Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ynze Jacob Beek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ynze Jacob Beek (Amsterdam, 15 december 1916) was een verzetsman, Engelandvaarder en kampcommandant.

Ynze Beek was de oudste zoon van luitenant Leon Beek en Setske de Haan als schrijfster bekend als Cissy van Marxveldt. Setske de Haan wordt gezien als de eerste vrouwelijke journaliste in Nederland. Ze was leerling-verslaggeeftser [1] tot 1910 voor de Drachtster Courant die haar echter al gauw weer ontsloeg omdat haar teksten te dramatisch waren. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam. Na hun huwelijk verhuisden zijn ouders naar Hilversum, waar Ynze en zijn broer Leo opgroeiden terwijl hun vader in Crailo gelegerd was. In 1926 verhuisden ze weer terug naar Amsterdam. Daar werd Ynze bedrijfsleider bij de Bijenkorf. Toen Ynze in 1939 werd gemobiliseerd, kreeg hij een opleiding tot waarnemer.

Oorlogsjaren

Net als zijn vader raakte hij betrokken bij het verzet. Leon Beek werd opgepakt en in de duinen bij Overveen gefusilleerd, Ynze vertrok naar Engeland. Hij kwam daar nooit aan omdat hij kampcommandant werd van het werkkamp in Cossonay, dat speciaal in 1942 voor Nederlandse vluchtelingen werd opgericht en één van de 16 burger-vluchtelingenkampen [2] in Zwitserland was. Hier zaten onder meer Jan van Borssum Buisman, Max Tailleur en Gerard Scheltens. Later kreeg hij een vliegopleiding. Hij haalde zijn brevet in 1945 en werd eerste luitenant-waarnemer bij de RAF. Hij heeft geen operationele vluchten gemaakt.

Na de oorlog

Na de oorlog bleef hij in dienst van de Koninklijke Luchtmacht, hij eindigde zijn carrière als kolonel. Hij was met J.E. Croxson getrouwd. Ze kregen een dochter, Carolyn, die bij haar moeder Engelstalig opgroeit. Toen ze 15 jaar was, ging ze bij haar vader in Marlot wonen.

Onderscheiden

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Drachtster Courant [1]
  2. º Kampen in Zwitserland [2]
rel=nofollow