Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zuidtangent (Rotterdam)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zuidtangent is een toekomstig project in Rotterdam-Zuid dat het openbaar vervoer naar het zuiden, oosten en havengebied van Rotterdam moet verbeteren door het aanleggen van een metrolijn en het verhogen van de tramfrequentie.[1]

Nieuwe metrolijn

De eerste fase van de nieuwe Zuidtangent metrolijn zou van station Kralingse Zoom naar station Zuidplein moeten lopen. Bijkomend voordeel is dat het huidige traject tussen station Zuidplein en station Beurs en tussen station Beurs en station Kralingse Zoom ontlast wordt.[2]

Mogelijke nieuwe metrostations

Op de volgende locaties worden naar verwachting metrostations gerealiseerd:[3]

Verwachte stationsnaam/locatie Afbeelding
Kralingse Zoom Bestand:Kralingse Zoom.jpg
Abram van Rijckevorselweg
De Esch Bestand:Rotterdamse wijken-de esch.PNG
De Kuip Bestand:Station Rotterdam Stadion.jpg
Sandelingplein
Zuidplein Bestand:Rotterdam Zuidplein.jpg
Dorpsweg Bestand:Rotterdam Dorpsweg gezien vanaf de Maastunnelplein. 26 augustus 2006.jpg
Doklaan
Waalhaven Bestand:Lashbakken in de Waalhaven.jpg

Kosten en duur

De nieuwe metrolijn zal circa 2,2 miljard euro gaan kosten en zal helemaal gereed kunnen zijn in 2020 of 2021. De gemeente zal onderzoeken of een deel van de lijn al in 2018 gereed kan zijn.[4] Uit eerdere berichtgeving bleek dat de metrolijn 3 miljard zou gaan kosten.[5]

Tramfrequentie

Buiten het aanleggen van een metrolijn zal er gekeken worden naar het verhogen van de frequentie van de tram. Dit zal lastig worden aangezien tijdens de spits het tramnetwerk al vol is en er ook aan de doorstroming van overig verkeer gedacht moet worden. Er wordt daarom geprobeerd zo veel mogelijk trams op een eigen baan te laten rijden. Daarom zal voorlopig de tramfrequentie alleen in de daluren verhoogd worden.

Een ander probleem waar tegenaan gelopen wordt, is de gemiddelde snelheid van de tram. Over het algemeen rijden de trams te langzaam. Dit komt onder meer door drukte en overig verkeer. De snelheid van de tram kan verhoogd worden naarmate de tram meer eigen banen heeft.


Zoek op Wikidata

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow