Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Volwassene

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Volwassen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verscheidene volwassenen.

We noemen iemand een volwassene als die zelfstandig, dus zonder de hulp van anderen, kan handelen.

Dit is een wat rekbare definitie, want niet iedere volwassene kan zich op elk moment en in elke situatie redden. Iemand die geen fietsband kan plakken, zal de hulp in moeten roepen van een fietsenmaker. Het besluit om dat te doen, kan wel zelfstandig worden genomen. Hij kan zich er door zijn volwassenheid ook niet op beroepen, dat hij niet wist dat hem het geld zou kosten.

Wettelijk is iemand volwassen (of meerderjarig) vanaf een bepaalde leeftijd. In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men vanaf 18 jaar volwassen / meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel onafhankelijk. Een meerderjarige is in de meeste rechtsstelsels handelingsbekwaam en zal dus voor al zijn eigen rechtshandelingen moeten instaan. Als men strafrechtelijke delicten begaat, kan men nu bovendien in plaats van volgens jeugdstrafrecht nu volgens volwassenenstrafrecht worden berecht.

Ook gedrag kan een ijklat vormen. Wanneer iemand blijk geeft van zelfstandigheid en een zekere bedachtzaamheid in zijn gedrag, dan noemen we dit volwassen gedrag. Hiertegenover staat onvolwassen gedrag, waarmee we gedrag bedoelen waaruit duidelijk blijkt dat iemand nog niet zelfstandig is.

Biologisch gezien is iemand volwassen als hij of zij lichamelijk volgroeid is. Een ander kenmerk van biologische volwassenheid is het zich kunnen voortplanten. Beide definities zijn in de huidige tijd enigszins achterhaald, omdat nu ook vooral het hebben van een betaalde baan (waarvoor een opleiding moet worden gevolgd) meestal pas mogelijk is op een leeftijd (ca. 22-30 jaar) die jaren na de seksuele (ca. 16 jaar) en lichamelijke (ca. 18 jaar) volwassenheid wordt bereikt.

Zie ook

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek volwassene

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Adult human op Wikimedia Commons

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Man woman op Wikimedia Commons

rel=nofollow