Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Wet open overheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wet open overheid (WOO) is (wordt) een nieuwe wet, die in de plaats moet komen van de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Oorspronkelijk is dat een initiatiefwetsvoorstel uit 2012 van Groenlinks en D66. Het beoogt een actievere opstelling van de overheid in alle soorten en maten, om documenten zo snel mogelijk vrij te geven.

Transparante overheid

De kerngedachte van de initiatiefnemers is dat openbaarheid en transparantie van publieke informatie een wezenlijk onderdeel vormen van een democratische rechtsstaat. De Wet open overheid moet in de plaats komen van de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Tweede Kamer voelde wel voor deze nieuwe wet en stemde er in 2016 mee in. Alleen de fracties van VVD, CDA en SGP stemden tegen. In de Eerste Kamer leefden grote bezwaren.

Uitstel wetsbehandeling

Vooral vanuit de provincies en de gemeenten [1] was een lobby op gang gekomen om het verzet tegen de wet kracht bij te zetten. Het leidde tot uitstel van de wetsbehandeling. In het regeerakkoord werd afgesproken dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), zou overleggen met de Kamerleden Snels (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66), die de initiatiefwet verdedigen.

Recente ontwikkelingen

Begin 2019 maakten minister en Kamerleden bekend dat de WOO op onderdelen flink wordt aangepast. De belangrijkste wijziging is dat de overheden niet worden opgezadeld met het bijhouden van een register van alle ingekomen en uitgaande stukken. Wel blijft overeind dat de overheid als regel documenten ‘verplicht actief openbaar moet maken’.

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow