Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Will Smith

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Willard Carroll (Will) Smith Jr. (Philadelphia (Pennsylvania), 25 september 1968) is een Amerikaans acteur en rapper, die vroeger bekend was als The Fresh Prince. Als acteur is hij bekend van zijn optredens in films als Men in Black, I, Robot, Hitch, Bad Boys, I Am Legend, Independence Day en Hancock. Als rapper werd hij bekend bij het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, maar later ging hij solo verder.

In 1987 scoorde hij als onderdeel van het eerder genoemde duo zijn eerste hits en werd hij bekend als acteur in de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, die stopte in 1996. Door deze acteerervaring werd Smith gevraagd voor vele Hollywoodproducties, waarbij hij een van de bekendste acteurs werd.

In de muziek brak Smith solo door in 1997 met de hit Men in Black van de gelijknamige film en later Gettin' jiggy wit it. Smiths laatste album Lost and found bevatte de hitsingle Switch.

Biografie

Smith is in 1968 geboren en opgegroeid in Philadelphia, Pennsylvania in de Verenigde Staten. Op school kreeg hij de bijnaam Prince, aangezien hij zich altijd goed uit vervelende situaties wist te redden. Hij bracht daarbij veel tijd door op de speelplaats waar hij basketbal speelde. Dit is ook te zien in de titelsong van The Fresh Prince of Bel-Air. Hij hield van muziek en draaide veel hiphop. Inspiraties waren onder andere Rakim, Dr. Dre en Run-D.M.C.

In 1992 trouwde Smith met Sheree Zampino, samen kregen ze één zoon, Willard Christopher Smith III, ook wel Trey genoemd. Hij speelde later in de videoclip voor Just the two of us. Smith scheidde van Zampino in 1997, waarna hij in hetzelfde jaar trouwde met Jada Pinkett. Zij hebben samen twee kinderen; Jaden Christopher Syre (bekend van zijn optredens in The Pursuit of Happyness, The Karate Kid en After Earth) en Willow Cammile Reign (bekend van haar optreden in I Am Legend).

Carrière

Samen met Jeffrey Townes (DJ Jazzy Jeff), die hij ontmoette op een feest, vormde Smith in de jaren tachtig het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Ze scoorden in die beginjaren een aantal hits, zoals Parents just don't understand, Girls ain't nothing but trouble en I think I can beat Mike Tyson. Het album He's the DJ, I'm the rapper (1988) werd in de Verenigde Staten een groot succes.

The Fresh Prince of Bel-Air

Hoofdartikel.png Zie The Fresh Prince of Bel-Air voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1990 ontstond een idee om met Smith een televisieserie te maken. Quincy Jones meldde zich als producer. Het idee was om een homeboy uit Philly (Philadelphia) te laten intrekken bij zijn sjieke oom en tante. Als locatie werd Bel-Air uitgekozen, omdat Quincy Jones' kinderen daar waren opgegroeid. Als oom en tante werden de ervaren acteurs James Avery en Janet Hubert-Whitten gevraagd, en verder speelden onder anderen Alfonso Ribeiro en Tatyana Ali mee. Ribeiro was ontdekt door Michael Jackson en zat ook in een Pepsi-reclame met hem. Verder was hij bekend als Ricky Schroders' vriend uit de serie Silver Spoons. De serie werd een groot succes en ging door tot 1996, toen Karyn Parsons aan de miniserie Gulliver's Travels ging werken. De serie stopte daarna, omdat de spelers van mening waren dat Parsons niet te vervangen was.

Filmcarrière

Nog tijdens The Fresh Prince of Bel-Air maakte Smith samen met Martin Lawrence de film Bad Boys (1995) en de sciencefictionfilm Independence Day (1996). In 1997 kwam Smiths nieuwe film uit, Men in Black, die een groot succes werd.

Smiths filmcarrière werd vervolgd met Enemy of the State en Wild Wild West. Na wat kleinere rollen kwam Smith voor een uitdaging te staan: hem werd gevraagd Muhammad Ali te spelen in de film Ali (2001). Smith kweekte voor deze film 15 kilo aan spieren. De film werd bekroond met meerdere prijzen.

In 2001 kwam Smith terug met het (iets minder succesvolle) vervolg op Men in Black, Men in Black II. Ook op Bad Boys kwam een vervolg: Bad Boys II. I, Robot was een groot succes en Smith vertolkte ook de stem van Oscar in Shark Tale (2003). Hitch uit 2005 was weer eens een echte komedie, die ook veel mensen naar de bioscoop trok. In 2006 kwam Smith met The Pursuit of Happyness, een film waarin ook zijn zoontje Jaden een rol vertolkte. Voor deze film werd hij genomineerd voor de Academy Award voor Beste Acteur.

