Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vrouwenemancipatie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrouwenemancipatie, de strijd voor emancipatie van vrouwen, kwam in de Westerse wereld op in het fin de siècle rond 1900. Het hoogtepunt was in de jaren 60 en 70, met in Nederland actiegroepen als Dolle Mina en Baas in eigen buik. De doelstellingen: (gelijke beloning, stemrecht, gelijke behandeling in het gezin en de rechtspraak, recht op seksuele vrijheid) zijn grotendeels bereikt (2004) in Europa en Noord-Amerika, hoewel sommigen het hierover nog niet eens zijn. In 2004 is in Nederland de doelstelling van gelijke beloning nog niet gehaald. In het grootste deel van de overige wereld is de vrouwenemancipatie nog maar in het beginstadium. Ook een tweede emancipatiegolf, en nu onder de vrouwelijke (veelal islamitische) allochtonen in West-Europa is nog in het beginstadium maar komt toch langzaam op gang.

Emancipatie in het huishouden

Begin 2007 maakte de Franse arbeidseconome Hélène Couprie de resultaten van een grootschalig onderzoek bekend waaruit bleek dat wanneer Britse vrouwen in het huwelijk treden of gaan samenwonen hun huishoudelijke bezigheden met vijftig procent toenemen terwijl die van de mannelijke wederhelften met negenentwintig procent afnemen. De mannen gaven als reden hiervoor op dat zij menen dat vrouwen liever de controle over de huishouding willen hebben, vrouwen daarentegen gaven als reden op dat zij geïrriteerd zijn over het feit dat mannen de rommel niet opruimen.[1][2]

Volgens de emancipatiemonitor 2006 van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek was de totale urenbelasting (combinatie zorg en werk) van vrouwen en mannen vanaf 25 jaar in 2005 bijna gelijk, namelijk voor vrouwen 48 uur per week en voor mannen 49 uur per week.[3] Vrouwen besteden echter gemiddeld veel meer uren aan onbetaald werk zoals het huishouden, de zorg voor de eigen kinderen en anderen e.d., terwijl mannen meer tijd aan betaald werk spenderen. Bij jonge ouders met kinderen onder de vijf jaar is dat verschil het meest extreem. In deze gezinnen besteden de vrouwen 47 uur per week aan onbetaalde arbeid en 14 uur aan betaald werk; bij mannen is dat respectievelijk 23 en 39 uur.

Ander gebruik

Bij het thema vrouwenemancipatie wordt nogal eens gezegd dat 'mannen moeten mee-emanciperen'.[4][5] Hiermee wordt meestal bedoeld dat zij moeten meehelpen aan de emancipatie van vrouwen.

Zie ook

Voetnoten

{{Categorie:Mens en Maatschappij]]