Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

World Wide Fund for Nature Guianas

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Het World Wide Fund for Nature-Guianas (WWF-Guianas) is een regionale natuurbeschermingsorganisatie. WWF-Guianas is een bijkantoor van het World Wide Fund for Nature, gevestigd in Gland, Zwitserland. WWF-Guianas beschermt de biodiversiteit in Suriname, Guyana, Frans-Guyana en een deel van Brazilië en Venezuela. Sinds 1999 is het hoofdkantoor van WWF-Guianas gevestigd in Paramaribo, Suriname. Mark Wright is de huidige regionale vertegenwoordiger a.i. van WWF-Guianas.

De biodiversiteit van de Guyana's

Het belang van bescherming van de biodiversiteit van de Guyana's is gelegen in het feit dat de drie Guyana's (Suriname, Guyana en Frans-Guyana) een uitzonderlijk deel van het Amazone gebied vormen. De drie Guyana's hebben een bosbedekking van 80-98 procent van het landoppervlakte.[1] Voor Suriname is dat ongeveer 82 procent.[2] De drie Guyana's kennen een grote biodiversiteit. Er zijn meer dan 4500 plantsoorten, inclusief 800 boomsoorten, 300 soorten orchidieeën en 300 varens soorten geïnventariseerd. Vijfhonderd van deze soorten worden verondersteld zeldzaam te zijn en 200 zijn endemisch. De bossen bieden ook plaats aan 185 zoogdiersoorten, 688 vogelsoorten, 152 soorten reptielen, 95 soorten amfibieën en 338 soorten zoetwatervissen.[3]

Bedreigingen van de biodiversiteit

De Guyana's zijn niet alleen rijk aan biodiversiteit, maar ook aan natuurlijke hulpbronnen, zoals goud, bauxiet en olie. Ongecontroleerd gebruik van deze hulpbronnen kan schade toebrengen aan de biodiversiteit. WWF-Guianas ontplooit, in samenwerking met andere milieubeschermingsorganisaties, diverse activiteiten om de bevolking van Suriname op de gevaren van kwik te wijzen.[4] WWF-Guianas volgt nauwlettend de ontwikkelingen met betrekking tot de activiteiten van de goudzoekers op de Brownsberg Natuurpark.

Een andere activiteit van WWF-Guianas

Sinds de jaren zestig verricht de WWF activiteiten met betrekking tot het behoud van de zeeschildpadden in de Guyana's. De zeeschildpadden lopen gevaar in de netten van vissers verstikt te raken. Ook worden de eieren van de schildpadden verzameld voor consumptie doeleinden. De stranden van de Guyana's zijn een broedplaats voor lederschildpadden. WWF-Guianas beschermt de volgende stranden:

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º http://www.wwf.guianas.org
  2. º Milieustatistieken: Suriname in cijfers no 252-2008/11
  3. º Milieustatistieken: Suriname in cijfers no 252-2008/11
  4. º http://www.nokwik.sr
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow