de thuisbaan van [[Golfclub Prise d'Eau]].


==Windturbines==
Sinds 1973 doet TWM ook de drinkwatervoorziening voor Goirle. Sinds 1 januari 2006 heeft de TWN een contract met [[Brabant Water]], die nu het beheer en onderhoud van het leidingnet ten behoeve van het drinkwater verzorgt.  
TWM heeft in samenwerking met de gemeenten Tilburg en Goirle acht windturbines geplaatst langs de [[A58]]. Deze acht molens, ieder 130 meter hoog, zullen 8.000 tot 10.000 huishoudens van energie voorzien. Hte project heet Prise d'Air.


==Vleermuiskelder==
== Trivia ==
In 2002 waren enkele duikerelementen onbruikbaar geworden. Hiermee zijn nu winterschuilplaatsen voor vleermuizen gebouwd. De elementen liggen een meter onder de grond, waardoor er geen vorst zal intreden, en de vochtigheidsgraad hoog genoeg is. Vanaf 2005 organiseert TWM af en toe wandelingen om hier te gaan kijken.
Aanvankelijk werden in arbeiderswoningen geen meters geplaatst. Daar stond tegenover dat deze woningen slechts één kraan mochten hebben die zo was aangelegd dat er alleen een emmer onder kon staan. De aansluiting van een slang aan de kraan was verboden. De controle op een juist gebruik werd uitgeoefend door het ''boetemannetje'', die voor overtreding van de regels boetes van minimaal 25 gulden (meer dan een week loon van een arbeider) kon uitdelen.


==TWM en de derde wereld==
{{Appendix|2=
In landen, waar het hebben van schoon water niet vanzelfsprekend is, werkt TWM samen met hulpverlenende stichtingen aan projecten in o.a. [[Addis Abeba]], [[Uganda|Kitwezi]] en [[Gambia (land)|Gambia]].
* TWM Jaarverslag 2006
 
* C.G.W.P. van der Heijden, ''Kleurloos, reukloos en smaakloos drinkwater'',Tilburgse Historische Reeks nr 7, Tilburg 1995
==Trivia==
* [http://www.regionaalarchieftilburg.nl/wiki/Tilburgsche_Waterleiding_Maatschappij Regionaal archief Tilburg]
* De Nederlander gebruikte in 2001 gemiddeld 126 liter water per dag. In 4 jaar tijd is dat  verminderd tot 123,8 liter.
}}
 
{{authority control|TYPE=o|Wikidata=Q2106725 }}  
==Externe link==
[[Categorie:Tilburg]]
*[http://www.twm.nl/ Officiële website]
[[Categorie:Goirle]]
 
[[Categorie:Nederlands waterleidingbedrijf]]
{{bron|bronvermelding= TWM Jaarverslag 2006}}
[[Categorie:Waterleidingsbedrijf]]
 
[[categorie:Tilburg]]
[[categorie:Goirle]]
[[categorie:Nederlands bedrijf]]

Huidige versie van 24 feb 2019 om 19:06

De N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij (TWM) was het waterleidingbedrijf dat van 1898 tot 2005 drinkwater leverde in Tilburg en Goirle.

Geschiedenis

Na verschillende pogingen om de watervoorziening in Tilburg te verbeteren, werd in 1895 de N.V. Tilburgse Waterleiding Maatschappij opgericht, die een concessie van de gemeente kreeg om water op te pompen en aan bedrijven en woningen te leveren. Zoals de naam aangeeft was het een particuliere maatschappij. De meeste aandeelhouders kwamen van buiten Noord-Brabant en ook de eerste directeuren waren geen Brabanders.

Het ontwerp voor de waterleiding was afkomstig van Hidde Petrus Nicolaas Halbertsma. Het waterwingebied lag in de bossen tussen Tilburg en Gilze en aan de Bredaseweg werd een watertoren gebouwd. Op 27 augustus 1898 werd het eerste water door de waterleiding geleverd door een fontein voor het oude stadhuis aan de Oude Markt aan te zetten.

Aanvankelijk richtte de maatschappij zich vooral op de levering aan fabrieken. De tarieven voor particulieren waren hoog, hetgeen in de jaren 1930 tot de oprichting van een comité van actie onder leiding van Pius Arts leidde. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1935 werden het protest tegen de TWM vooral geuit door het R.K. Zuiderfront, die dan ook de bijnaam waterleidinglijst kreeg. Lange tijd bleef de TWM een van de weinige ter beurze genoteerde particuliere waterleidingmaatschappijen in Nederland. Nadat eind jaren 1970 onrust was ontstaan door het optreden van activistische aandeelhouders bracht de gemeente Tilburg in maart 1980 een bod op de aandelen uit waardoor zij vrijwel het gehele aandelenkapitaal in bezit kreeg.

Sinds 1973 doet TWM ook de drinkwatervoorziening voor Goirle. Sinds 1 januari 2006 heeft de TWN een contract met Brabant Water, die nu het beheer en onderhoud van het leidingnet ten behoeve van het drinkwater verzorgt.

Trivia

Aanvankelijk werden in arbeiderswoningen geen meters geplaatst. Daar stond tegenover dat deze woningen slechts één kraan mochten hebben die zo was aangelegd dat er alleen een emmer onder kon staan. De aansluiting van een slang aan de kraan was verboden. De controle op een juist gebruik werd uitgeoefend door het boetemannetje, die voor overtreding van de regels boetes van minimaal 25 gulden (meer dan een week loon van een arbeider) kon uitdelen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • TWM Jaarverslag 2006
  • C.G.W.P. van der Heijden, Kleurloos, reukloos en smaakloos drinkwater,Tilburgse Historische Reeks nr 7, Tilburg 1995
  • Regionaal archief Tilburg
rel=nofollow
rel=nofollow