Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Voedingswijze van de zevendedagsadventisten

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Zevendedagsadventistendieet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De voedingswijze van de zevendedagsadventisten houdt verband met de spijswetten die worden voorgeschreven in het Oude Testament van de Bijbel en uitgelegd door Ellen G. White in haar werken, zoals Counsels on Diet and Foods.

Beschrijving

Volgens de zevendedagsadventisten leven we nu in de periode van het Onderzoekend Oordeel en is de Wederkomst des Heren nabij. Daarom dienen de gelovigen zich rein te houden door het onderhouden van de sabbat en door rein voedsel tot zich te nemen, dat God tot eer strekt. Naast een gezonde levensstijl, zoals de onthouding van tabakswaren en alcoholische dranken, behoort hiertoe ook dat men geen vlees eet van dieren, die in Leviticus 11 onrein worden verklaard.

Bij zoogdieren houdt dit in dat alleen het vlees van herkauwers met gespleten hoeven toegestaan is. Van het gevogelte zijn alle vogels toegestaan die geen watervogels of roofvogels zijn. Alleen vis met schubben en vinnen is toegestaan; garnalen, schaal- en schelpdieren dus niet.

Pikante ingrediënten worden afgeraden, evenals genotmiddelen zoals cafeïnehoudende dranken, bijvoorbeeld koffie en thee. De kerk beveelt een dieet aan van granen, groenten, fruit, noten, weinig melk en weinig of geen eieren. Een lacto-vegetarische voedingswijze wordt niet verplicht, maar aanbevolen, en wordt door een grote meerderheid van zevendedagsadventisten gevolgd.

Geschiedenis

In de 19e eeuw leden vele Amerikanen aan ziektes die tegenwoordig minder veelvuldig voorkomen: tyfuskoorts, difterie, malaria en tuberculose.

In de jaren 1830 startten de presbyteriaanse predikant Sylvester Graham (1794–1851) en de arts William Alcott (1798–1859) een gezondheidshervormingsbeweging op, die aanmoedigde om zich dagelijks te wassen, genoeg te bewegen, te rusten en zich te onthouden van alcohol, thee en koffie. Deze gezondheidsadviezen hadden een grote invloed op de zevendedagsadventisten, onder andere via de zevendedagsadventist dr. John Harvey Kellogg (1852–1943), die een leerling was van Sylvester Graham, en die ook de eigenaar was van een adventistisch sanatorium.

Het moderne concept van de ontbijtgranen vond zijn oorsprong onder de zevendedagsadventisten. De cornflakes, die door dr. John Harvey Kellogg en zijn broer Will Keith Kellogg op de markt werden gebracht, werden over de hele wereld bekend en pasten in de gerichtheid op gezonde voeding.

Op gezonde voeding te letten maakt volgens adventisten deel uit van de ’Gezondheidsboodschap’ (’Health Message’) van de derde engel uit de Openbaring.[1]

Rechtlijnige adventisten, die de raadgevingen van Ellen White volgen, drinken geen koffie. Een meerderheid van adventisten drinkt wel koffie.

Wetenschappelijke studies

Aanvankelijk stootten voedingsprincipes zoals ’geen vlees eten’ op skepsis en werd in de wetenschappelijke gemeenschap van die tijd wel eens gedacht dat dit tot gebreken zou leiden. De zevendedagsadventisten besloten daarom een medische studie te beginnen om na te gaan welke voeding bijdroeg tot een langer gezond leven. Deze studie trok vervolgens de aandacht van de wetenschappelijke wereld, waarna hun voedingspatroon het object werd van nog een groot opgezette medische studie. Omdat de voedingswijze van de zevendedagsadventisten over het algemeen heel gezond is en de zevendedagsadventisten in de meeste gevallen geen alcohol gebruiken en niet roken, maar de personen die zich zo voeden genetisch gevarieerd zijn (niet allemaal uit dezelfde bevolkingsgroep komen), en zowel jonge als oude personen omvatten, leent hun voedings- en levenspatroon zich uitstekend tot medische studies in verband met voeding: De Adventist Health Study 1[2] en de Adventist Health Study 2.[3]

Loma Linda, California, de plaats waar hun hoofdkantoor is, is de enige van de Blue Zones in de Verenigde Staten.

Zie ook

Verwijzingen