Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

William Willett

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

William Willett (Farnham, 10 augustus 1856Chislehurst, 4 maart 1915) was een Britse uitvinder en bedenker van de zomertijd, met de bedoeling energie te sparen door de klok te verzetten.

William Willett woonde het grootste deel van zijn leven in Chislehurst en werkte als aannemer. Naar verluidt viel hem in 1905, toen hij ’s morgens door de Londense voorstad reed, op dat de luiken en gordijnen van de huizen nog dicht waren, terwijl buiten de zon al scheen. Hij publiceerde daarom in 1907 op eigen kosten het pamflet The Waste of Daylight, waarin hij een voorstel uiteenzette om elke zondag in april de klok 20 minuten vooruit te zetten, een totaal van 80 minuten, en in september weer terug, om zo ’s avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken en zo heel wat energie te sparen. Zijn idee werd door een comité van politici en ondernemers omgezet in een wetsvoorstel. Lid van dit comité was onder andere Sir Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van Sherlock Holmes. Elk weekend een verschuiving van 20 minuten vond Conan Doyle te ingewikkeld; hij stelde voor om in een keer een heel uur te verzetten. De toenmalige liberale regering wees het voorstel, de Daylight Saving Act, af. Willett ging een verwoede campagne voeren in heel Europa en tot in de Verenigde Staten en Canada, om het voorstel aan populariteit te doen winnen. Enkele provincies in Canada waren de eersten die het voorstel in de praktijk omzetten.

Willett overleed in 1915 op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van griep en werd begraven op het kerkhof van de Sint Nicolas-parochie. Onder druk van de oorlogsbesparingen zette Duitsland in de nacht van 30 april op 1 mei 1916 voor het eerst de klok een uur vooruit. Het Verenigd Koninkrijk volgde spoedig.

Coldplay

Een achterkleinzoon van William Willett is Chris Martin, de zanger van Coldplay. Een van zijn nummers heet Daylight, en in de hit Clocks zingt hij: „The lights go out, and I can’t be saved.”

Werken

  • The waste of daylight, eerste uitgave, juli 1907, online; 19e uitgave, maart 1917, online