Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wiki

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf WikiWiki)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het begrip wiki of wiki wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten aangeduid alsook de software die gebruikt wordt om deze te realiseren. Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.

Geschiedenis

WikiWikiWeb (ook bekend als Ward's Wiki) was de eerste wikitoepassing ooit geschreven. Het werd ontwikkeld in 1994 door Ward Cunningham, om de uitwisseling van ideeën tussen programmeurs makkelijker te maken en was gebaseerd op de ideeën ontwikkeld in HyperCard stacks dat hij opbouwde in de late jaren 80. Hij was ook de eerste die de wiki-toepassing Ward's Wiki aan een server koppelde (in navolging daarvan zijn er verschillende andere wiki's geprogrammeerd, die gebruikt worden om de verzameling van allerlei pagina's te beheren. Er zijn inmiddels al zoekmachines die verschillende "Wiki's" tegelijk doorzoeken zoals MetaWiki).

Hij installeerde het WikiWikiWeb op zijn bedrijfswebsite (Cunningham & Cunningham), c2.com, op 25 maart 1995. Cunningham noemde het WikiWikiWeb omdat hij dacht aan een Honolulu International Airport-baliewerknemer die hem vertelde over de Wiki Wiki Shuttle, een shuttlebus die rijdt tussen de luchthaven van de terminals. "Wiki wiki" is een verdubbeling van "wiki", een Hawaïaans woord voor snel. Cunninghams idee was de pagina's snel en bewerkbaar te maken door de gebruikers, zodat hij eerst dacht om het "QuickWeb" te noemen, maar later veranderde zijn idee hierover en doopte het "WikiWikiWeb".

De bezoekerswelkompagina van WikiWikiWeb bevat de volgende beschrijving:

  • Origineel:
"Our site's primary focus is PeopleProjectsAndPatterns in SoftwareDevelopment. Nevertheless, it is much more than just an InformalHistoryOfProgrammingIdeas. It has a culture and DramaticIdentity of its own. In particular, all Wiki content is WorkInProgress and this will always be a forum where people share new ideas. WardsWiki changes as people come and go. Much of the information that remains is subjective or dated. If you are looking for a dedicated reference site, try WikiPedia."
  • Vertaling:
"Onze site is bovenal gericht op PeopleProjectsAndPatterns in SoftwareDevelopment. Toch is het veel meer dan zomaar een InformalHistoryOfProgrammingIdeas. Het heeft een cultuur en DramaticIdentity van zichzelf. Met name alle Wiki-inhoud is WorkInProgress en dit zal altijd een forum waar mensen een aandeel van nieuwe ideeën hebben. WardsWiki verandert als mensen komen en gaan. Veel van de informatie die overblijft is subjectief of gedateerd. Als u op zoek bent naar een objectieve uitleg probeer dan Wikipedia."

Sommige woorden zijn geschreven in camelcase want dit is de opmaak gebruikt voor het maken van interpaginalinks door de software van WikiWikiWeb, WikiBase.

WikiWikiWeb en zijn dochtersites

Site Pagina's Oprichter
WikiWikiWeb 33893 Ward Cunningham
WhyClublet 4777 Richard Drake
MeatBallWiki 4885 Clifford Adams, Sunir Shah
GreenCheese (dood) Peter Merel
TheReformSociety (dood) Peter Merel
The Adjunct 719 Earle Martin
WikiBase 359 Ward Cunningham
FitWiki 225 Ward Cunningham

Toepassing

In principe kan een wiki dienen voor alles waarvoor de gebruikers willen dat het dient. Het systeem leent zich uitstekend voor samenwerking met anderen. In toenemende mate wordt dit concept op het intranet van een organisatie ingezet om de kennisdeling te vergroten. Het kan ook gebruikt worden binnen een bedrijf, bijvoorbeeld voor de documentatie van de infrastructuur zoals gebruikte hardware, software en netwerkverbindingen. Met een wiki kan dit gemakkelijk up-to-date gehouden worden.

Wikiprojecten

Nederland en Vlaanderen

Hieronder een overzicht van Nederlandstaltige wiki projecten + het aantal artikelen in (2009).

Voor een overzicht van overige wiki's, zie WikiIndex.[6]

Op Wiki gelijkende systemen

  • Everything2
  • H2G2
  • Halfbakery

Zie ook

Externe links


Bronvermelding

rel=nofollow
rel=nofollow