Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:Artikelen

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Wikisage:Artikel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

Portaal: Wikisage

Algemene uitgangspunten
Te beoordelen (verzoekpagina)
Te hernoemen (verzoekpagina)
Te beveiligen (verzoekpagina)
Te verwijderen (verzoekpagina)
Overleg gewenst
Artikelen
Pagina's waar wat mee is
Essays
Referenties
Wikilinks
Externe links
Afbeeldingen
Sjablonen
Categorieën
Het bewerken van een pagina
Auteursrechten
Algemeen voorbehoud
Privacybeleid


Artikelen vormen de voornaamste encyclopedische inhoud van Wikisage. Een artikel geeft informatie over een enkel onderwerp. Van één artikel kan men bij andere onderwerpen uitkomen doordat in de tekst links zijn opgenomen naar verwante zaken of begrippen die in het artikel worden genoemd. Blauwe links zijn koppelingen naar informatie die al in de encyclopedie is opgenomen. Rode links verbinden door naar pagina's die nog niet zijn geschreven.

Auteursrecht

Het verschil met een essay is dat in een artikel een neutrale en objectieve, encyclopedische benadering wordt gekozen, terwijl een essay de zienswijze van de auteur(s) verwoordt. In tegenstelling tot een essay heeft een artikel dan ook geen auteur, en bijdragen aan een artikel levert de bewerker geen auteursrechten op.

Titel

De titel (naam) van een artikel is gelijk aan het begrip waar het artikel over gaat. Een artikel is een lemma, en geen verhandeling. Hierbij gelden enkele conventies:

  • de titel is de meest gebruikelijke schrijfwijze en spelling;
  • in geval van keuze, is de titel een zelfstandig naamwoord in plaats van een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord;
  • indien de titel een zelfstandig naamwoord is, is dit in enkelvoud, behoudens uitzonderingsgevallen zoals eigennamen of woorden die geen enkelvoud hebben (voorbeeld: hersenen);
  • als een term diverse encyclopedische betekenissen kent, wordt per afzonderlijke betekenis een apart artikel geschreven waarbij tussen haakjes een nadere aanduiding aan de titel toegevoegd (voorbeeld: zet (spel)). Is echter een van deze betekenissen verreweg het meestgebruikt, dan krijgt het artikel over die betekenis geen toevoeging in de titel (voorbeeld: Amsterdam). In beide gevallen wordt een doorverwijspagina aangemaakt die alle verschillende betekenissen vermeldt.