Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zijl (toponiem)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zijl bij Lelystad.

Zijl is in Noord-Nederland het woord voor spuisluis. In het Fries spreekt men van 'syl', in het Gronings van 'ziel' en in het Oostfries van 'siel'. Het woord is verwant aan het werkwoord: sijpelen, wat doorlaten van water betekent.

Van oorsprong is een zijl niets anders dan een terugslagklep in de dijk, die bij laagwater wordt opengedrukt door het binnenwater. Tijdens de vloed drukt het zeewater de sluisdeur vervolgens weer dicht. Langs de Duitse Waddenkust werken de meeste zijlen nog steeds op deze manier. In Nederland liggen de polders veel lager en zijn vrijwel alle zijlen vervangen door gemalen.


Waternaam

De Zijl is ook een zijtak van de Oude Rijn.

In oude (Hollandse) steden zijn zijlen meestal smalle, vaak ook overkluisterde, dwarsverbindingen tussen parallel lopende grachten. Deze dienden om door schuren of spuien het water in deze grachten te laten doorstromen of te verversen.

Achternaam

Veel mensen en plaatsen in Groningen en Friesland ontlenen hun naam aan een zijl, zoals bij Zijlstra.