Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De laatste zeven maanden van Anne Frank (film): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=De_laatste_zeven_maanden_van_Anne_Frank_(film)&oldid=49796025 31 aug 2017 ElienSmits 26 aug 2017)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=De_laatste_zeven_maanden_van_Anne_Frank_(film)&oldid=49796172 31 aug 2017 ‎ Hannolans)
 
Regel 1: Regel 1:
'''De laatste zeven maanden van Anne Frank (1988)''' is een [[documentaire]] over het laatste, ongeschreven hoofdstuk van het [[dagboek van Anne Frank]]. Een aantal joodse vrouwen met een belangrijke rol in het leven van Anne Frank doen hun verhaal. Het laatste hoofdstuk gaat over de laatste weken en maanden van Anne in de kampen.
'''De laatste zeven maanden van Anne Frank''' is een Nederlandstalige [[documentaire]] van [[Willy Lindwer]] uit [[1988]] over het laatste, ongeschreven hoofdstuk van het [[dagboek van Anne Frank]] waarbij [[Anne Frank]] in de [[Concentratiekamp|concentratiekampen]] verblijft. Zeven Joodse vrouwen (waaronder [[Janny Brandes-Brilleslijper]], [[Bloeme Evers-Emden|Bloeme Evers]] en [[Hanneli Goslar|Hannah Pik-Goslar]]) met een belangrijke rol in het leven van Anne Frank doen hun verhaal.
 
==Stijl==
Het tragische aspect van het thema en de film komt op meerdere momenten en manieren naar voren:
* Ingrijpende openingsmuziek die steeds terugkomt
* Trage zoom
* De camera gaat traag van boven naar beneden op de lijst met namen, tegelijkertijd wordt vermeld dat er 1019 personen op de lijst staan
* De vrouwen worden in medium close-up gefilmd wanneer ze iets vertellen, wanneer de info zwaarder wordt, wordt er ingezoomd
* Er wordt heel vaak op ooghoogte gefilmd, waardoor de kijker het gevoel krijgt zelf aanwezig te zijn
 
Verder komen er heel wat filmtechnieken vaak terug in de film:
* Zoom, bijvoorbeeld bij foto's
* Tilt, bijvoorbeeld om de toegangspoort van het kamp een extra overweldigend karakter te geven
* Rijdende camera


In 1988 won Lindwer de [[International Emmy Award]] voor zijn film. In 2008 is een gelijknamig boek verschenen van Lindwer.
{{authority control|TYPE=w|Wikidata= }}
[[Categorie:Anne Frank]]
[[Categorie:Anne Frank]]
[[Categorie:Documentairefilm]]
[[Categorie:Documentairefilm]]
[[Categorie:Film over de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Film over de Tweede Wereldoorlog]]

Huidige versie van 8 sep 2017 om 17:50

De laatste zeven maanden van Anne Frank is een Nederlandstalige documentaire van Willy Lindwer uit 1988 over het laatste, ongeschreven hoofdstuk van het dagboek van Anne Frank waarbij Anne Frank in de concentratiekampen verblijft. Zeven Joodse vrouwen (waaronder Janny Brandes-Brilleslijper, Bloeme Evers en Hannah Pik-Goslar) met een belangrijke rol in het leven van Anne Frank doen hun verhaal.

In 1988 won Lindwer de International Emmy Award voor zijn film. In 2008 is een gelijknamig boek verschenen van Lindwer.

rel=nofollow