In 2007/2008 keerde Smith terug op het witte doek in de kaskraker I Am Legend, die in de eerste weken in de bioscopen erg veel bezoekers trok. Hij speelt daarin een overlevende van een virus dat de mensheid heeft getroffen. Net zoals voor Ali moest Smith ook voor deze film spieren kweken. In 2012 speelde hij in het derde deel van Men in black en in 2013 in de film After Earth.

In 2015 kwam de film Concussion uit, waarin Smith een hoofdrol speelt. Concussion vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu, een forensische neuropatholoog die als eerste een neurodegeneratieve ziekte, bekend als CTE, wist te ontdekken bij voormalige NFL-spelers. Wanneer hij dit naar buiten wil brengen en aantoonbaar wil maken, komt hij echter op gespannen voet te staan met de machtigste instellingen ter wereld.

Muziek

Smith maakte voornamelijk hiphop, maar sinds hij solo is gegaan, wordt zijn muziek ook beschouwd als "PopRap". Tussen 1987 en 1994 was hij actief in het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince (al maakten zij de laatste periode nog maar weinig platen). DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince hadden hits met onder meer Girls ain't nothing but trouble, Parents just don't understand, Summertime, Yo home to Bel Air en Boom shake the room. Townes en Smith bleven ook daarna goede vrienden en speelden tot 1996 nog in de serie The Fresh Prince of Bel-Air. Bovendien bleef Townes de vaste live-dj.

Solo heeft Smith onder andere de albums Big Willie style (1997) en Willenium (1999) uitgebracht. Vooral eerstgenoemd album was wereldwijd succesvol en leverde hits op als Gettin' jiggy wit it, Miami en Just the two of us (een cover van Bill Withers). Hiernaast scoorde Smith ook hits met de soundtracks van zijn films. De titelsong van de film Men in Black, gezongen door Smith, werd in 1997 een nummer 1-hit in onder meer Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

In de Verenigde Staten werd in 2002 het album Born to reign uitgebracht, maar dit album is niet verschenen in Europa. In hetzelfde jaar bracht Smith een Greatest Hits-album uit.

Smith trad in 2005 met DJ Jazzy Jeff weer op bij Live 8, waar hij de onder andere de titelsong van The Fresh Prince of Bel-Air zong. In 2005 bracht hij tevens het album Lost and found uit, met onder andere de singles Switch en Party starter. In 2006 kwamen DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince weer bij elkaar. In dat jaar verscheen van het duo ook een album met muzikale hoogtepunten.

Televisie

In 2012 presenteerde Will Smith de Nickelodeon Kids' Choice Awards.

Trivia

  • Smith heeft vele films afgeslagen, zo werd hij bijvoorbeeld benaderd als Mr. Smith in de film Mr. & Mrs. Smith. Uiteindelijk werd die rol gespeeld door Brad Pitt. Ook heeft hij de rol van Neo in The Matrix afgeslagen. Die rol werd later gespeeld door Keanu Reeves.
  • Smith heeft drie kinderen, die allemaal weleens in een film hebben meegespeeld. Trey Smith, Jaden Smith en Willow Smith.
  • Zijn huidige echtgenote Jada Pinkett heeft ooit auditie gedaan voor de rol van vriendin van Smith (Lisa Wilkes), in The Fresh Prince of Bel-Air. Ze heeft de rol niet gekregen omdat de producers haar te klein vonden als zijn vriendin. Nia Long, bekend van Big Momma's House, kreeg uiteindelijk de rol.
  • Als kind was Smith een groot fan van Ultraman. Hij ziet hem als een groot voorbeeld van een superheld. Dit besprak hij met Jay Leno in de Tonight Show toen hij over zijn film Hancock kwam praten[1]
  • Smith stond in de top 40 van rijkste mensen van onder de 40, maar staat niet meer in deze lijst genoteerd, omdat hij tegenwoordig ouder dan 40 is.
  • Smith heeft huizen in Philadelphia, Miami, Los Angeles en Stockholm.

Discografie

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Rock the house 1987 - met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
He's the DJ, I'm the rapper 1988 - met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
And in this corner 1989 - met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Homebase 1991 - met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Code red 1993 06-11-1993 38 20 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Men in black 1997 02-08-1997 12 12 Soundtrack Men in Black
Big Willie style 1997 06-12-1997 11 58
Greatest hits 1998 16-05-1998 36 8 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Wild wild west 1999 26-06-1999 73 9 Soundtrack Wild Wild West
Willennium 1999 20-11-1999 26 11
Born to reign 2002 -
Greatest hits 2002 -
Lost and found 2005 09-04-2005 76 5
Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse Ultratop 50/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Men in black 1997 17-08-1997 20 11 Soundtrack Men in Black
Big Willie style 1997 07-03-1998 13 32
Willennium 1999 27-11-1999 14 10
Lost and found 2005 09-04-2005 44 10

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Girls ain't nothing but trouble 1987 - met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 96 in de Single Top 100
Summertime 1991 17-08-1991 20 8 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 12 in de Single Top 100
Ring my bell 1991 23-11-1991 10 8 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 11 in de Single Top 100
The things that U do 1991 22-02-1992 28 4 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 21 in de Single Top 100
Yo home to Bel Air 1992 24-10-1992 3 10 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 4 in de Single Top 100
Boom shake the room 1993 14-08-1993 22 5 met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Alarmschijf / Nr. 18 in de Single Top 100
Boom shake the room 1993 06-11-1993 19 5 met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Re-entry
I'm looking for the one (To be with me) 1993 11-12-1993 tip3 - met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 36 in de Single Top 100
Can't wait to be with you 1994 05-03-1994 tip11 - met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Men in black 1997 02-08-1997 2 13 Titeltrack Men in Black /
Alarmschijf / Nr. 2 in de Single Top 100
Just cruisin' 1997 06-12-1997 33 3 Nr. 45 in de Single Top 100
Gettin' jiggy wit it 1998 28-02-1998 6 11 Nr. 7 in de Single Top 100
Lovely daze 1998 06-06-1998 tip14 - met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince /
Nr. 95 in de Single Top 100
Just the two of us 1998 29-08-1998 35 3 Nr. 46 in de Single Top 100
Miami 1998 19-12-1998 8 13 Nr. 10 in de Single Top 100
Boy you knock me out 1999 06-03-1999 tip21 - met Tatyana Ali /
Nr. 77 in de Single Top 100
Wild wild west 1999 03-07-1999 3 12 met Dru Hill & Kool Moe Dee / Titeltrack Wild Wild West /
Nr. 2 in de Single Top 100
Will 2K 1999 06-11-1999 8 10 Alarmschijf /
Nr. 11 in de Single Top 100
Freakin' it 2000 26-02-2000 tip9 - Nr. 60 in de Single Top 100
Black suits comin' (Nod ya head) 2002 01-06-2002 tip2 - introducing Tra-Knox /
Nr. 53 in de Single Top 100
Switch 2005 26-03-2005 4 14 Nr. 3 in de Single Top 100
Party starter 2005 08-10-2005 tip6 - Nr. 44 in de Single Top 100
Live it up 2018 16-06-2018 25 5 met Nicky Jam & Era Istrefi /
Nr. 78 in de Single Top 100
Single(s) met hitnoteringen in
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Ring my bell 1991 04-01-1992 26 3 met DJ Jazzy Jeff als DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Boom shake the room 1993 30-10-1993 36 9 met DJ Jazzy Jeff als Jazzy Jeff & The Fresh Prince
Men in black 1997 09-08-1997 3 20 Titeltrack Men in Black
Just cruisin' 1997 29-11-1997 tip5 -
Gettin' jiggy wit it 1998 07-03-1998 10 13
Just the two of us 1998 15-08-1998 tip2 -
Miami 1998 19-12-1998 14 14
Boy you knock me out 1999 03-04-1999 tip6 - met Tatyana Ali
Wild wild west 1999 26-06-1999 5 15 met Dru Hill & Kool Moe Dee / Titeltrack Wild Wild West
Will 2K 1999 20-11-1999 27 10
Freakin' it 2000 26-02-2000 tip2 -
Black suits comin' (Nod ya head) 2002 06-07-2002 27 13 introducing Tra-Knox
1000 kisses 2002 23-11-2002 tip8 -
Switch 2005 26-03-2005 2 17
Party starter 2005 05-11-2005 48 1
Live it up 2018 02-06-2018 tip23 - met Nicky Jam & Era Istrefi

Filmografie

Als acteur

Televisie

Als producer

Externe links

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Will Smith op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties