Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zoë van Rome

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zoë van Rome (gestorven omstreeks 286) is een heilige in de Rooms-Katholieke en de Oosters-Orthodoxe Kerk.

De geschiedenis van Zoë is onder meer afkomstig uit de Legenda aurea, een 13e eeuwse verzameling heiligenlevens die deels weer op oudere geschriften is gebaseerd.

Het betrof een adellijke Romeinse vrouw die getrouwd was met ene Nicostratus, een gevangenbewaarder, verbonden aan het gerechtshof. Ze zou zes jaar lang niet hebben kunnen spreken, en van de stomheid genezen zijn door Sint-Sebastiaan. Allen die dit zagen bekeerden zich tot het christendom, inclusief Zoë en Nicostratus. Sebastiaan vertelde dat men Christus boven de keizer moest dienen. Nicostratus bevrijdde daarop de gevangenen en zij kwamen en lieten zich door Sebastiaan bekeren. Zoë had een bijzondere devotie voor Sint-Petrus.

Onder keizer Diocletianus zouden Christenvervolgingen zijn ingesteld, maar Zoë en Nicostratus bleven in het steeds onveiliger Rome, en stichtten daar een christengemeenschap. Naar verluidt werd Zoë, terwijl ze bij het graf van Sint-Petrus aan het bidden was, gearresteerd. Ook Sebastiaan werd toen gevangen genomen. Beiden zijn vervolgens ter dood gebracht. Dit zou bij Zoë plaats hebben gevonden door haar aan haar haren aan een boomtak op te hangen en vervolgens een vuur onder haar te stoken. Aldus wordt ze vereerd als martelares.

Haar feestdag is 5 juli in de Rooms-Katholieke, en 18 december in de Oosters-Orthodoxe Kerk. Haar lichaam bevindt zich in de Santa Prassede-basiliek te Rome.

Externe link