Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Arie en Bastiaan: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arie_en_Bastiaan&diff=cur&oldid=5559214 22 okt 2006)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arie_en_Bastiaan&oldid=46332111 19 mrt 2016)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Arie en Bastiaan''' is een [[parodie]] van het [[Nederland]]s artiestenduo [[Bassie en Adriaan]]. De parodie ontstond in de [[jaren '90]] toen er van een normaal nummer van Bassie & Adriaan, een [[Hardcore house|Gabber House]] liedje werd gemaakt. In [[2004]] werd dit duo weer tot leven geroepen in een 4-delige serie waarin de filmpjes van Bassie en Adriaan werden overgesproken door jongeren. De serie werden relatief vaak gedownload op internet en genoot van een redelijke populariteit onder scholieren.
'''Arie en Bastiaan''' is een [[parodie]] op het [[Nederland]]s artiestenduo [[Bassie en Adriaan]].


==Gabber versie==
De parodie ontstond in de [[1990-1999|jaren 90]] toen er van een normaal nummer van Bassie & Adriaan een [[Hardcore house|Gabber House]]-liedje werd gemaakt. In [[2004]] werd dit duo weer tot leven geroepen in een vierdelige serie waarin de filmpjes van Bassie en Adriaan werden [[nasynchronisatie|nagesynchroniseerd]] door jongeren van mastermovies. De serie werd in korte tijd zeer vaak gedownload in vergelijking met andere Nederlandse video's  en bereikte binnen een aantal weken duizenden Nederlandse jongeren van 11 tot 25 jaar.
Arie en Bastiaan begon als een [[parodie]] op [[Bassie en Adriaan]], uitgebracht onder de artiestennaam "De Gabberclown", hoogstwaarschijnlijk van dezelfde makers als die van de puberaal-komische [[Ome Henk]]-albums. Deze parodie werd uitgebracht in de [[jaren 90]] als [[Hardcore house|gabberhouse]]-achtige variant van het oorspronkelijke introduktiemelodietje van de televisieserie "Bassie en Adriaan", waarop twee gabbers, de acrobaat Arie en de clown Bastiaan van houseparty naar houseparty trekken om daar tot vroeg in de morgen te feesten.  


Het refrein van het nummer luidde:
== Gabberversie ==
Arie en Bastiaan begon als een [[parodie]] op [[Bassie en Adriaan]], uitgebracht onder de artiestennaam "De Gabberclown", hoogstwaarschijnlijk van dezelfde makers als die van de puberaal-komische [[Ome Henk]]-albums. Deze parodie werd uitgebracht in de jaren 90 als [[Hardcore house|gabberhouse]]-achtige variant van het oorspronkelijke introductiemelodietje van de televisieserie "Bassie en Adriaan", waarop twee gabbers, de acrobaat Arie en de clown Bastiaan van houseparty naar houseparty trekken om daar tot vroeg in de morgen te feesten.
:''Arie en Bastiaan,
:''Arie en Bastiaan,
:''die lopen maar te gillen:
:''"Kom op met al die pillen!"
:Bastiaan: ''"Arie joh, jij staat strak!"
:Arie: ''In mijn acrobatenpak!"
:''Arie en Bastiaan,
:''Arie en Bastiaan,
:''En zie je Arie gaan,
:''dan komt Bastiaan er aan!


==Internet Serie==
== Internetserie ==
In [[2004]] begon een groep jongeren teksten in te spreken bij filmpjes met een grote dosis meligheid en puberale [[humor]], waaronder filmpjes van Bassie en Adriaan. Het eerste deel van Arie en Bastiaan werd zodanig veel gedownload dat ze er nog een paar maakten. Dit leidde uiteindelijk tot een 4-delige serie. De serie van "Arie en Bastiaan", die aanmerkelijk minder geraffineerd in opzet was dan het origineel uit de jaren 90, werd desondanks relatief vaak [[download|gedownload]].  
In [[2004]] begonnen Merijn Scholte-Alberts en Paul Huig (beter bekend als de twee stichters van Mastermovies) teksten in te spreken bij filmpjes met een grote dosis meligheid en puberale [[humor]], waaronder filmpjes van Bassie en Adriaan. Het eerste deel van Arie en Bastiaan werd zodanig veel gedownload dat ze er nog een paar maakten. Dit leidde uiteindelijk tot een vierdelige serie. De serie van "Arie en Bastiaan", die aanmerkelijk minder geraffineerd in opzet was dan het origineel uit de jaren 90, werd desondanks relatief vaak [[download|gedownload]]. In november 2006 moest de Mastermovies-crew na druk van de advocaat van [[Bas van Toor]] de filmpjes van hun website verwijderen. Toch is de serie nog altijd te zien op websites zoals [[YouTube]] of [[Dailymotion]].


===Plot===
== Verhaal ==
[[Afbeelding:Clown_Bassie.jpg|right|150px|thumb|De orginele Bassie]]
[[Bestand:Clown_Bassie.jpg|right|150px|thumb|De originele Bassie]]
{{spoiler}}De 4-delige serie begint wanneer Arie & Bastiaan uit het vliegtuig stappen en opzoek gaan naar de verloren dildo. Hiervoor leggen ze een reis af, maar worden onderweg uit de bus verwijderd wegens hun storend gedrag. Na vele omwegen langs [[hotel]]s, [[restaurant]]s, [[plantage]]s en [[Asielzoekerscentrum|asielzoekerscentra]]'s, krijgen ze geheimzinnige brieven. In één van deze brieven worden Arie en Bastiaan verzocht door [[Rita Verdonk]] het land te verlaten, omdat Nederland hun gedrag niet meer aan kan. Eenmaal in [[Parijs]] ([[Frankrijk]]) aangekomen vinden ze de [[Big Ben]], dat tevens de verloren [[dildo]] blijkt te zijn. De serie eindigt daarna met een "educatief" nummer vol buitenlandse scheldwoorden. Tussen door worden ook de bekende [[Misdadiger|boeven]] op de hak genomen. Zo hebben onder andere ''De Baron'', ''Optimistische Harry'' (i.p.v. ''Handige Harry'') en ''L-O-Z-E-R'' (i.p.v. ''B100'') een kleine bijrol met droogkomische [[sketch]]es.
{{Leeswaarschuwing}}
De vierdelige serie "Arie en Bastiaan en de verloren dildo" begint wanneer Arie (in de originele kinderserie clown Bassie) & Bastiaan (acrobaat Adriaan) op [[Kreta]] uit het vliegtuig stappen en op zoek gaan naar de verloren [[dildo (voorwerp)|dildo]]. Hiervoor leggen ze een reis af, maar het tweetal wordt onderweg uit de bus verwijderd wegens storend gedrag: de clown en acrobaat maken zich schuldig aan luidruchtig boeren en grof taalgebruik.  


Een voorbeeld van de puberale humor in deel 4 van Arie en Bastiaan en de verloren Dildo:
Na vele omwegen langs [[hotel]]s en [[restaurant]]s komen Arie en Bastiaan terug in Nederland, waar ze een mysterieus briefje ontvangen. Ze krijgen te maken met [[hennepplantage]]s en [[Asielzoekerscentrum|asielzoekerscentra]]. In de tussentijd probeert Arie Bastiaan over te halen tot het nuttigen van vijf joints, waarop Bastiaan antwoordt dat zijn voorkeur uitgaat naar vijf XTC-pillen. In een nieuwe brief worden Arie en Bastiaan door [[Rita Verdonk]] verzocht het land te verlaten en zich te verplaatsen naar Frankrijk, omdat [[Nederland]] hun gedrag niet meer aan kan. Nadat Bastiaan Arie heeft weten te overtuigen van zijn liefde voor [[prostitutie|prostituees]], vertrekken de twee naar de [[Frankrijk|Franse]] hoofdstad [[Parijs]].
 
 
De boot van de baron verschijnt in beeld. Optimistische Harrie komt tevoorschijn en laat de Baron een staaf dynamiet met een wekker eraan zien.
(Optimistische Harrie):"Kijk baas, met dit apparaatje, kan ik mijn Greatest Hits of Hardcore  Metal op zijn allerhardst afspelen!"
Harrie laat de Baron het apparaatje zien. De Baron vindt het een goed idee, en balt zijn vuisten om dat te benadrukken.
(de Baron): "Jaa wat een goed idee, dat moet je gewoon doen! Jaa dat wordt POMPEN met die subwoofer!"
 
Later in het filpje klinkt metalmuziek uit de boot van de Baron. de Baron is aan de telefoon. Hij heeft moeite door de harde muziek heen te praten in de telefoon.
(de Baron):"Oh moet ik wat zeggen...? Hallo?" "Harrie, kom eens hier!"
De muziek stopt en Harrie komt weer in beeld met het apparaatje.
(Optimistische Harrie):" Baas, ik ben al klaar met schroeven aan het apparaatje, maar hij kan nog een beetje harder."
(de Baron):"Ja je doet maar."
De Baron gaat verder met zijn telefoongesprek.  
(de Baron):"Doe mij maar een zak patat, met een frikandel,..of ik oh, eh en een milkshake...large."
De Baron gooit de hoorn er weer op. Prompt begint de muziek weer.
(de Baron):"Hij pompt lekker Harrie!"
 
Later in het filmpje is de Baron weer aan de telefoon.
(de Baron):"Nog een keer mijn bestelling? Ben je dom of zo? Sh...opbokke!"
Hij gooit de hoorn er boos weer op.
(de Baron):"What the fuck...Komen ze uit Mongolië of zo? Bah!"
De Baron kijkt boos, en beseft opeens dat de muziek uit staat.
(de Baron):"Harrie. Pompen maar!"
(Optimistische Harrie):"Is goed baas."
De muziek gaat weer aan, dit keer harder dan ooit. De boot komt van buiten in beeld.
De Baron reikt net weer naar de telefoon, als er een explosie plaatsvindt in het ruim waar Harrie werkt.
(de Baron,kuchend):"Vieze flikker! Uch...Uch...urgh! Mijn verhemelte!"
(Optimistische Harrie, verbrand):"Sorry baas, maar hij pompte net de subwoofer iets te hard op!"
De Baron begrijpt klaarblijkelijk niet hoe je een subwoofer te hard op kan pompen.
(de Baron):"Harrie! What duh fuck!"
(Optimistische Harrie):"Baas...ik voel me gebruikt."
Harrie trekt zich weer terug in het ruim.
(Optimistische Harrie, murmelend):"Ik ga nooit meer naar de zwarte markt hoor."


Eenmaal in Parijs aangekomen, vinden ze de "[[Big Ben]]" (in werkelijkheid de [[Eiffeltoren]]), die de verloren dildo blijkt te zijn. De serie eindigt daarna met een "educatief" nummer vol buitenlandse scheldwoorden. In dit lied wordt afscheid genomen van de kijkers van de serie. Tussendoor worden ook de bekende [[Misdadiger|boeven]] op de hak genomen. Zo hebben onder andere ''De Baron'', ''Optimistische Harry'' (in plaats van ''Handige Harry'') en ''L-0-Z-E-R'' (in plaats van ''B100'') een kleine bijrol met droogkomische [[sketch]]es.


{{Wikidata|}}
[[Categorie:Fictief duo]]
[[Categorie:Parodiefilm]]
[[Categorie:Parodiefilm]]
 
[[Categorie:Internetcultuur]]
== Externe links ==
 
[http://www.mastermovies.nl De makers van Arie en Bastiaan (Waar tevens de serie te downloaden is)]

Huidige versie van 2 apr 2016 om 22:21

Arie en Bastiaan is een parodie op het Nederlands artiestenduo Bassie en Adriaan.

De parodie ontstond in de jaren 90 toen er van een normaal nummer van Bassie & Adriaan een Gabber House-liedje werd gemaakt. In 2004 werd dit duo weer tot leven geroepen in een vierdelige serie waarin de filmpjes van Bassie en Adriaan werden nagesynchroniseerd door jongeren van mastermovies. De serie werd in korte tijd zeer vaak gedownload in vergelijking met andere Nederlandse video's en bereikte binnen een aantal weken duizenden Nederlandse jongeren van 11 tot 25 jaar.

Gabberversie

Arie en Bastiaan begon als een parodie op Bassie en Adriaan, uitgebracht onder de artiestennaam "De Gabberclown", hoogstwaarschijnlijk van dezelfde makers als die van de puberaal-komische Ome Henk-albums. Deze parodie werd uitgebracht in de jaren 90 als gabberhouse-achtige variant van het oorspronkelijke introductiemelodietje van de televisieserie "Bassie en Adriaan", waarop twee gabbers, de acrobaat Arie en de clown Bastiaan van houseparty naar houseparty trekken om daar tot vroeg in de morgen te feesten.

Internetserie

In 2004 begonnen Merijn Scholte-Alberts en Paul Huig (beter bekend als de twee stichters van Mastermovies) teksten in te spreken bij filmpjes met een grote dosis meligheid en puberale humor, waaronder filmpjes van Bassie en Adriaan. Het eerste deel van Arie en Bastiaan werd zodanig veel gedownload dat ze er nog een paar maakten. Dit leidde uiteindelijk tot een vierdelige serie. De serie van "Arie en Bastiaan", die aanmerkelijk minder geraffineerd in opzet was dan het origineel uit de jaren 90, werd desondanks relatief vaak gedownload. In november 2006 moest de Mastermovies-crew na druk van de advocaat van Bas van Toor de filmpjes van hun website verwijderen. Toch is de serie nog altijd te zien op websites zoals YouTube of Dailymotion.

Verhaal

Bestand:Clown Bassie.jpg
De originele Bassie
Leeswaarschuwing — Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal
rel=nofollow

De vierdelige serie "Arie en Bastiaan en de verloren dildo" begint wanneer Arie (in de originele kinderserie clown Bassie) & Bastiaan (acrobaat Adriaan) op Kreta uit het vliegtuig stappen en op zoek gaan naar de verloren dildo. Hiervoor leggen ze een reis af, maar het tweetal wordt onderweg uit de bus verwijderd wegens storend gedrag: de clown en acrobaat maken zich schuldig aan luidruchtig boeren en grof taalgebruik.

Na vele omwegen langs hotels en restaurants komen Arie en Bastiaan terug in Nederland, waar ze een mysterieus briefje ontvangen. Ze krijgen te maken met hennepplantages en asielzoekerscentra. In de tussentijd probeert Arie Bastiaan over te halen tot het nuttigen van vijf joints, waarop Bastiaan antwoordt dat zijn voorkeur uitgaat naar vijf XTC-pillen. In een nieuwe brief worden Arie en Bastiaan door Rita Verdonk verzocht het land te verlaten en zich te verplaatsen naar Frankrijk, omdat Nederland hun gedrag niet meer aan kan. Nadat Bastiaan Arie heeft weten te overtuigen van zijn liefde voor prostituees, vertrekken de twee naar de Franse hoofdstad Parijs.

Eenmaal in Parijs aangekomen, vinden ze de "Big Ben" (in werkelijkheid de Eiffeltoren), die de verloren dildo blijkt te zijn. De serie eindigt daarna met een "educatief" nummer vol buitenlandse scheldwoorden. In dit lied wordt afscheid genomen van de kijkers van de serie. Tussendoor worden ook de bekende boeven op de hak genomen. Zo hebben onder andere De Baron, Optimistische Harry (in plaats van Handige Harry) en L-0-Z-E-R (in plaats van B100) een kleine bijrol met droogkomische sketches.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow