Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Zarathoestra

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zarathustra, Zarathoestra of Zoroaster was een Perzische profeet en de grondlegger van het zoroastrisme, de (staats)religiegodsdienst van het Oude-Perzische Rijk.

Het is niet duidelijk wanneer hij geleefd heeft; schattingen variëren van de 14e eeuw v.Chr. (gehanteerd door Iraanse nationalisten) tot rond 600 v.Chr. (gehanteerd door de Britannica). Men vermoedt ook wel dat achter de naam Zarathustra meer dan één profeet schuilgaat. De godsdienst die hij stichtte is een vroege vorm van monotheïsme, of eigenlijk dualisme. Er bestaat een god van het goede (Ahoera Mazda) en een god van het kwade (Angra Mainyu). De mens is ingeklemd tussen de twee en moet trachten voor het goede te kiezen. Zarathustra was de profeet voor de goede god. Ook was Zarathustra's god een geestelijk wezen en is dus niet afbeeldbaar. Volgens hem is hij de ware god en zijn alle andere goden halfgoden. De mens is geschapen om te strijden tegen de machten van de leugen. Het geloof is daarom ook niet het aanvaarden van een leer, maar het doel is het goede te denken, te zeggen en te doen.


In het boek Also sprach Zarathustra van Friedrich Nietzsche is Zarathustra de hoofdpersoon. Hij reist door zijn land, preekt en verkondigt de komst van de übermensch. Er is ook een muziekstuk met de titel 'Also sprach Zarathustra' van Richard Strauss. De componist liet zich inspireren door Nietzsches boek en schreef op basis daarvan dit symfonische gedicht.

Link