Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Terreinscheur: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Terreinscheur&oldid=2672013 -1- 24 dec 2005 Paul Kempeneers 24 dec 2005)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Terreinscheur&oldid=25674277 21 mei 2011)
 
Regel 1: Regel 1:
Een terreinscheur voor de infanterist
Een '''terreinscheur''' is een [[afkalving]] van de bodem op een helling in het terrein, ontstaan door [[erosie]] en meestal begroeid met [[struikgewas]].


Een '''terreinscheur''' is een afkalving van de bodem op een helling in het terrein, ontstaan door erosie en meestal begroeid met struikgewas. Voor de infanterie zijn terreinscheuren zeer interessant als dekking tegen vijandelijk geschut. Als bescherming tegen vijandelijk vuur vermeldt het Belgisch leger tijdens de opleiding van infanteristen, naast terreinscheuren, ook kleine terreingolvingen, holle wegen, rivierbeddingen, militaire of topografische kammen. In de toponymie krijgen begroeide terreinscheuren dikwijls namen als #redirect[[Groengracht]], zoals in Goetsenhoven bij Tienen en Heilissem #redirect[[(Hélécine).]]
Voor de [[infanterie]] zijn terreinscheuren zeer interessant als dekking tegen vijandelijk geschut. Als bescherming tegen vijandelijk vuur vermeldt het [[België|Belgisch]] leger tijdens de opleiding van infanteristen, naast terreinscheuren, ook kleine [[terreingolving]]en, [[holle weg]]en, [[rivierbedding]]en, [[militair]]e of [[topografisch]]e [[bergkam|kammen]]. In de [[toponymie]] krijgen begroeide terreinscheuren dikwijls namen als [[Groengracht]], zoals in [[Goetsenhoven]] bij [[Tienen]] en [[Heilissem|Heilissem (Hélécine)]].


Literatuur
==Literatuur==
* Belgisch Leger, Individuele tactiek. Overzichten nr. IS/2254, juni 1957.
* Belgisch Leger, Individuele tactiek. Overzichten nr. IS/2254, juni 1957.
* P. Kempeneers, Oost-Brabantse plaatsnamen: Goetsenhoven. Leuven, 2002.
* [[P. Kempeneers]], Oost-Brabantse plaatsnamen: [[Goetsenhoven]]. [[Leuven]], 2002.
 
{{Wikidata|Q2289637}}
[[Categorie:Militair beschermingsmiddel]]
[[Categorie:Landvorm]]

Huidige versie van 3 apr 2017 om 09:55

Een terreinscheur is een afkalving van de bodem op een helling in het terrein, ontstaan door erosie en meestal begroeid met struikgewas.

Voor de infanterie zijn terreinscheuren zeer interessant als dekking tegen vijandelijk geschut. Als bescherming tegen vijandelijk vuur vermeldt het Belgisch leger tijdens de opleiding van infanteristen, naast terreinscheuren, ook kleine terreingolvingen, holle wegen, rivierbeddingen, militaire of topografische kammen. In de toponymie krijgen begroeide terreinscheuren dikwijls namen als Groengracht, zoals in Goetsenhoven bij Tienen en Heilissem (Hélécine).

Literatuur

Q2289637 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow