Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vredescentrum van de Provincie en Stad Antwerpen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen is een vzw die in opdracht van de stad Antwerpen en provincie Antwerpen werkt aan projecten rond vredesopvoeding en herinneringseducatie. Doelgroep van het Vredescentrum zijn scholen, middenveldorganisaties en geïnteresseerde bezoekers.

Het centrum organiseert lezingen, organiseert tentoonstellingen (bv. "de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki")[1], gaf Marc Verhaegen en Jan Kragt een stripverhaal te maken over de Tweede Wereldoorlog[2], etc.

Het Vredescentrum organiseert debatten rond actuele kwesties en heeft een aantal structurele projecten rond de Wereldoorlogen, democratie en verdraagzaamheid. Hiertoe wordt ook bv. geweld bij jongeren gerekend.[3][4]

Het centrum was de drijvende kracht achter de Vredesburg, een pontonbrug die in 2014 tijdelijk werd aangelegd over de Schelde ter herinnering van het begin van de Eerste Wereldoorlog.[5][6] Eveneens ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd in 2013 een educatief leerparcours aangelegd in het Antwerpse museum Vleeshuis.[7]

Tot 2014 was Marleen Van Ouytsel directeur het Vredescentrum. Na haar overlijden werd haar taak overgenomen door Lotte Dodion.

Raad van bestuur

Bestuurders:

Algemene vergadering

De algemene vergadering bestaat uit Luc Braeckmans (professor Universiteit Antwerpen), Piet Chielens (coördinator In Flanders Fields Museum, Philippe Demeyer (coördinator Vredeshuis Stad Gent), Bruno De Wever (hoofddocent Universiteit Gent), Tom Claus (voorzitter vzw De 1ste V-Bom op Antwerpen), Dirk Martin (adjunct-directeur Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), Roger Peeters (gepensioneerde inspecteur-generaal basisonderwijs Vlaamse Gemeenschap), Simon Schepers (medewerker Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie), Youssef Souissi (leraar Islam en voorzitter Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims), Marijke Van Dyck (waarnemend coördinator Jeugd & Vrede) en Barbara Wyckmans (directeur HETPALEIS).

Externe link

Bronvermelding

rel=nofollow