Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vloeistof

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 23 dec 2009 om 16:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wijnglas met een
blauwe vloeistof.

Vloeistof is een van de aggregatietoestanden waarin stoffen kunnen voorkomen. In deze toestand is de stof vloeibaar, in de scheikunde ook wel afgekort met l (liquid). Afhankelijk van de temperatuur verandert de viscositeit van de stof van stroperig tot dun vloeibaar. Ook kan de stof bij zeer lage temperatuur supervloeibaar worden.

Door de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen kan deze zeer dun uitlopen en luchtbellen vormen.

Een vloeistof in een smalle buis kan afhankelijk van de soort vloeistof adhesie of cohesie vertonen.

Vloeistoffen worden in veel gebieden toegepast:

Wij kennen slechts een beperkt aantal zuivere stoffen in de eerste plaats (d.w.z. bij kamertemperatuur onder druk van één atmosfeer) als vloeistof. Hieronder vallen water, alcohol, aceton, kwik, koolstofdisulfide, benzeen en een aantal alkanen van pentaan af tot en met hexadecaan. Een enkele stof met hoge viscositeit blijkt zich toch onverwacht als een vloeistof te gedragen, zoals asfalt of bitumen. Zie : Het Pek-druppel experiment. Mensen en dieren bevatten meerdere vloeistoffen, zoals bloed, speeksel en urine.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Liquid op Wikimedia Commons