Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zangvogel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Dit artikel gaat over de vogelorde Zangvogels. Zie Zangvogels (onderorde) voor de onderorde Zangvogels)
rel=nofollow

Zangvogels oftewel Passeriformes zijn een bijzonder grote orde van de moderne vogels (Aves). Zij vormen zo'n 60% van alle levende vogelsoorten. De zangvogels zijn waarschijnlijk de jongste orde van de vogels en stammen uit het Oligoceen of misschien het Eoceen.

Zangvogels zijn bekende diermuzikanten. Zij onderscheiden zich op muzikaal gebied van andere vogels, door de ver ontwikkelde syrinx. De zangvogels hebben maar liefst zeven spieren om muziek te produceren.

DNA-onderzoek naar de taxonomie van de vogels van Hackett et al. 2008 laat zien dat de traditionele indeling van de orde, incusief de onderverdeling in eigenlijke zangvogels (oscine) en schreeuwvogels (suboscine) goed door de genetica ondersteund wordt. Interessant echter zijn de naaste verwanten: de papegaaiachtigen en wat verder de valken en de seriema's. Deze groepen zijn samen weer een onderdeel van een grotere groep die wel de 'landvogels' genoemd wordt.

Families

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Aves op Wikimedia Commons

rel=nofollow
rel=nofollow