Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wapen van de hertog van Norfolk: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wapen_van_de_hertog_van_Norfolk&oldid=41919807 22 aug 2014 Bean 19 17 aug 2014)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wapen_van_de_hertog_van_Norfolk&oldid=42009711 Mvdleeuw)
 
Regel 1: Regel 1:
<!--
<!--
[[Bestand:Coat of Arms of the Duke of Norfolk, the Earl Marshal.svg|thumb|Wapen van de hertogen van Norfolk als aartsmaarschalk]] -->
[[Bestand:Coat of Arms of the Duke of Norfolk, the Earl Marshal.svg|thumb|Wapen van de hertogen van Norfolk als aartsmaarschalk]] -->
Het '''wapen van de hertog van Norfolk''' is een oud wapen dat door de hertog van Norfolk en het [[Huis Howard]] voerden. Het bestaat uit vier delen: het [[Wapen (heraldiek)|wapen]], [[helmteken]], [[schildhouder]]s en het motto.
Het '''wapen van de hertog van Norfolk''' bestaat uit vier delen: het [[Wapen (heraldiek)|wapen]], [[helmteken]], [[schildhouder]]s en [[motto]].


==Blazoenering==
==Blazoenering==
* '''The Arms:''' Quarterly 1st Gules on a Bend between six Cross-crosslets fitchy Argent an Escutcheon Or charged with a Demi-lion rampant pierced through the mouth by an arrow within a Double Tressure flory; 2nd Gules three Lions passant gardant in pale Or, Armed and Langued Azure, in chief a Label of three points Argent; 3rd Checky Or and Azure ; 4th Gules a Lion rampant Or, Armed and Langued Azure. Placed behind the shield are two gold Batons in Saltire enamelled at the end Sable.
*'''Wapen''': Gevierendeeld schild; het eerste kwartier een schild van [[Keel (kleur)|keel]] met daarop zes zilveren herkruiste kruizen met spitse voet, drie aan elke kant rond een schuinbalk van [[zilver]], met daarop een gouden schild beladen met een halve [[Leeuw (heraldiek)|leeuw]] met een pijl door zijn mond in dubbelgebloemde en tegengebloemde smalle binnenzoom, alles van keel (Howard); het tweede kwartier een schild van keel met daarop drie gouden gaande leeuwen getongd en geklauwd van [[Azuur (heraldiek)|azuur]] (Plantagenet) en een zilveren [[barensteel]]; derde kwartier geschakeerd van azuur en goud (Warenne); het vierde kwartier een schild van keel beladen met een leeuw van goud, getongd en genageld van azuur (Arundel). Achter het schild staan twee gouden maarschalkstaven in de vorm van een [[Andreaskruis]], aan het einde van [[sabel (kleur)|sabel]]
* '''The Crests:''' 1st On a Chapeau Gules turned up Ermine a Lion statant gardant with tail extended Or gorged with a Ducal Coronet Argent 2nd Issuant from a Ducal Coronet Or a pair of Wings Gules each charged with a Bend between six Cross-crosslets fitchy Argent; 3rd On a Mount Vert a Horse passant Argent holding in the mouth a Slip of Oak fructed proper.
*'''[[Helmteken]]''': Als eerste een staande leeuw met een zilveren [[gravenkroon]] om de nek op een hertogshoed van keel met [[Hermelijn (heraldiek)|hermelijnen]] voering, als tweede een paar vleugels van keel elk gezet met een witte schuinbalk en zes zilveren herkruiste kruizen met spitse voet, drie aan elke kant, op een gravenkroon, als derde een zilveren paard met in zijn mond een eikentak van [[natuurlijke kleur]] op een berg van sinopel; de helm staat op een hertogskroon.
* '''The Supporters:''' Dexter a Lion sinister a Horse both Argent the latter holding in his mouth a Slip of Oak Vert fructed proper The Batons are placed behind the shield are two gold Batons in Saltire enamelled at the end Sable (black), which represent the Duke of Norfolk's office as Earl Marshal and Hereditary Marshal of England.
*'''[[Schildhouder]]s''': rechts een zilveren leeuw, getongd en genageld van keel en links een zilveren paard, gehoefd van goud, met in de mond een eikentak in natuurlijke kleur<ref>In de heraldiek worden links en rechts omgekeerd, een wapen wordt besproken vanuit het perspectief van de persoon die achter het schild staat.</ref>
* '''The Motto:''' ''Sola Virtus Invicta'' (Virtue alone is unconquered).
*'''Motto''': Sola Virtus Invicta (Deugd alleen is onoverwinnelijk)


