Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Willy Bernaert

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willy Gustave Henri Clément Bernaert (Borgerhout 30 juni 1903 - 19 april 1944) was een SOE-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3]

Voor de Tweede Wereldoorlog werkte Bernaert als scheepssteward. In juli 1940 werd hij geïnterneerd in Casablanca. Vijftien maanden later wist hij met enkele anderen te ontsnappen met een roeiboot, waarna ze werden opgepikt door een Engels schip. Toen het schip arriveerde in Groot-Brittanië werd Bernaert meteen gerecruteerd dor de SOE.

De SOE-missie van Bernaert bestond eruit te proberen in Antwerpen valse informatie te verspreiden over de geheime organisatie La Justice, industriële sabotage aan te moedigen en passief verzet te stimuleren.

Bernaert werd gedropt in de bossen nabij Douai tijdens de nacht van 23 op 24 maart 1942.

De organisatie waarmee hij in de Kempen moest samenwerken werd evenwel door de Abwehr geïnfilteerd. Een radio die de Engelsen stuurden naar Bernaert bereikte hem nooit en heeft enkel gediend voor de Duitsers. Als gevolg hiervan werd SOE-agent Eugène Van Loo op 29 augustus 1942 in Herentals gedropt op een plek waar de Duitsers hem stonden op te wachten. [4]

Bernaert werd na ontmoeting met een Duitse infiltrant op 27 juli 1942 gearresteerd in Antwerpen. Voor zover bekend werkte hij niet mee met de abwehr maar toch leidde zijn aanhouding tot de arrestatie van ca. 200 personen.

Bernaert werd opgesloten in verschillende Belgische gevangenissen en uiteindelijk overgebracht naar Duitsland waar hij ter dood werd veroordeeld en geëxectueerd.[5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties