Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wetenschapsdynamica

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wetenschapsdynamica, wetenschapsstudies of wetenschap- en techniekstudies is het vakgebied dat de ontwikkeling en maatschappelijke effecten van wetenschap bestudeert. Het vakgebied is ontstaan uit onder meer de wetenschapssociologie, wetenschapsgeschiedenis en wetenschapsfilosofie. Daarnaast heeft het raakvlakken met innovatiestudies en praktische initiatieven als technologisch aspectenonderzoek, waarmee de positieve en negatieve aspecten van wetenschap en technologie in kaart worden gebracht. Internationaal wordt veelal het label Science & Technology Studies (STS) of Science, Technology & Society gebruikt.[1]

Onderwijs

Bachelor- en masteronderwijs in het vak wordt aan diverse Nederlandse universiteiten verzorgd. Veelal worden dergelijke opleidingen gepresenteerd onder namen als Wetenschap & Samenleving, STS of wetenschapsstudies.

Onderzoek

Onderzoek wordt aan verschillende universiteiten verricht, in Nederland onder meer aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente, de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht, en elders onder meer aan Massachusetts Institute of Technology, Universiteit van Californië - Berkeley en Harvard-universiteit.

Het onderzoek en onderwijs van promovendi wordt in Nederland gecoördineerd door de onderzoeksschool Wetenschap, Technologie en Moderne Cultuur (WTMC).[2] Meer praktijkgericht onderzoek wordt in Nederland onder meer uitgevoerd aan het Rathenau Instituut en gestimuleerd via het onderzoeksprogramma Maatschappelijke Verantwoord Innoveren van de NWO.

Bekende personen

Bekende Nederlandse beoefenaren van het vakgebied zijn: Arie Rip, Jacqueline Cramer, Annemarie Mol, Trudy Dehue, Gerard de Vries, Wiebe Bijker en Roland Bal. Internationaal bekende auteurs zijn onder meer: Bruno Latour, John Law (socioloog), Michel Callon, Steven Shapin en Sheila Jasanoff.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/097172189900400105
  2. º http://www.wtmc.eu/wtmc-wiki/
rel=nofollow
rel=nofollow