Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zeuren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zeuren oftewel zaniken is dat iemand (meestal op een lastige / vervelende manier) aanhoudend en enigszins dwingend aan een ander dingen blijft vragen en/of voor elkaar te krijgen. Degene die zeurt probeert dan voortdurend z'n zin te krijgen. Kinderen zeuren over het algemeen meer dan volwassenen, omdat kinderen nog niet genoeg zijn ontwikkeld, om in te zien dat ze op een onredelijke manier bezig zijn om hun (meestal spontane) behoeften te verkrijgen, ook al gaat het maar om een lolly. Wel heeft de aard van elk mens (kind) invloed op het meer-of-minder zeuren. Die overmatig zeurt noemt men wel : zeurkous, zeurpiet of zeurpot. Ook kan iemand een zeurstem hebben.

Druilerig weer (regenachtig, grauw) noemt men wel zeurig weer. Het weer is overigens waar de Nederlanders het meest over zeuren (klagen).

Bij veel kinderen werkt het zo, dat wanneer ze merken dat ze door te zeuren daadwerkelijk hun zin krijgen, ze het een volgende keer weer of eerder doen. Opvoedkundig is het dus beter om duidelijk nee te zeggen, en vervolgens ook consequent nee te blijven zeggen. Alleen zo begrijpt het kind dat nee ook nee blijft, en verderzeuren geen zin heeft. Voor opvoeders is het hierbij verstandig te realiseren dat het veel makkelijker is om het niet-zeuren aan te leren, dan het zeuren af te moeten leren, wat eveneens aangeeft dat een zo vroeg mogelijk aanleren van gedrag voorkomt dat ander gedrag ontstaat.

Referenties

Q24045866 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow