Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Klagen

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Zelfbeklag)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met klagen bedoelt men ófwel iemands droefheid of pijn die middels woorden of geluiden kenbaar worden gemaakt aan een ander (of meerdere), ófwel het uiten van misnoegen of ontevredenheid ergens over. Iemand die klaagt of z'n beklag doet noemt men klager of klaagster. Wie nogal geneigd is om te klagen of de stem zo doet klinken (klaagtoon, klaagstem), noemt men klagerig. De uiting (op zich) noemt men een klacht, wat kan variëren van een directe communicatie met buren tot bijvoorbeeld een klacht indienen bij de politie of andere overheidsinstantie.

Veelal is het de bedoeling van het klagen om een verbetering (bijvoorbeeld inzake arbeidsomstandigheden) of iets anders te bewerkstelligen, zoals bijvoorbeeld medelijden. Men gebruikt de term beklag ook voor het te kennen geven van medelijden aan iemand. Ook kent men het verschijnsel, genaamd couvade, van mannen van zwangere vrouwen die óók zwangerschapsverschijnselen vertonen om solidair te zijn, waarbij onder meer wordt geklaagd over pijn e.d.
Het klagen over het eigen lot dat naar eigen zeggen vaak negatief uitvalt noemt men zelfbeklag, wat ook een gevolg kan zijn van een negatieve kijk op het leven, waarbij men méér op het negatieve gefocust is en al het positieve, met name betreffend zichzelf, amper nog opvalt of ingezien wordt. Soms kunnen ouderen ook klagerig zijn, wat dan vaak te maken heeft met invloeden van vroeger die niet meer zijn, of de veranderde tijd die niet meer strookt met de normen en waarden van destijds. Dit zijn veelal terechte constateringen of ondervindingen, doch veelal ook als gevolg van het minder deelnemen aan de maatschappij en het sociale leven, zodat allerlei begrippen aangaande dat leven niet meer (op de juiste manier) begrepen worden. Echter is ook te constateren dat bijvoorbeeld de zorg voor ouderen zwaar tekort schiet, veelal vanwege financiele redenen, waarbij zich vaak onmenselijke toestanden voordoen. Bij deze wantoestanden is het meestal de naaste familie die hierover klaagt, wat dan amper of geen veranderingen teweegbrengt, wat naasten tot wanhoop kan drijven.

Naast de verschillende overheden waar men een klacht in kan dienen zijn er ook klachtenburo's of -instanties, zoals de consumentenbond of het medisch tuchtcollege, die meer specifiek op een bepaalde branche of beroepsgroep van toepassing zijn of juist tegen overheden.

Trivia

Schertsend noemt men een een orgel wel klaaghout (of : jammerhout). Nederlanders omschrijven zichzelf vaak als klagers, namelijk is het nóóit goed of mankeert er altijd wel iets aan iets of iemand. Zo is met name het weer nooit goed.

Zie ook