Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wormen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Wormen zijn een informele groep van dieren die meer dan 25.000 soorten telt. Bekende stammen van wormen zijn de ringwormen (Annelida), de platwormen (Platyhelminthes) en de snoerwormen (Nemertea).

De naam 'worm' wordt gebruikt voor een aantal ongewervelde dieren met een enigszins gelijkend uiterlijk, maar sterk afwijkende afstamming en/of ontwikkeling. Wormen zijn een informele (parafyletische) groep, het is geen echte groep maar meer een verzameling van diverse groepjes uit verschillende andere diergroepen. De platwormen bijvoorbeeld behoren tot de Platyzoa, waar ook de sterk afwijkende raderdiertjes toe behoren.

Wormen komen over de hele wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen voor. Sommige soorten leven op het land of in zoet water, maar de meeste wormen leven in zee. Ook de levenswijze is zeer variabel; veel soorten leven parasitair op of in andere dieren, andere zijn vrijlevend of niet-parasitair. Gemeenschappelijke kenmerken zijn het weke, langwerpige lichaam en de meestal geringe lengte van enkele millimeters tot centimeters. Er zijn echter ook uitzonderingen die meer dan 10 meter lang kunnen worden, zoals de runderlintworm (Taenia saginata).

Wormachtig

Een relatief lang, dun en pootloos lichaam wordt in de biologie wormachtig genoemd, vele dieren die niets met wormen te maken hebben, dragen de naam '-worm', zoals wormsalamanders, -hagedissen, en -slangen. De hazelworm is de naam van een pootloze hagedis (die overigens niet behoort tot de wormhagedissen). Ook sommige insecten (oorworm) en hun larven worden soms 'worm' genoemd, zoals de koperworm of ritnaald (larve van de kniptor) en de meel- en morioworm, larven van zwartlijfkevers.

Taxonomie

Onderstaand enkele van de bekendere groepen van wormen, zonder verdere indeling.

Externe links

wormenkwekers

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Worms op Wikimedia Commons