Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wereldschool

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wereldschool is in 1948 opgericht door stichting IVIO (Instituut Voor Individueel Onderwijs) met als doel Nederlandse en Vlaamse kinderen in het buitenland te voorzien van onderwijs. Door middel van afstandseducatie werd en wordt het volledig basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs aangeboden. Voor het vak Nederlands kan men tot en met de examenjaren voor havo en vwo Nederlands doen.

In het basisonderwijs (lager onderwijs in België) geeft de ouder of een andere Nederlandstalige volwassenen les aan het kind met behulp van door de Wereldschool ontwikkelde handleidingen. Op afstand worden ouder en kind begeleid door een leerkracht vanuit Nederland. In het voortgezet onderwijs (secundair onderwijs in België) worden de leerlingen rechtstreeks door docenten vanuit Nederland begeleid en hebben de ouders een coachende rol.

In toenemende mate wordt ook gebruik gemaakt van de Wereldschool door gezinnen die een half of heel jaar sabbatsverlof nemen en op deze wijze toch het onderwijs kunnen continueren. Ook kinderen die in Nederland om uiteenlopende redenen niet naar school gaan doen een beroep op de Wereldschool.

De Wereldschool staat onder toezicht van de Onderwijsinspectie en werkt samen met stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, stichting NOB.

In 2007 maakten 1.200 kinderen gebruik van de wereldschool.

De Wereldschool biedt voortgezet onderwijs in alle vakken voor de onderbouw en de bovenbouw van vmbo-tl, havo en vwo.

Leerlingen die op een internationale school zitten, kunnen via de Wereldschool ook het IB Nederlands volgen.

Het is een particuliere school.

Externe links

rel=nofollow