Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Anna Maria van Schurman

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anna Maria van Schurman (Keulen, 5 november 1607 – Wieuwerd, 4 (of 14) mei 1678) was een schrijfster en filosofe

Leven[bewerken]

Anna Maria van Schurman werd geboren op 5 november 1607 in Keulen, in een welgestelde familie. Van Schurman was een buitengewoon getalenteerde vrouw en staat bekend als een van de eerste vrouwelijke studenten aan een Europese universiteit. Zij overleed op 4 (of 14) mei 1678 in Wieuwerd.

Onderwijs[bewerken]

Van Schurman blonk al vroeg uit in verschillende disciplines. Haar vader, die haar talenten herkende, zorgde voor een uitgebreide scholing, die ongebruikelijk was voor vrouwen in die tijd. Zij sprak en schreef vloeiend in meerdere talen, waaronder Latijn, Grieks, Hebreeuws, en Ethiopisch. Daarnaast had ze kennis van Frans, Engels, Duits, en Spaans.

In 1636 werd ze toegelaten aan de Universiteit van Utrecht. Dit was bijzonder omdat vrouwen in die tijd niet officieel mochten studeren aan universiteiten. Van Schurman kreeg toestemming om colleges te volgen achter een gordijn, zodat ze niet zichtbaar was voor de mannelijke studenten. Haar toelating was deels te danken aan haar beroemde correspondentie met de theoloog Gisbertus Voetius.

Schrijfster en filosofe[bewerken]

Anna Maria van Schurman was een veelzijdig schrijver. Haar werken beslaan verschillende genres, waaronder poëzie, theologie, en filosofie. Haar beroemdste werk is Dissertatio De Ingenii Muliebris ad Doctrinam et meliores Litteras Aptitudine (Verhandeling over de geschiktheid van vrouwen voor de wetenschap en hogere letteren), waarin ze betoogde dat vrouwen net zo goed in staat waren tot wetenschappelijke en intellectuele prestaties als mannen.

Kunst en wetenschap[bewerken]

Naast haar literaire en filosofische werk was Van Schurman ook een begaafd kunstenares. Ze beoefende kalligrafie, schilderen en beeldhouwen. Haar artistieke werk werd hoog gewaardeerd en ze stond in contact met veel prominente kunstenaars van haar tijd.

Religieuze leven[bewerken]

In haar latere leven werd Anna Maria van Schurman aangetrokken tot het piëtisme en sloot ze zich aan bij de religieuze groepering van Jean de Labadie, een predikant die pleitte voor een streng ascetisch en gemeenschappelijk leven. In 1669 verhuisde ze naar Altona (nu een wijk in Hamburg) om deel uit te maken van de labadistengemeenschap. Later verhuisde ze met de groep naar Wieuwerd in Friesland, waar ze de rest van haar leven doorbracht.

Nalatenschap[bewerken]

Anna Maria van Schurman wordt herinnerd als een pionier voor vrouwen in de wetenschap en als een intellectueel van grote invloed in de 17e eeuw. Haar werk en leven inspireren nog steeds discussies over de rol van vrouwen in de wetenschap en de bredere maatschappij. Haar bijdragen aan de literatuur, kunst en filosofie blijven een belangrijk deel van de Nederlandse en Europese cultuurgeschiedenis.