De Nederlandse vertaling is als volgt:
==Geschiedenis==
 
De eerste [[hertog van Norfolk]], Thomas de Mowbray, was een achterkleinzoon van [[Thomas van Brotherton]], 1e graaf van Norfolk. Deze was een zoon van [[Edward I van Engeland]], vandaar dat hij het Plantagenet-wapen voerde met een barensteel om een jongere zoon aan te duiden. Vanwege de vererving van het graafschap Norfolk bleef dit wapen in de familie.
*'''Wapen''': Gevierendeeld schild het eerste kwartier een schild van [[Keel (kleur)|keel]] met daarop zes [[Kruis van Sint-Joris|Sint-Joriskruizen]] rond een schuinbalk van [[zilver]] met daarop een gouden schild beladen met een halve ''[[Leeuw (heraldiek)|lion]] rampent'' met een pijl door zijn mond in een schildrand met daarop zes [[fleur de lis|leliebladeren]], alles van keel; het tweede kwart een schild van keel met daarop drie gouden ''lions passant'' met klauwen van [[Azuur (heraldiek)|azuur]] en over de bovenste leeuw is een zilveren [[barensteel]]; derde kwartier geschakeerd van azuur en zilver; het vierde kwartier een schild van keel beladen met een ''lion rampant'' van goud. Voor het schild zijn twee gouden batons in de vorm van een [[Andreaskruis]] aan het einde van [[sabel (kleur)|sabel]]
*'''[[Helmteken]]''': Als eerste een hertogkroon onder een muts van keel met [[Hermelijn (heraldiek)|hermelijnen]] voering (oude hertogskroon) onder een gouden leeuw met een zilveren [[gravenkroon]] om zijn lijf, als tweede een gravenkroon onder een paar vleugels van keel elk gezet met een diagonale witte band en zes zilveren Sint-Joriskruizen, drie aan elke kant, als derde een berg of terras van sinopel met daarop een gouden paard met in zijn mond een eikentak van [[natuurlijke kleur]].
*'''[[Schildhouder]]s''': rechts een leeuw en links een zilveren paard met in de mond een eikentak in natuurlijke kleur
*'''Motto''': Sola Virtus Invicat. (Nederlands: Deugd alleen is onoverwinnelijk)
In de heraldiek worden links en rechts omgekeerd, een wapen wordt besproken vanuit het perspectief van de persoon die achter het schild staat.


==Geschiedenis==
De titel hertog van Norfolk ging over naar Thomas' kleinzoon, [[John Howard (1425-1485|John Howard]]. Deze deelde het wapen van Howard met het wapen van Mowbray/Plantagenet..
Het eerste wapen van de [[hertog van Norfolk]] was het blazoen van [[Thomas van Brotherton]] (1300 - 1338). Hij voerde in 1312 als de eerste hertog van Norfolk een rood wapen, met daarop drie gaande leeuwen met een groene dwarsbalk. Dit wapen is nog zichtbaar in het tweede kwartier van het wapen.


Het wapen werd uitgebreid door [[Thomas Howard (1443-1524)|Thomas Howard]] de in 1514 de tweede graaf van Norfolk werd en zijn familiewapen aan het bestaande wapen toevoegde. Zijn familiewapen was een rood schild met daarop een diagonale witte baan van heraldisch rechtsboven naar linksonder. Na de [[Slag bij Flodden Field]] werd het [[vermeerdering (heraldiek)|vermeerderd]] met een wapen dat lijkt op het [[wapen van Schotland|Schotse]] wapen. Het toonde een halve lion rampant met een pijl door zijn bek. Het wapen werd door koning [[Hendrik VII van Engeland|Hendrik VII]] erkend.
[[Thomas Howard (1443-1524)|Thomas Howard]], die in 1514 de tweede hertog van Norfolk werd, kreeg een [[vermeerdering (heraldiek)|vermeerdering]] op zijn wapen na de [[Slag bij Flodden Field]], waar hij als aanvoerder de Schotten vernietigend versloeg. De vermeerdering toont een halve leeuw met een pijl door zijn bek, en is een variatie op het [[wapen van Schotland]].


In 1483 werd het wapen van de [[graaf van Surrey]] aan het wapen van Norfolk toegevoegd. Dit was oorspronkelijk het wapen van de familie Warrence van Surrey. Na de verheffing van de hertogen van Norfolk tot [[graaf van Surrey]], in 1483, werd dit wapen in het derde kwartier van het wapen van de hertog van Norfolk geplaatst.
In [[1483]] werd, naar aanleiding van de verheffing van de zoon van de hertog tot [[graaf van Surrey]], het wapen Surrey (oorspronkelijk het wapen van de familie Warrene, graaf van Surrey) aan het wapen van Norfolk toegevoegd.  


In 1580 werd het wapen van de [[graaf van Arundel]] aan dat van Norflok toegevoegd. Dit wapen was oorspronkelijk het wapen van de familie d'Aubigny, de eerste adellijke familie die de titel graaf van Arundel voerden. De blazoenering staat vermeld op de Karel’s rol uit de dertiende eeuw dat gereserveerd was voor [[Hugo d'Aubigny, 5e graaf van Arundel]] (d.1243). Dit wapen werd overgenomen door de familie FitzAlan, de opvolgers van de familie d'Aubigny als graaf van Arundel. [[Richard FitzAlan, 8e graaf van Arundel]] (1266-1302) liet het wapen in 1300 in de Falkirk-rol, in de Glover’s-rol en in het [[Caerlaverock Castle|gedicht over Caerlaverock]] vastleggen. Tegenwoordig is dit wapen het vierde kwartier van het wapen van Norfolk.
In [[1580]] werd het wapen van de [[graaf van Arundel]] aan dat van Norfolk toegevoegd. Dit wapen was oorspronkelijk het wapen van de familie d'Aubigny, de eerste adellijke familie die de titel graaf van Arundel voerden. Dit wapen werd overgenomen door de familie FitzAlan, de opvolgers van de familie d'Aubigny als graaf van Arundel. Na de dood van de 12e graaf werd deze titel, met het wapen, toegekend aan zijn kleinzoon [[Philip Howard]], overgrootvader van de 5e hertog van Norfolk.


De maarschalksstaf dat achter het schild staat verwijst naar de post van [[aartsmaarschalk]], een heraldische post in het [[koninkrijk Engeland]]. Het schild van het wapen van de hertog van Norfolk wordt vaak omgeven met het ronde lint van de [[Orde van de Kousenband]] zoals bijvoorbeeld in het wapen van [[Miles Stapleton-Fitzalan-Howard, 17e graaf van Norfolk]]. Dit is echter historisch en heraldisch niet correct omdat de zeventiende hertog tot 22 april 1983 niet tot ridder van de orde van de Kouseband is geslagen. De achttiende hertog Edward Fitzalan-Howard is ook niet tot ridder geslagen. Geen ander teken van welke ridderorde dan ook is noodzakelijk om het wapen van de hertog van Norfolk te completeren.
De maarschalksstaven die achter het schild staan verwijzen naar de post van [[Adelsmaarschalk|Earl Marshal]]. Het schild van het wapen van de hertog van Norfolk wordt omgeven met het ronde lint van de [[Orde van de Kousenband]] als de hertog tot ridder van die orde is geslagen.


<gallery>
<gallery>
Regel 35: Regel 29:
Royal Arms of England (1154-1189).svg|Wapen van Arundel
Royal Arms of England (1154-1189).svg|Wapen van Arundel
Coa England Family Warren of Surrey.svg|Wapen van Surrey
Coa England Family Warren of Surrey.svg|Wapen van Surrey
</gallery>
{{Appendix}}


[[Categorie:Brits subnationaal wapen]]
[[Categorie:Brits wapen]]
[[Categorie:Wapen (heraldiek)]]
[[Categorie:Wapen (heraldiek)]]

Huidige versie van 3 sep 2014 om 06:29

Het wapen van de hertog van Norfolk bestaat uit vier delen: het wapen, helmteken, schildhouders en motto.

Blazoenering

  • Wapen: Gevierendeeld schild; het eerste kwartier een schild van keel met daarop zes zilveren herkruiste kruizen met spitse voet, drie aan elke kant rond een schuinbalk van zilver, met daarop een gouden schild beladen met een halve leeuw met een pijl door zijn mond in dubbelgebloemde en tegengebloemde smalle binnenzoom, alles van keel (Howard); het tweede kwartier een schild van keel met daarop drie gouden gaande leeuwen getongd en geklauwd van azuur (Plantagenet) en een zilveren barensteel; derde kwartier geschakeerd van azuur en goud (Warenne); het vierde kwartier een schild van keel beladen met een leeuw van goud, getongd en genageld van azuur (Arundel). Achter het schild staan twee gouden maarschalkstaven in de vorm van een Andreaskruis, aan het einde van sabel
  • Helmteken: Als eerste een staande leeuw met een zilveren gravenkroon om de nek op een hertogshoed van keel met hermelijnen voering, als tweede een paar vleugels van keel elk gezet met een witte schuinbalk en zes zilveren herkruiste kruizen met spitse voet, drie aan elke kant, op een gravenkroon, als derde een zilveren paard met in zijn mond een eikentak van natuurlijke kleur op een berg van sinopel; de helm staat op een hertogskroon.
  • Schildhouders: rechts een zilveren leeuw, getongd en genageld van keel en links een zilveren paard, gehoefd van goud, met in de mond een eikentak in natuurlijke kleur[1]
  • Motto: Sola Virtus Invicta (Deugd alleen is onoverwinnelijk)

Geschiedenis

De eerste hertog van Norfolk, Thomas de Mowbray, was een achterkleinzoon van Thomas van Brotherton, 1e graaf van Norfolk. Deze was een zoon van Edward I van Engeland, vandaar dat hij het Plantagenet-wapen voerde met een barensteel om een jongere zoon aan te duiden. Vanwege de vererving van het graafschap Norfolk bleef dit wapen in de familie.

De titel hertog van Norfolk ging over naar Thomas' kleinzoon, John Howard. Deze deelde het wapen van Howard met het wapen van Mowbray/Plantagenet..

Thomas Howard, die in 1514 de tweede hertog van Norfolk werd, kreeg een vermeerdering op zijn wapen na de Slag bij Flodden Field, waar hij als aanvoerder de Schotten vernietigend versloeg. De vermeerdering toont een halve leeuw met een pijl door zijn bek, en is een variatie op het wapen van Schotland.

In 1483 werd, naar aanleiding van de verheffing van de zoon van de hertog tot graaf van Surrey, het wapen Surrey (oorspronkelijk het wapen van de familie Warrene, graaf van Surrey) aan het wapen van Norfolk toegevoegd.

In 1580 werd het wapen van de graaf van Arundel aan dat van Norfolk toegevoegd. Dit wapen was oorspronkelijk het wapen van de familie d'Aubigny, de eerste adellijke familie die de titel graaf van Arundel voerden. Dit wapen werd overgenomen door de familie FitzAlan, de opvolgers van de familie d'Aubigny als graaf van Arundel. Na de dood van de 12e graaf werd deze titel, met het wapen, toegekend aan zijn kleinzoon Philip Howard, overgrootvader van de 5e hertog van Norfolk.

De maarschalksstaven die achter het schild staan verwijzen naar de post van Earl Marshal. Het schild van het wapen van de hertog van Norfolk wordt omgeven met het ronde lint van de Orde van de Kousenband als de hertog tot ridder van die orde is geslagen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º In de heraldiek worden links en rechts omgekeerd, een wapen wordt besproken vanuit het perspectief van de persoon die achter het schild staat.
rel=nofollow
rel=nofollow