Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Werkstroom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een werkstroom (in het Engels Workflow) is een bedrijfskundig concept, dat staat voor een opeenvolging van onderling verbonden stappen.

Het is een visualisatie van een reeks bewerkingen, wat kan staan voor het werk van een persoon, een groep van personen[1], een staforganisatie, of één of meerdere eenvoudige of complexe mechanismen. De werkstroom kan worden gezien als een abstractie van het echte werk. Bij regeltechnische toepassing kan de werkstroom een bepaald aspect van het echte werk uitlichten[2], en zodoende dienen als een virtuele representatie van het feitelijke werk. De beschreven stroom kan bestaan uit een document of een product dat wordt overgedragen van de ene stap naar de andere.

Een werkstroom is een model om het echte werk verder bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld om te komen tot een beschrijving van een betrouwbare herhaalbare reeks operaties. Meer abstract is een werkstroom een patroon van activiteit mogelijk gemaakt door een systematische organisatie van de middelen, gedefinieerde rolpatronen en massa- , energie- en informatiestromen. Dit tezamen vormt een werkproces dat kan worden gedocumenteerd en ontwikkeld.[3] Werkstromen worden ontworpen om bepaalde intenties te bereiken, zoals de realisatie van fysieke transformatie, het verstrekken van diensten of de verwerking van informatie.

Het werkstroomconcept is nauw verwant aan andere begrippen gebruikt om de organisatiestructuur te beschrijven, zoals functies, teams, projecten, beleid en hiërarchieën. Werkstromen kunnen worden beschouwd als primitieve bouwstenen van organisaties. Het begrip werkstroom wordt bij het computerprogrammeren ook gebruikt om de Mens-computerinteractie te documenteren en verder te ontwikkelen.

Zie ook

Wikiquote  (nl) Citaten van of over Werkstroom op Wikiquote

Wikipedia Deze sectie of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald van het artikel Workflow van deze een Engelstalige bron, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow